13 ΙΟΥΛΗ 2019

Ένα θετικό αποτέλεσμα σε δύσκολες συνθήκες

Είναι σαφές σε μας ότι η περίοδος στην οποία πραγματοποιήθηκαν οι βουλευτικές εκλογές δεν ήταν ευνοϊκή συνολικά για τις δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα. Όχι ότι υπάρχουν κοινοβουλευτικές εκλογικές διαδικασίες που αποτελούν γόνιμο πεδίο για τις δυνάμεις αυτές. Όμως, η πλήρης απουσία κινήματος εδώ και έξι χρόνια, μια απουσία που τροφοδότησε την ηττοπάθεια σε πλατιές λαϊκές μάζες και τελικά έθρεψε για μια ακόμα φορά ψευτοδιλήμματα και εκβιασμούς, αποτέλεσαν παράγοντες που έκαναν την περίοδο ακόμα πιο δυσμενή.

Σε αυτές τις γενικές δυσκολίες, προστέθηκαν και άλλες υποκειμενικές και συγκυριακές. Από το Σεπτέμβρη ξεκίνησαν οι εσωτερικές διαδικασίες για την  9η Συνδιάσκεψη της οργάνωσής μας. Διαδικασίες που κράτησαν μέχρι τα τέλη Μάρτη, οπότε και ολοκληρώθηκαν με την κορύφωση της συνδιάσκεψης και την ψήφιση των αποφάσεων.

Όλο αυτό το επτάμηνο, το σύνολο της οργάνωσης ανταποκρίθηκε σε μια απαιτητική συνδιάσκεψη, η οποία προσπάθησε να εμβαθύνει σε ζητήματα που αφορούν το χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού, να προσδιορίσει παραπέρα το πλαίσιο κατευθύνσεων, να εντοπίσει αδυναμίες και να βοηθήσει την οργάνωση ώστε να συμμετάσχει πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην ταξική πάλη.

Την ίδια περίοδο που η οργάνωσή μας συζητούσε –στο πλαίσιο των προσυνδιασκεψιακών διαδικασιών- τα δύσκολα ζητήματα που είχε μπροστά της, δεν έκανε ούτε μια μικρή ανάπαυλα από την προσπάθειά της να παρέμβει σε όσα ζητήματα έθετε η πραγματικότητα, από τα μέτωπα που άνοιγε η ζωή, αλλά και από άλλα καθήκοντα που είχε ιεραρχήσει, όπως τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ.

Λίγο μετά το τέλος της συνδιάσκεψης, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία προσδιορίζοντας το πλαίσιο κατευθύνσεών μας, βγήκαμε προς τα έξω με την πάγια θέση της αποχής από τις Ευρωεκλογές. Πιστοί σε μια πολιτική φυσιογνωμία αρχών, δεν μας πέρασε από το μυαλό μια καιροσκοπική θέση συμμετοχής, κάτω από την πίεση των ερχόμενων (το αργότερο τον Οκτώβρη) βουλευτικών εκλογών. Και, παρά το γεγονός ότι, είχαμε ήδη αποφασίσει την συμμετοχή μας στις βουλευτικές εκλογές με αυτοδύναμο τρόπο, εκτιμώντας τόσο τις πολιτικές αποκλίσεις με το Μ-Λ ΚΚΕ, που εντάθηκαν την τελευταία περίοδο, όσο και τις δυσκολίες και δυστοκίες που έθετε στις προσπάθειές μας στην κίνηση της Λαϊκής Αντίστασης – ΑΑΣ.

Ταυτόχρονα, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε –αρκετά περιορισμένα είναι η αλήθεια, όχι πολύ προγραμματισμένα και πολύ κάτω από τις δυνατότητές μας- στις δημοτικές εκλογές σε τρεις περιοχές. Μια εμπειρία που αποδείχτηκε αρκετά χρήσιμη, καθώς «αναγκαστήκαμε» να δυναμώσουμε τις βάσεις της δουλειάς μας στη γειτονιά.

Η οργάνωσή μας έκανε πλατιά και μαζική «εκλογική» παρέμβαση, καλώντας σε αποχή από τις ευρωεκλογές και προβάλλοντας την αναγκαιότητα αποδοκιμασίας του ψευτο-ευρωκοινοβουλίου, αλλά και δημιουργίας λαϊκού αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Όταν το βράδυ των ευρωεκλογών εξαγγέλθηκαν οι βουλευτικές εκλογές, ήταν σαφές ότι δεν μας «βόλεψε» καθόλου. Έπρεπε μέσα σε ένα μήνα να ανατρέψουμε μια σειρά αρνητικά δεδομένα: Να απαντήσουμε στην αυξανόμενη πόλωση, να ισορροπήσουμε την (εντελώς φρέσκια) εικόνα της αποχής, να ανταποκριθούμε επειγόντως στις οικονομικές δυσκολίες, αλλά και (πρόσθετη δυσκολία) να απαντήσουμε στην καθόλου δίκαιη χρέωση μας με «αντιενωτική» στάση.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τη σύντομη περίοδο που ακολούθησε, τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ(μ-λ) –όλοι με μεγάλη συνεισφορά και πολλή δουλειά- κατάφεραν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα. Στο σύνολό της, η οργάνωσή μας έδειξε μεγάλη πολιτική δυνατότητα προσαρμογής στα άμεσα καθήκοντα, έκανε πλατιά μαζική παρέμβαση, ανέδειξε τη γραμμή της αντίστασης και της οργάνωσης, πρόβαλε το ρόλο της εργατικής τάξης και τη σημασία του μετώπου των λαών, ανέδειξε την προοπτική της ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού. Και, ιεραρχώντας τα πολιτικά μέτωπα της περιόδου, απέφυγε τη στενή απεύθυνση και τους «εμφύλιους» (παρά τις προκλήσεις) και επέλεξε την πλατιά προπαγανδιστική δουλειά.

Με την έννοια αυτή, το αποτέλεσμα ήταν ήδη θετικό από την παραμονή των εκλογών. Το ΚΚΕ(μ-λ) εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τη συμμετοχή του στις εκλογές και εκτιμάμε ότι η φωνή μας έφτασε αρκετά πλατιά στο πλαίσιο του λαού. Υπό τις συνθήκες αυτές, θεωρούμε θετικό και το τελικό μας αποτέλεσμα.

Μακριά, βέβαια, από μας η υποτίμηση των πραγματικών δεδομένων, των αδυναμιών μας και της λειψής σύνδεσής μας με το λαό και την εργατική τάξη. Μακριά από εμάς η παράκαμψη της αδυναμίας μας να συμβάλουμε πιο αποφασιστικά στη συγκρότηση των λαϊκών αντιστάσεων. Όμως, επίσης, μακριά από εμάς είναι και η υποτίμηση των συνθηκών στις οποίες παρεμβαίνουμε ή η υποτίμηση του δυναμικού που επιλέγει να ψηφίσει εμάς ή άλλα εξωκοινοβουλευτικά σχήματα – ανεξάρτητα των σοβαρών διαφωνιών μας με αυτά.

Όσο μας αφορά, τα θετικά στοιχεία της εκλογικής μας παρέμβασης θα παλέψουμε να τα μεταφράσουμε σε αυξημένη αποτελεσματικότητα στην υπηρέτηση της λαϊκής υπόθεσης.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr