31 ΓΕΝΑΡΗ 2020

Αθήνα: Διαδηλώσεις ενάντια στη νέα Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις - Να ενταθούν οι προσπάθειες μπροστά στους νέους κινδύνους!

Το βράδυ της Πέμπτης (30/1) ψηφίστηκε στη Βουλή η νέα Συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις και την επέκταση της παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα μας. Με 175 ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ πέρασε τελικά η επαίσχυντη Συμφωνία. Τουλάχιστον υποκριτική είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε το «παρών», όχι βέβαια για να αντιπαρατεθεί στη Συμφωνία, τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες που φέρνει για το λαό. Αλλά για να αντιπολιτευτεί τη ΝΔ προσάπτοντας στη κυβέρνηση «προβλεψιμότητα» απέναντι στις ΗΠΑ. Ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει ορισμένα κομμάτια της αστικής τάξης που θεωρούν ότι θα μπορούσε να είχε αποσπαστεί σε επίπεδο δηλώσεων, από τους «προστάτες», μια πιο σαφής δήλωση απέναντι στην ανταγωνίστρια αστική τάξη της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε όσα ενσωματώνει η Συμφωνία, αλλά και ότι την έφτασε σχεδόν ως το τέλος. Είτε για στενά αντιπολιτευτικούς λόγους είτε εκφράζοντας μια δυσφορία κομματιών της αστικής τάξης, όχι μόνο δεν την αμφισβήτησε, αλλά είχε ως δεδομένο ότι η Συμφωνία θα περάσει. Κάτι αντίστοιχο με τη στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τα δυο αστικά κόμματα εξουσίας να εναλλάσσονται σε ρόλους και παράλληλα να δέχονται τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ για τη καλή διαγωγή τους, ως εκφραστές της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης.

Αναντίστοιχη των απαιτήσεων η απάντηση από τη μεριά του λαϊκού κινήματος τη μέρα ψήφισης της Συμφωνίας. Εδώ δεν αναφερόμαστε μόνο στη συγκέντρωση και διαδήλωση των ορισμένων εκατοντάδων διαδηλωτών που πραγματοποίησαν δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και στη διαδήλωση των ορισμένων χιλιάδων διαδηλωτών που διοργάνωσαν η ΕΕΔΥΕ με σωματεία και συλλόγους που συσπειρώνονται γύρω από το ΚΚΕ.

Οσον αφορά τη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από «αντιπολεμικές κινήσεις και πολιτικές Οργανώσεις» στα Προπύλαια ήταν προϊόν σύσκεψης (https://antigeitonies3.blogspot.com/2020/01/blog-post_33.html), ενώ στη συνέχεια πλαισιώθηκε και με άλλες δυνάμεις που συμμετείχαν και στη διαδήλωση. Εκτός απ’ το μπλοκ της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ΑΑΣ, με πανό συμμετείχαν στη διαδήλωση ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός, το Κόκκινο Δίκτυο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ, το ΕΕΚ, η ΔΕΑ, ενώ με δικό της κάλεσμα καλούσε η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση. Στο Σύνταγμα (όπου έφτασε η διαδήλωση μέσω Σταδίου, Αμερικής, Πανεπιστημίου) η περιφρούρηση του ΚΚΕ είχε φροντίσει να κλείσει την Πανεπιστημίου προκειμένου να παραταχθούν τα μπλοκ του στη Β. Σοφίας. Οι δυο διαδηλώσεις ολοκληρώθηκαν έξω απ’ την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με παλμό πορεύτηκε το μπλοκ της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΑΑΣ, σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης.  Αντιπολεμικά-αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, συνθήματα ενάντια στην εξάρτηση και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, συνθήματα ενάντια στη Συμφωνία, την κυβέρνηση και το αστικό πολιτικό προσωπικό, συνθήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό, συνθήματα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, αποτύπωσαν το πολιτικό στίγμα του μπλοκ. 

Η ψήφιση της νέας Συμφωνίας εγκαινιάζει μια νέα, αντιδραστικότερη και πιο επικίνδυνη περίοδο. Βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης (στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά), ασφυκτικότερη πρόσδεση στο αμερικανοΝΑΤΟϊκό άρμα, μεγαλύτερη εμπλοκή στους αμερικανικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς. Την ίδια στιγμή που το πλαίσιο των εξελίξεων καθορίζεται από την όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων στη περιοχή. Με αυτή την έννοια, για εμάς η νέα Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις δεν είναι «μια από τα ίδια». Γι’ αυτό και τις διαδηλώσεις της Πέμπτης τις αντιλαμβανόμαστε ως μια πρώτη απάντηση και όχι ως ΤΗΝ απάντηση.

Η νέα κατάσταση θέτει αυξημένα καθήκοντα και μας υποχρεώνει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και τη πάλη μας στην κατεύθυνση οικοδόμησης μαζικού αντιπολεμικού- αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Σε αυτή τη βάση (και χωρίς να παραβλέπουμε προβλήματα, ελλείψεις, καθυστερήσεις και δυσκολίες που έχουν εκφραστεί) μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν τα θετικά στοιχεία που αναδείχτηκαν μέσα από τη κίνησή μας ενάντια στη νέα Συμφωνία και να αποτελέσουν εφαλτήριο των νέων προσπαθειών μας:
α) Η κίνηση, με θετικό πρόσημο, της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΑΣ, να συγκροτήσει άποψη στη σωστή κατεύθυνση και να την αναδείξει μέσα από τις παρεμβάσεις της στις γειτονιές αλλά και κεντρικά (πορεία από το Μοναστηράκι στα Χαυτεία, πορεία ενάντια στη νέα Συμφωνία).

β) Η ανάληψη, με επίσης θετικό πρόσημο, πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της κοινής δράσης και συμπόρευσης με άλλες δυνάμεις στην κατεύθυνση δημιουργίας όρων ευρύτερης, μαζικότερης, κεντρικού χαρακτήρα, κινηματικής απάντησης.
γ) Η εκφρασμένη από πολιτικές δυνάμεις, παρά τις διαφωνίες, κοινή αγωνία και ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εξελίξεις, αλλά και η διάθεση για κοινή δράση και συμπόρευση. Γεγονός που εκδηλώθηκε με συγκεκριμένο τρόπο, με την ελάχιστη πολιτική συμφωνία για τη συγκέντρωση και πορεία στις 30/1.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει η όποια πρωτοβουλία να κατατίθεται μέσα στους μαζικούς χώρους, σωματεία εργαζομένων, συλλόγους φοιτητών κ.ά., με ανάλογα ψηφίσματα και αποφάσεις.

31 Γενάρη 2020

Γραφείο Τύπου ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο