20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2020

Ακόμα πιο βάραρος ταξικός φραγμός γίνονται οι πανελλήνιες εξετάσεις με τα νέα μέτρα του υπουργείου!

Άρθρο από την Προλεταριακή Σημαία (φύλλο 878)

Η κυβέρνηση ΝΔ εισάγει περαιτέρω εξεταστικούς και ταξικούς φραγμούς στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει νέα μέτρα προκειμένου να εντείνει από φέτος την ταξικότητα του εξεταστικού φραγμού των πανελληνίων εξετάσεων. Στο πολυνομοσχέδιο Κεραμέως έχει ψηφιστεί η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας για τον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων. Επιπλέον, όπως μας έχει ανακοινωθεί, είναι στα σκαριά να έρθει προς ψήφιση σε επόμενο διάστημα το σκληρό μέτρο της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στους στόχους όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, που προσπαθούν με διάφορους πειραματισμούς να μετατρέψουν το θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων σε έναν αιχμηρό κόφτη για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Ήδη τα τελευταία χρόνια με την εντατικοποίηση και τα δύσκολα θέματα κάθε χρόνο επιβιώνουν μόνο τα παιδιά που οι γονείς τους ξοδεύουν υπέρογκα ποσά σε φροντιστήρια. Η δυσκολία των θεμάτων των τελευταίων χρόνων, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, αποδεικνύουν πως ούτε τα φροντιστήρια είναι αρκετά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι φετινές εξετάσεις, όπου οι μαθητές εξετάστηκαν με τους χειρότερους όρους προετοιμασίας εν καιρώ πανδημίας και σε τρομερά δύσκολα θέματα. Το πιο αισχρό είναι πως έπειτα τους χλεύαζαν που δεν έγραψαν καλά ή που δεν κατάφεραν να περάσουν σε μια σχολή της επιλογής τους λόγω “πτώσης των βάσεων”. Τα ΜΜΕ χτίζουν εδώ και καιρό όλη την προπαγάνδα περί “τεμπέληδων μαθητών που είναι άδικο να γράφουν τόσο χαμηλά και να περνούν σε σχολές”! Στην πραγματικότητα στρώνουν το έδαφος για τους πιο σκληρούς ταξικούς φραγμούς που θα ακολουθήσουν.

Μέσα στις αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο, κάποιες αφορούν την «επιστροφή» των συντελεστών βαρύτητας για τον τρόπο υπολογισμού των μορίων. Οι συντελεστές βαρύτητας ίσχυαν μέχρι το 2019 και είχαν καταργηθεί για τις Πανελλαδικές του 2020, αλλά τώρα επανέρχονται μέσα στις σαρωτικές αλλαγές που επιβάλλει το υπουργείο. Έτσι, σε κάθε επιστημονικό πεδίο θα υπάρχουν δύο μαθήματα κατεύθυνσης που θα έχουν υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας σε σχέση με τα υπόλοιπα για τον υπολογισμό των τελικών μορίων του υποψηφίου. Τα μαθήματα αυτά είναι από τα δυσκολότερα και συνήθως οι επιδόσεις των περισσότερων υποψηφίων είναι πάρα πολύ χαμηλές σε αυτά τα τελευταία χρόνια.

Καταλαβαίνουμε πως η ολοένα αυξανόμενη δυσκολία των θεμάτων σε συνδυασμό με τους συντελεστές βαρύτητας θα στερήσει και φέτος σε πολλούς μαθητές το δικαίωμά τους να σπουδάσουν. Η αλλαγή λοιπόν του τρόπου υπολογισμού των μορίων και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας έχει ως στόχο την ικανοποίηση της πάγιας επιδίωξης του συστήματος να εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όλο και λιγότεροι, με βάση σκληρά ταξικά κριτήρια.

Η κατεύθυνση αυτή του υπουργείου Παιδείας γίνεται πιο ηχηρή από ποτέ μέσα από το σχεδιασμό του για την εισαγωγή της βάσης του 10 ως κατώτερης βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παρότι αυτό το μέτρο δεν έχει έρθει προς ψήφιση ακόμα αλλά βρίσκεται στα σκαριά, φαίνεται πως θα συνεισφέρει ριζικά στο πετσόκομμα των εισακτέων και στο μαζικό πέταγμα μαθητών από τα ΑΕΙ. Η υπουργός έχει δηλώσει πως αυτό το μέτρο θα οδηγήσει στον αποκλεισμό από την τριτοβάθμια όσων έχουν γράψει κάτω από 10.000 μόρια. Ταυτόχρονα όμως μιλούν και για τη θέσπιση του 10 ως κατώτατου επιτρεπτού βαθμού εισαγωγής ανά εξεταζόμενο μάθημα. Υπάρχει και η κατεύθυνση να ορίζουν τα πανεπιστήμια τον κατώτατο επιτρεπτό βαθμό εισαγωγής σε μάθημα/τα! Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως σχεδιάζουν να φέρουν έναν άνευ προηγουμένου σκληρό ταξικό φραγμό, για να πεταχτούν εκατοντάδες μαθητές, ιδιαίτερα από φτωχά λαϊκά στρώματα, εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στόχος όλων των παραπάνω είναι να δημιουργήσουν στρατιές φθηνών εργαζομένων χωρίς δικαιώματα, που θα ριχτούν από νωρίς στην εργασία και στο βωμό της εκμετάλλευσης. Τέτοια σκληρά μέτρα μόνο με μαζικούς και παρατεταμένους αγώνες της μαθητικής νεολαίας, στο πλευρό γονιών και εκπαιδευτικών, μπορούν να ανατραπούν. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μαχητική απάντηση στο πολυνομοσχέδιο Κεραμέως και σε όλους τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ξεσηκωμός μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών είναι επιτακτικό καθήκον για την ανατροπή του πολυνομοσχεδίου, για το δικαίωμα στις σπουδές όλων των παιδιών του λαού και της εργατικής τάξης, για ανθρώπινες συνθήκες στα σχολεία.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Πολιτική Εκδήλωση εν όψει Πολυτεχνείου
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org