Στις 9/12 στην Αλβανία η αστυνομία δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 25χρονο Klodjan Rasha. Οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν στην πλάτη και στο κεφάλι, επειδή παραβίασε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί λόγω κορονοϊού. Αμέσως, κατασκευάστηκε ένα σενάριο που να δίνει ελαφρυντικά στην αστυνομία για την πραξη της, σύμφωνα με το οποίο ο Klodjian οπλοφορούσε και θεωρήθηκε απειλή. Μόνο που εν τέλει, το μόνο που κρατούσε στο χέρι του ήταν ένα πλαστικό μπουκάλι νερό. Οι λόγοι για τους οποίους βγήκε από το σπίτι του και το πού ήθελε να πάει δεν έχουν καμία σημασία και δεν δικαιολογούν επ ουδενί τη δολοφονία.
Το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων που ακολούθησε τη δολοφονία δείχνει ότι ο κόσμος έχει συσσωρευμένη αγανάκτηση, αφού από την μία οι κυβερνήσεις διαχειρίζονται με εγκληματικό τρόπο την πανδημία και από την άλλη επιτίθενται στις ελευθερίες και τα δικαιώματα λαού και νεολαίας. Η αλβανική νεολαία που κινητοποιήθηκε μαζικά το Δεκέμβρη του 2018 για να διεκδικήσει το δικαίωμά της στην εκπαίδευση, βγαίνει ξανά σήμερα στο δρόμο ενάντια στην κρατική καταστολή, έχοντας δει εν μέσω πανδημίας το σύστημα υγείας της χώρας της να καταρρέει και τους φτωχότερους να μην έχουν για άλλη μια φορά πρόσβαση σε περίθαλψη.
Μπροστά στον νεολαιϊστικο ξεσηκωμό, ο Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ράμα υπέβαλλε την παραίτησή του, ωστόσο οι διαδηλώσεις στα Τίρανα συνεχίστηκαν και επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις με την αστυνομία να ασκεί απροκάλυπτη βία.
Οι κρατικές δολοφονίες δεν είναι ένα στιγμιότυπο σε μια κατά τα άλλα ειδυλλιακή ζωή, αλλά αποτελούν πολιτική ενός σάπιου συστήματος. Ενός συστήματος που μόνο φτώχεια ανεργία και ένα μαύρο μέλλον έχει να υποσχεθεί στην πλειοψηφία. Οι αστικές κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν, να καταστείλουν, να πνίξουν πριν την γέννησή τους τις αντιδράσεις που ξέρουν ότι θα υπάρξουν. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ελπιδοφόρα. Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και η συνεχιζόμενη επίθεση του συστήματος σε δικαιώματα και κατακτήσεις πυροδοτεί οργανωμένες κινητοποιήσεις και εξεγέρσεις, όπως έγινε στην Αμερική με την δολοφονία του G. Floyd, όπως έγινε στην Ινδία με την μαζικότερη απεργία στον κόσμο, στην Τουρκία με την απεργία των μεταλλωρύχων, στην Γαλλία και σε μια σειρά από άλλες χώρες. Η νεολαία σπάει στο δρόμο τις απαγορεύσεις, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διεκδικήσει τα δικαιώματά της.
Στην θέση του Klodian θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Οι κυβερνήσεις απαγορεύουν την νυχτερινή κυκλοφορία και στοχοποιούν όποιον άνθρωπο έχει ανάγκη να βγει από το σπίτι του να πάρει λίγο αέρα σε αυτές τις πιεστικές συνθήκες που ζούμε όλοι, ενώ αυτές και οι πολιτικές που ακολουθούν ευθύνονται για τα κρούσματα και τους θανάτους.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Αλβανίας. Πριν λίγες μέρες,στις 6/12 στην Ελλάδα ήταν η 12 επέτειος από την δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από χέρι αστυνομικού, μιας υπόθεσης που εμφανίζει τρομακτικές ομοιότητες. Δεν αμφιβάλλουμε ότι το αστικό κράτος θα προσπαθήσει ο δολοφόνος του Klodian να πέσει στα μαλακά, όπως έγινε και με το δολοφόνο του Γρηγορόπουλου. Από πλευράς μας, δηλώνουμε ότι κάθε κρατική δολοφονία μας εξαγριώνει περισσότερο. Η οργή μας κατευθύνεται απέναντι στις πολιτικές που ακολουθούν οι αστικές κυβερνήσεις, απέναντι σε ένα σύστημα που βάζει τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Είναι αναγκαίο να οργανωθούμε, να βρούμε συλλογικούς τρόπους έκφρασης, να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη ζωή.
Δεν θα συνηθίσουμε στην βία και την καταστολή, δεν θα κάτσουμε σπίτι μας όσο κόσμος πεθαίνει.
- Αλληλεγγύη στον Αλβανικό λαό!
- Κάτω η φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής
- Κάτω η κρατική τρομοκρατία!