17 ΙΟΥΛΗ 2014

Ανακοίνωση για την καταστολή στη Βραζιλία

Η ABRAPO και  η IAPL καταδικάζουν τις μαζικές συλλήψεις ακτιβιστών στο Ρίο ντε Ζανέιρο

13 Ιούλη 2014

Η Βραζιλιάνικη Ένωση Λαϊκών  Δικηγόρων (ABRAPO) και η Διεθνής Ένωση Λαϊκών  Δικηγόρων (IAPL) καταγγέλλουν την αποστολή 26 ενταλμάτων σύλληψης κατά ακτιβιστών στις 12 Ιούλη, παραμονή του τελικού αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA. Οι ακτιβιστές κυνηγήθηκαν στην κυριολεξία από την Πολιτική Αστυνομία του Ρίο ντε Ζανέιρο σε διάφορες πόλεις, όπως στο Πόρτο Αλέγκρε και το Σάο Πάουλο, κρατήθηκαν στα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Πόλη του Ρίο, που μετατράπηκε σε κέντρο επιχειρήσεων για πολιτικούς κρατούμενους. Υλικά που χρησιμοποιούνται σε διαδηλώσεις, όπως μάσκες αερίων και σημαίες, όπως και το όπλο που είχε ο πατέρας ενός (ανήλικου) ακτιβιστή, χρησιμοποιήθηκαν για να χαρακτηριστούν οι ακτιβιστές ως «ένοπλη συμμορία» από τα κρατικά κατασταλτικά όργανα και τον Τύπο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και η Eloisa Samy, δικηγόρος,  εκπρόσωπος των ατόμων που διώκονται -  ευθεία παρεμπόδιση της άσκησης του νομικού επαγγέλματος.

Η απόφαση του δικαστή του 27ου Δικαστηρίου του Ρίο, Fabio Oliveira de Itabaiana Nicolau, έκρινε υπέρ της έκδοσης των ενταλμάτων σύλληψης για «συμμετοχή σε  οργάνωση άνω των τριών ατόμων με σκοπό την διάπραξη εγκληματικών πράξεων» σύμφωνα με το άρθρο 288 του Ποινικού Κώδικα. Η απόφαση αναφέρει επίσης τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις την παραμονή του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, την δημοσιότητα που θα έπαιρναν, και ότι τα εντάλματα στόχευαν στην «αναγκαία αστυνομική δράση για την πρόληψη αυτών των ενεργειών καθώς και στην αποκάλυψη άλλων μελών της οργάνωσης». Οι δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας του Ρίο, Fernando Veloso, έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι συλλήψεις έγιναν επειδή οι ακτιβιστές κινητοποιούνταν για διαμαρτυρίες στη διάρκεια του τελικού.

Οι τελευταίες αυτές συλλήψεις έρχονται σαν συνέχεια της βίαιης αντιμετώπισης και του καθεστώτος Έκτακτης Ανάγκης που επιβλήθηκε στη Βραζιλία στη διάρκεια των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι αποφάσεις και οι αιτιολογίες των Δικαστικών και της Αστυνομίας δείχνουν ξεκάθαρα ότι το βραζιλιάνικο κράτος δρα σαν το ένοπλο τμήμα της FIFA ώστε να διασφαλιστούν τα κέρδη της ίδιας και των πατρόνων της. Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζεται πλήρως από την κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ και των συμβούλων της, όπως ο Υπουργός Αθλητισμού Rebelo.

Ανάμεσα στις πολλές παρανομίες της υπόθεσης, είναι η περίπτωση τη ακτιβίστριας Elisa Quadros που συνελήφθη στην πολιτεία Rio Grande do Sul, όπου ζει η οικογένεια της, από αστυνομικό της πολιτείας του Ρίο ντε Ζανέιρο. Το γεγονός ότι ταξίδευε για να επισκεφτεί την οικογένεια της δείχνει ότι δεν είχε καμιά διασύνδεση με τις διαδηλώσεις.

Στα κεντρικά της επιχείρησης, την έδρα της αστυνομίας του Ρίο ντε Ζανέιρο, ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να παραστούν στην Συνέντευξη Τύπου, η οποία ήταν ανοιχτή μόνο για τον καθεστωτικό τύπο, όπως καταγγέλθηκε από την Ένωση Δημοσιογράφων της πόλης.

Δυο βδομάδες πριν, στο Σάο Πάουλο, δυο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σε συγκέντρωση σε κεντρική πλατεία την ώρα που συζητούσαν σχετικά με την υπεράσπιση τεσσάρων ακτιβιστών που είχαν πιαστεί στις 26 Ιούνη και που είναι ακόμη  φυλακισμένοι. Στο Ρίο, άλλοι δύο νεαροί που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις είναι ακόμη φυλακισμένοι από το Γενάρη. Στην πολιτεία Goiania, πιάστηκαν στα σπίτια τους τρεις νεαροί σπουδαστές με την κατηγορία της συμμετοχής σε διαδηλώσεις για τα Μέσα Μεταφοράς.

Τέτοιες πολιτικές συλλήψεις, βασισμένες σε εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως στο Ρίο, έγιναν και σε άλλες πόλεις,. Αυτά τα γεγονότα ξεσκεπάζουν ένα κράτος που επιδιώκει να συλλαμβάνει και να διώκει όσους διαμαρτύρονται και αγωνίζονται υπέρ της δικαιοσύνης. Όπως είπε ο δικηγόρος των συλληφθέντων στο Ρίο,  Marino d’Icarahy, αυτές οι ενέργειες γίνονται από την Πολιτική Αστυνομία, η οποία δέχεται εντολές κατευθείαν από την κυβέρνηση.

«Η μέθοδος που ακολουθείται είναι η συνεχής παρακολούθηση, η αποσπασματικότητα, η παραβίαση της προσωπικής ζωής και νομίζω ότι υπάρχει μια εκστρατεία να παρουσιαστεί η πολιτικοποιημένη και αγωνιστική νεολαία μας, που επιθυμεί να ζήσει σε μια διαφορετική χώρα, σαν συμμορία περιθωριακών και ένοπλων αλητών. Σ΄ αυτό θέλουν να μετατρέψουν συνολικά τη νεολαία μας.»

Αρκετές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Παγκόσμια Δικαιοσύνη και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου του Ρίο καταδίκασαν αυτές τις συλλήψεις σαν μια προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι διαδηλωτές στη χώρα.

Η ποινικοποίηση είναι τέτοια που είναι παράλογο να συλλαμβάνεται κάποιος για υποτιθέμενες μελλοντικές πράξεις, να χαρακτηρίζονται άνθρωποι, οι οποίοι, κάποια στιγμή άσκησαν το ελεύθερο δικαίωμα της διαδήλωσης.

Είναι απαράδεκτο να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις σε ζητήματα καθαρά πολιτικά με ένα σενάριο που αποκαλύπτει την αυξανόμενη φασιστικοποίηση του βραζιλιάνικου κράτους, το οποίο για να εμποδίσει κάθε δράση που στοχεύει στην αποκάλυψη των παραβιάσεων του, αντιδρά με αγριότητα και βία, καταπατώντας όλα τα δικαιώματα και τις εγγυήσεις, τα οποία θεωρητικά θα πρέπει να προστατεύονται από το κράτος αυτό.

Είναι ξεκάθαρο  ότι αυτό το μοτίβο κρατικής βίας θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς οι διαδηλώσεις αναμένεται να αυξηθούν. Η  ABRAPO και η  IAPL καταδικάζουν τις συλλήψεις των ακτιβιστών και τις επιθέσεις σε δικηγόρους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους. Απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την απόσυρση των ενταλμάτων σύλληψης και τον τερματισμό των διώξεων των αγωνιστών και ζητούν την καταδίκη της βραζιλιάνικης κυβέρνησης και της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ από τη διεθνή κοινότητα για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ABRAPO – Βραζιλιάνικη Ένωση Λαϊκών Δικηγόρων

IAPL – Διεθνής Ένωση Λαϊκών  Δικηγόρων

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr