16 ΙΟΥΛΗ 2020

Ανακοίνωση του Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ): Μήνυμα αποφασιστικότητας και επιμονής ενάντια στην πολιτική που θάβει ζωές κι δικαιώματα

ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΧΟΥΝΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Μαζική, αγωνιστική απάντηση έδωσαν σήμερα το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές, νεολαίοι κι εργαζόμενοι, σε διάφορες πόλεις της χώρας, στην πολιτική της καταστολής, της τρομοκρατίας και της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Μια βδομάδα μετά την ψήφιση του χουντικής έμπνευσης νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, μια βδομάδα μετά το πογκρόμ βίας ενάντια στους χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας ενάντια στο χουντονόμο, μια βδομάδα μετά τις συλλήψεις εννέα διαδηλωτών, αλλά και ένα μήνα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του 27χρονου Βασίλη Μάγγου στο Βόλο από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, η σημερινή μαζική διαδήλωση ήταν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αποφασιστικότητας και επιμονής ενάντια στην πολιτική που θάβει ζωές κι δικαιώματα.

- Το κλίμα φόβου που επιχείρησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη λυσσαλέα δολοφονική της επίθεση στη διαδήλωση της 9ης Ιούλη, ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ. Μπορεί να πτόησε αρκετό κόσμο από το να συμμετάσχει στις σημερινές διαδηλώσεις, όμως οι χιλιάδες διαδηλωτές που τόλμησαν και κατέβηκαν στο δρόμο απέδειξαν ότι η διάθεση του λαού για αγώνα παραμένει ζωντανή, αγγίζει πλατιές λαϊκές μάζες και δεν πτοείται από τις απαγορεύσεις.

- Διαψεύστηκαν όσοι θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει «περίπατο» στις πλάτες λαού και εργαζομένων. Τα πράγματα δεν πρόκειται να είναι καθόλου εύκολα για την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προωθήσει τη βάρβαρη πολιτική που επιβάλλουν τα ξένα και ντόπια αφεντικά της, το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός. Ο λαός, που ήδη στενάζει, δεν πρόκειται να δεχτεί αδιαμαρτύρητα το φόρτωμα της νέας κρίσης στην πλάτη του. Και κυρίως δεν πρόκειται να ανεχτεί το φίμωμα της φωνής και των αγώνων του. Το έδειξαν οι διαδηλώσεις της φετινής Πρωτομαγιάς κόντρα στην απαγόρευση, οι κινητοποιήσεις της νεολαίας ενάντια στην καταστολή, οι αγώνες των εκπαιδευτικών ενάντια στον νόμο Κεραμέως. Η σημερινή μεγάλη διαδήλωση ήταν συνέχειά τους και η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Εξάλλου, σε αυτές τις ανησυχίες της προσπαθεί να απαντήσει ο χουντονόμος Χρυσοχοΐδη και η ένταση της φασιστικοποίησης. Το ότι δεν τόλμησε, μία εβδομάδα μετά την ψήφιση του νόμου, να απαγορεύσει τη διαδήλωση δείχνει το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Η σημερινή στάση της δεν σημαίνει υποχώρηση ή ανοχή, αλλά είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται από το λαϊκό-εργατικό κίνημα, αλλά και από την καθημερινή αποκάλυψη της δολοφονικής, κατασταλτικής δράσης της.

- Το γεγονός ότι η σημερινή διαδήλωση δεν χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής δεν οφείλεται μόνο στα κυβερνητικά αδιέξοδα, αλλά και στην απόφαση των διοργανωτών να την περιφρουρήσουν. Ο νόμος μπορεί να μην ανατράπηκε, αλλά η διαδήλωση ολοκληρώθηκε και η απαγόρευση έσπασε. Και αυτό δεν οφείλεται σε «ψευτοσυγκρούσεις» και «παραδειγματικές ενέργειες», αλλά στη μαζική, συλλογική απόφαση να περιφρουρηθεί το δικαίωμα στη διαδήλωση. Στην περίοδο που ανοίχτηκε με την ψήφιση του χουντονόμου και την ένταση της φασιστικοποίησης, η σθεναρή περιφρούρηση κάθε αγώνα που πρόκειται να δώσουν από δω κι εμπρός λαός και νεολαία πρέπει να είναι κύριο μέλημα.

- Η σημερινή διαδήλωση αφήνει εντελώς εκτεθειμένες τις δυνάμεις του ΚΚΕ, οι οποίες -σε συνέχεια της κατάπτυστης στάσης τους στις 9/7- δεν έχουν τολμήσει να αναλάβουν πολιτική πρωτοβουλία αμφισβήτησης του χουντονόμου και της απαγόρευσης. Αντίθετα, αυτοί που χλευάστηκαν και προβοκαρίστηκαν από το ΚΚΕ, αυτοί που στις 9 Ιούλη δέχτηκαν σφοδρότατο χτύπημα για το οποίο το ΚΚΕ δεν είχε μισή κουβέντα να πει, ήταν αυτοί που τόλμησαν να πάρουν την πολιτική πρωτοβουλία απάντησης στην απαγόρευση.

- Εκτεθειμένες είναι και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οι οποίες με τη στάση τους νομιμοποιούν -είτε ανοιχτά είτε συγκαλυμμένα- την κυβερνητική επίθεση. Οι υποτιθέμενοι ανώτατοι εκπρόσωποι των εργαζομένων, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, επιβεβαιώνουν πλήρως την υποταγή τους και την απροθυμία τους να υπηρετήσουν τα εργατικά συμφέροντα.

- Το ΚΚΕ(μ-λ) συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχία των σημερινών διαδηλώσεων σε κάθε περιοχή που έχει παρουσία. Από την πρώτη στιγμή θεώρησε κρίσιμη την αναγκαιότητα της κοινής, περιφρουρημένης δράσης ενάντια στο χουντονόμο, πριν και μετά την ψήφισή του. Σήμερα, περισσότερο από πριν, θεωρεί ότι αυτή του η άποψη δικαιώθηκε, όπως δικαιώθηκαν και οι χιλιάδες λαού που τόλμησαν να διαδηλώσουν.

Οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες και απαιτητικές. Η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο για να τον εφαρμόσει και αυτό σκοπεύει να κάνει. Είναι στο χέρι του λαού και των εργαζομένων να το αποτρέψουν. Είναι στο χέρι τους να τον ανατρέψουν.

Πέμπτη 16 Ιούλη 2020

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr