22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Ανταπόκριση από την εξόρμηση στη Βόρεια Εύβοια και συμμετοχή στη συγκέντρωση στη Στροφιλία

Μαζική εξόρμηση πραγματοποίησε το Σαββάτο 21 Αυγούστου, κλιμάκιο του ΚΚΕ(μ-λ) στη Βόρεια Εύβοια, αποτελούμενο από εργαζόμενους και νεολαίους. Στην εξόρμηση μας καταγγείλαμε την πολιτική του συστήματος και της κυβέρνησης, που άφησε το λαό έκθετο στις καταστροφικές πυρκαγιές και προβάλαμε την ανάγκη ανάπτυξης κινήματος λαϊκής διεκδίκησης για πραγματικές αποζημιώσεις και όχι ψίχουλα κοροϊδίας και για μέτρα προστασίας, τόσο απ’ τις πυρκαγιές, όσο κι απ’ τις συνέπειες που γεννούν (τσιμεντοποίηση, πλημμύρες, ερημοποίηση, ανεργία κ.λπ).

Από νωρίς το πρωί, επισκεφτήκαμε το Προκόπι, το Μαντούδι, τη Λίμνη Ευβοίας και την Ιστιαία, όπου με ανακοινώσεις από την ντουντούκα και μοίρασμα προκήρυξης, ήρθαμε σ’ επαφή με το λαό εκεί. Συζητήσαμε με κόσμο που έζησε στο πετσί του την καταστροφή της πυρκαγιάς και έδωσε τη μάχη με τις φλόγες. Παράλληλα, καλούσαμε το λαό να συμμετάσχει στο απογευματινό συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς. Στην εξόρμησή μας τοποθετήθηκαν επίσης πανό και εφημερίδες τοίχου.

Η εικόνα και η έκταση της καταστροφής ήταν πραγματικά σοκαριστική, ακόμη και για κάποιον που δεν είχε επισκεφτεί τον τόπο παλιότερα. Κρανίου τόπος. Σε όλη τη διαδρομή, που κάποτε τη χαρακτήριζε η πυκνή βλάστηση, τώρα υπήρχαν αποκαΐδια. Το ίδιο και στα χωριά, με τα καμένα σπίτια και τις κατεστραμμένες βιοποριστικές δραστηριότητες του λαού.

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η οργή του λαού της περιοχής για την καταστροφή αυτή. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αγωνία για το μέλλον και για τις συνέπειες της πυρκαγιάς, που χαρακτήριζε τις συζητήσεις που κάναμε με τον κόσμο. Πόσο μάλλον που ο λαός της Βόρειας Εύβοιας, που έδωσε για πολλές μέρες τις μάχες με τις φλόγες, διαπίστωσε την πλήρη εγκατάλειψή του, την απαξίωση των μηχανισμών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, αλλά και την κυβερνητική ομολογία αποτυχίας με τις εκκενώσεις ολόκληρων περιοχών και το περίφημο 112. Όπως χαρακτηριστικά μας είπαν κάτοικοι στη Λίμνη Ευβοίας, ο κόσμος σε παλαιότερες πυρκαγιές και με τα μέσα που διέθετε, πάλευε να τις σβήσει, μαζί με την πυροσβεστική, ενώ τώρα αναγκάστηκε να απομακρυνθεί και να παρακολουθεί από το φέριμποτ που τον έβαλαν, τον τόπο του να καίγεται…

Το απόγευμα το ΚΚΕ(μ-λ) στήριξε τη συγκέντρωση στον κόμβο της Στροφιλιάς, που καλούσαν σύλλογοι ρετσινάδων και αγροτικοί σύλλογοι. Εκατοντάδες κομματικές προκηρύξεις μοιράστηκαν στη μαζική αυτή συγκέντρωση που στηρίχτηκε απ’ όλες τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, κυρίως από ντόπιους αλλά και από ανθρώπους που επισκέπτονται την περιοχή και την πονάνε. Επίσης, εκπρόσωποι του ΚΚΕ(μ-λ) και των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών έδωσαν συνεντεύξεις στα τοπικά κανάλια.

Η μαζικότητα της συγκέντρωσης αποτελεί σίγουρα μια πολύ σοβαρή παρακαταθήκη για το επόμενο διάστημα. Η συγκέντρωση αυτή ήταν η πρώτη πανελλαδικά κινητοποίηση όσων πλήγηκαν από τις φωτιές και έχει σημασία να μην είναι η τελευταία. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε από τους ομιλητές, προγραμματίζεται συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ωστόσο, το βασικό ζήτημα είναι ο λαός της περιοχής να οργανώσει την πάλη του, να μην κυριαρχήσει η απογοήτευση και η διάσπαση, αλλά και λαθεμένες απόψεις γύρω από το τι διεκδικούμε, πώς και από ποιον. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τόσο στη συγκέντρωση όσο και στις συζητήσεις που είχαμε στην διάρκεια τη εξόρμησης, φάνηκε πολύ καθαρά ο κίνδυνος να διασπαστεί ο λαός της περιοχής μέσα από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τις αποζημιώσεις όσο και μέσα από τις μεθοδεύσεις ιδιωτικών συμφερόντων που ήδη έχουν αρχίσει και εκδηλώνονται.

Το ΚΚΕ(μ-λ) θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια και τον αγώνα του λαού της περιοχής, αλλά και των υπόλοιπων πυρόπληκτων περιοχών, να διεκδικήσουν τη ζωή και τον τόπο τους.
Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr