29 ΓΕΝΑΡΗ 2014

Αποφάσεις Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ) (18-19 Γενάρη 2014)

αποχη1. Το ΚΟ του ΚΚΕ(μ-λ) συζήτησε επί των διεθνών και εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων και διαπίστωσε για μια ακόμη φορά ότι το σύστημα διεθνώς, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, παρά την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, παρά τη δομική του αδυναμία να δώσει διέξοδο στην κρίση συνολικής αναπαραγωγής του που βιώνει, κατορθώνει να υλοποιεί την άγρια επίθεσή του στους λαούς και να διευρύνει προς όφελός του τους ευρύτερους όρους κυριαρχίας του.
Εκμεταλλεύτηκε για μια ακόμη φορά την αδυναμία των λαϊκών κινημάτων, την υποχώρηση του κομμουνιστικού κινήματος, την ουσιαστική ενσωμάτωση μεγάλων τμημάτων της Αριστεράς διεθνώς, και ξεπέρασε, με σχετικά μικρές απώλειες, τις απόπειρες των λαών παντού στον κόσμο τα τελευταία χρόνια (στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη, στη Μ. Ανατολή) να αντιδράσουν με μαζικές εξεγέρσεις.
Για το εσωτερικό της χώρας, το ΚΟ εκτίμησε επίσης ότι -παρά τις απόπειρες σταθεροποίησης της κυβέρνησης ΝΔ-Βενιζέλου που στηρίζεται απ’ έξω και από μέσα- τα αποτελέσματα είναι πράγματι πενιχρά και κατά περιόδους τίθενται σε αμφισβήτηση. Το σύστημα στο εσωτερικό και οι πάτρωνές του στο εξωτερικό ψάχνονται και αναζητούν τις νέες ισορροπίες, τους νέους συμβιβασμούς, τους «νέους» φορείς της πολιτικής του. Ωστόσο, ακόμα διαθέτουν τα «παλιά» εργαλεία, όσο και αν έχουν αμφισβητηθεί ή «καεί».
Απ’ την άλλη, οι όποιες ισορροπίες (όπως δείχνει η έξαρση της σκανδαλολογίας) παραμένουν  εύθραυστες και ανοιχτές στην επίδραση που έχουν κάθε φορά οι ιμπεριαλιστικοί διαγκωνισμοί ΗΠΑ-Ευρώπης στο πολιτικό προσωπικό και σκηνικό της χώρας.

2. Στα πλαίσια αυτά, το ντόπιο πολιτικό κατεστημένο, το ντόπιο κεφάλαιο, όσο και αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επέκτασης και χώρου δράσης, βολεύονται και εξυπηρετούνται απ’ την όλη επίθεση, γι’ αυτό και την στηρίζουν με κάθε μέσο και αναζητούν πολιτικές λύσεις που να είναι αποτελεσματικές και πρόθυμες να τσακίσουν κάθε λαϊκό δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, στην περίθαλψη, στη ζωή τελικά. Μια ακόμη έκφραση όλης της ασταθούς ισορροπίας είναι και τα όσα θα βιώσουμε και βιώνουμε σ’ αυτή τη φάση ενόψει Ευρωεκλογών, αλλά και μετά απ’ αυτές. Τα κέντρα του συστήματος παίζουν σ’ αυτή τη φάση «τα ρέστα τους», ανοίγουν όλα τα χαρτιά και περιμένουν το επίσημο γκάλοπ.
Χειρισμοί επί χειρισμών, προεκλογικά τερτίπια, προεκλογικές εμφανίσεις και εξαφανίσεις παλιών και «νέων» υπηρετών του συστήματος, διπλές, τριπλές, τετραπλές και «τράβα κορδόνι» εκλογές εφευρίσκονται προκειμένου να καταφέρουν να χειριστούν και να καναλιζάρουν τη λαϊκή αγανάκτηση.
Τα κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας έχουν κυριολεκτικά φωτιά στα μπατζάκια τους. Θέλουν να στηρίξουν τον Σαμαρά. Αν δεν τους βγει, πρέπει να έχουν συμμορφώσει κι άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή όμως δεν είναι σίγουρα για το αν θα το έχουν καταφέρει, βλέπουν με καλό μάτι και όλους τους κεντρώους παρατρεχάμενους, μήπως και τα καταφέρουν να φτιάξουν ενδιάμεσα αμορτισέρ.
Από δίπλα και όλο το φασισταριό που ψάχνει μάσκες και μουτσούνες μήπως και μεταμφιεστεί και χρησιμοποιηθεί κι αυτό. Σε κάθε περίπτωση, εκπλήξεις και ανατροπές δεν αποκλείονται, παρ’ όλο που -όσον αφορά την κυβέρνηση- το σενάριο των ταυτόχρονων βουλευτικών και Ευρωεκλογών δεν έχει μέχρι στιγμής πολλές πιθανότητες.

3. Μια ιδιαίτερη πλευρά που έχουμε να επισημάνουμε είναι η έξαρση της τρομολαγνείας και τρομολογίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ως συνέχεια της θεωρίας των δύο άκρων, και ως μια ιδιαίτερη έκφραση της προϊούσας φασιστικοποίησης. Αποτελεί και αυτή ένα ακόμα σημάδι των σχεδίων άγριας καταπίεσης και άγριας καταστολής που προωθούν ο ιμπεριαλισμός και το κεφάλαιο και στη χώρα μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μελλούμενη διογκωμένη λαϊκή αντίδραση. Σχέδια καταστολής που παίρνουν και «θεσμική» έκφραση, με αποτέλεσμα το «νομικό» οπλοστάσιο του συστήματος να διευρύνεται και να διαμορφώνει καθεστώς άγριου κυνηγιού ενάντια σε οτιδήποτε κινείται με ιδιαίτερη αναφορά και στόχευση στην Αριστερά.
4. Κόντρα, λοιπόν, στις εκλογικές αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΚΕ, και με δεδομένο ότι η επίθεση του συστήματος βαθαίνει και γίνεται ακόμα εντονότερη, παραμένουμε σταθερά και επίμονα στην κατεύθυνση της οικοδόμησης προϋποθέσεων του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ.
Πιο ειδικά:
α) Στο πεδίο της Υγείας
β) Στο πεδίο των ανατροπών στο Δημόσιο
γ) Στο πεδίο των ανέργων

5. Το ΚΟ του ΚΚΕ(μ-λ) κατέληξε στη θέση της αποχής από τις ευρωεκλογές όχι «γιατί έτσι έχουμε συνηθίσει» αλλά γιατί δίνει την πραγματική διάσταση στο σύνθημα της εξόδου από την ΕΕ. Κυρίως, γιατί δίνει μια πολιτική διέξοδο αγωνιστική στις εκατοντάδες χιλιάδες των ανθρώπων, των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των μεταναστών που έχουν τραβήξει τόσο πολλά δεινά τα τελευταία χρόνια, και που μια σημαντική (όχι η μοναδική) αιτία γι’ αυτά είναι η πολιτική της ΕΕ και η υποταγή της χώρας σ’ αυτήν.
- Όσον αφορά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, το ΚΟ κατέληξε στη θέση του ΛΕΥΚΟΥ-ΑΚΥΡΟΥ λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες:
1) Την παραπέρα αντιδραστικοποίηση του θεσμού, ιδιαίτερα μετά τον Καλλικράτη και την πολιτική που συνοψίστηκε σ’ αυτό που λέμε Μνημόνια.
2) Τη φάση του κινήματος και τις δικές μας υποκειμενικές δυνατότητες.

6. Αντιλαμβανόμαστε τις ιδιαίτερες δυσκολίες της φάσης που ξανοίγεται, τόσο από την κατάσταση του κινήματος, όσο και από τους προσανατολισμούς της υπόλοιπης Αριστεράς που ετοιμάζεται να ριχτεί στη «μάχη των εκλογών». Δυσκολίες τόσο στο θέμα της κοινής δράσης ευρύτερα, αλλά και -ειδικότερα- στη δράση και παρέμβαση της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΑΣ.
- Αντιλαμβανόμαστε τα όρια των όποιων προτάσεων κοινής δράσης διατυπώνουμε σ’ αυτή τη φάση. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, την ανάγκη έντασης της πολιτικής μας αντιπαράθεσης στα πλαίσια του κινήματος. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να παραιτηθούμε από την προσπάθεια οικοδόμησης αντιστάσεων.
- Ιδιαίτερα δεν πέφτουμε στο λάθος να παραιτηθούμε από την προσπάθεια δραστηριοποίησης της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΑΣ. Πολύ περισσότερο σήμερα που προηγήθηκε μια περίοδος έντονης αντιπαράθεσης μέσα στα πλαίσιά της. Γιατί θεωρούμε ότι η αντιπαράθεση, εφόσον γίνεται επί της ουσίας, δεν λειτουργεί ανασταλτικά.

7. Αν υπάρχουν, λοιπόν, σαφείς δυσκολίες σ’ αυτή τη φάση να προωθήσουμε με προοπτικές επιτυχίας -στην πράξη και όχι μόνο σαν ζύμωση- τις κατευθύνσεις της μαζικής λαϊκής αντίστασης και πάλης στα μέτωπα που ανοίγει η άγρια επίθεση του συστήματος, ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες έχουμε να προωθήσουμε μια προσπάθεια κοινής δράσης ενάντια στην ΕΕ με στόχο την έξοδο της χώρας από τη λυκοσυμμαχία των ιμπεριαλιστών. Οι δυσκολίες που κάνουν περίπου απαγορευτική τη δημιουργία προϋποθέσεων κοινής δράσης για την ΕΕ είναι οι σοβαρές διαφορές που έχουμε με το μεγαλύτερο φάσμα του εξωκοινοβουλίου και της αναρχοαυτονομίας, τόσο στη θέση απέναντι στην ΕΕ όσο και στις Ευρωεκλογές. Όπου, όμως, υπάρχουν προϋποθέσεις σε περιφερειακό επίπεδο, αξίζει να δοκιμάσουμε τη δημιουργία επιτροπών ενάντια στην ΕΕ, που θα διακηρύσσουν στην πράξη την επιμονή τους στη συνέχιση των αγώνων κόντρα στις εκλογικές αυταπάτες. Επιτροπές που θα θέτουν την ανάγκη της πάλης απέναντι στην ΕΕ και την πρόσδεση της χώρας σ’ αυτήν και που θα καλούν τον κόσμο να στρέψει τις πλάτες του στην εκλογική φάρσα που στήνεται γύρω από τις ευρωκάλπες. Σε κάθε περίπτωση για περιφερειακή και τοπική χρήση, το ΚΟ καταλήγει σε ένα σχέδιο πολιτικής πρότασης για δράση ενάντια στην ΕΕ και το οποίο οι οργανώσεις μας, διερευνώντας τις δυνατότητες, μπορούν να προωθήσουν.

8. Όσον αφορά τη ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΑΣ, παρ’ όλο που στο επίπεδο διακηρύξεων και αποφάσεων για την ανάγκη προώθησης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης ενάντια στην ΕΕ και στην προοπτική της εξόδου απ’ αυτήν υπάρχει συμφωνία, αυτό που λειτουργεί ανασταλτικά (το γνωρίζαμε βέβαια) είναι η διαφορετική προσέγγιση μιας σειράς ζητημάτων που σχετίζονται με τις Ευρωεκλογές και ειδικότερα με τη θέση της αποχής ή όχι από αυτές.
Το ΚΟ θέλει να πιστεύει ότι η ωριμότητα που έχει κατακτήσει η οργάνωσή μας θα επιτρέπει (ακόμα και αν δε γίνει κατορθωτή η όποια κοινή αντιιμπεριαλιστική δράση ενάντια στην ΕΕ μπροστά στις ευρωεκλογές) τη συνέχιση της προώθησης της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΑΣ. Στο κάτω-κάτω οι ευρωεκλογές είναι ένα επεισόδιο που δεν είναι απαραίτητο να πλήξει την όλη προσπάθεια. Στο κάτω-κάτω είναι ένα ακόμα σημάδι εντιμότητας και καθαρών λογαριασμών, το οποίο μέσα στην όλη πορεία μπορεί να μετρήσει θετικά.

9. Στο πλαίσιο αυτών των εκτιμήσεων, μια βασική αναγκαιότητα που προκύπτει είναι η ενίσχυση της οργανωμένης μας προσπάθειας, είτε αυτή αφορά το ΚΚΕ(μ-λ) είτε την ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΑΣ, είτε τις ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ και την ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, είτε τις όποιες πρωτοβουλίες κοινής δράσης και αντίστασης συμμετέχουμε πανελλαδικά.
Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία της ενίσχυσης του ΚΚΕ(μ-λ) τόσο οργανωτικά όσο και οικονομικά. Μεγάλο βάρος, επίσης, δόθηκε στην προετοιμασία της οργάνωσης απέναντι στην έξαρση της φασιστικοποίησης, στην καταστολή των διαδηλώσεων, στο χτύπημα αγωνιστών. Επισημάνθηκε, επίσης, η μεγάλη καθυστέρηση (σημάδι της γενικότερης υποχώρησης της Αριστεράς) που παρατηρείται  στην προώθηση πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως στην περίπτωση της ΚΕΔΔΕ.

10. Το ΚΟ, εξετάζοντας τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την ένταση της επίθεσης το 2008 και το παραπέρα βάθεμά της μετά το 2010, διαπίστωσε ότι η οργάνωση, τα μέλη της, τα στελέχη της -όπως και τα μέλη των σχημάτων- έχουν αποκτήσει πλούσιες εμπειρίες παρέμβασης και δράσης σε μια σειρά μέτωπα πάλης που ανέδειξε η άγρια επίθεση. Αυτή η πλούσια δράση δεν ανέπτυξε μόνο δυνατότητες αλλά και αδυναμίες. Κυρίως, ανέδειξε τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για την όλη μας προσπάθεια να βαθύνει παραπέρα τις επεξεργασίες των στόχων πάλης και των κατευθύνσεών της και να ενισχύσει, με βάση αυτές τις κατευθύνσεις, την παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, στους χώρους της νεολαίας και γενικά στο κίνημα.
Η ανάγκη να προχωρήσει η επεξεργασία της οργάνωσης πάνω στους στόχους και τις κατευθύνσεις της επιβεβαιώθηκε και από τη διαπίστωση ότι οι ευθύνες και τα καθήκοντα έχουν ανέβει σε ψηλότερο επίπεδο, ιδιαίτερα με την καινούρια πραγματικότητα που διαμορφώνει η δημιουργία και η στήριξη της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΑΣ.

11. Εκτιμήθηκε, επίσης, ότι με την εξέλιξη της άγριας επίθεσης του συστήματος θα πρέπει να αναμένουμε σοβαρές εξελίξεις και ανακατατάξεις μέσα στους κύκλους της Αριστεράς. Το σίγουρο είναι ότι θα δημιουργηθούν μια σειρά κενά τα οποία διαμορφώνουν νέα πεδία δράσης και πρωτοβουλιών, ταυτόχρονα με τον πολλαπλασιασμό των πιέσεων προς τη ρεφορμιστική Αριστερά να ακολουθήσει ακόμα πιο δεξιόστροφες πολιτικές.
Στη βάση αυτών των διαπιστώσεων, κρίθηκε η ανάγκη να προχωρήσει και να γίνει πιο συγκεκριμένη η συζήτηση που άνοιξε μέσα στην οργάνωση με αφορμή το κείμενο «Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟΣ». Μια συζήτηση που -χωρίς να «απογειωνόμαστε» και να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας- πρέπει να επικεντρωθεί στην επεξεργασία της κατεύθυνσής μας για το ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ. Επεξεργασία που συνίσταται στη διερεύνηση των κοινωνικών και πολιτικών όρων και προϋποθέσεων ώστε να πάρει σάρκα και οστά ένα τέτοιο Μέτωπο.
Επεξεργασία που θα βάλει τους όρους ώστε η προοπτική ενός τέτοιου Μετώπου να συνδεθεί πιο ουσιαστικά με τις πρωτοβουλίες ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, αλλά και τη δράση της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΑΑΣ.
Επεξεργασία που θα έχει να κάνει με τους όρους και προϋποθέσεις, ώστε μέσα από ένα τέτοιο Μέτωπο να διευρυνθούν οι όροι για την ανασυγκρότηση του ταξικού κομμουνιστικού εργατικού κινήματος, και την οικοδόμηση του κόμματος της εργατικής τάξης.
Επεξεργασία που θα συνδέει την οικοδόμηση ενός τέτοιου μετώπου με την προοπτική της ανατροπής του συστήματος και την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τις σύμμαχές της δυνάμεις.
Το ΠΓ και το ΚΟ στο άμεσο διάστημα θα προχωρήσουν σε ένα πιο συγκεκριμένο σχεδιασμό των διαδικασιών για να προετοιμαστούν οι εισηγήσεις σ’ αυτά τα θέματα που θα τεθούν στη διάθεση της οργάνωσης.

12. Το ΚΟ, συναισθανόμενο το κενό που μας άφησε ο σ. Ηλίας Καμαρέτσος, αλλά και την ανάγκη να γίνει ευρύτερα γνωστή η δράση του και η προσφορά του σαν κομμουνιστή και αγωνιστή, αποφάσισε να προχωρήσει σε πολιτικές εκδηλώσεις τιμής στο σύντροφο στις βασικές πόλεις της χώρας.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr