22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2003

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΑΝΤΙΒΑΣΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ!

Εμείς, οι υπογράφοντες αυτή την απόφαση, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επίσημη ίδρυση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας ενάντια στις aμερικάνικες Στρατιωτικές Βάσεις, έπειτα από πρωτοβουλία της ILPS η οποία πάρθηκε στη διεθνή σύσκεψη ενάντια στις βάσεις στις 20-22 Σεπτέμβρη 2003 στα Χανιά της Κρήτης.
Οι αντιπροσωπείες που πλαισίωσαν τη σύσκεψη συμπεριλαμβάνουν αντιπροσώπους από τη Δανία, την Ιταλία, τις Φιλιππίνες, την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Βολιβία, τα νησιά Φίτζι, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, το Νεπάλ, την Ολλανδία, την Ταϋλάνδη και τις ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν για διάφορους λόγους. Επιπροσθέτως δεχτήκαμε πολλά μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στη σύσκεψη από διάφορες οργανώσεις αντιιμπεριαλιστικές, ειρήνης, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εθνικοαπελευθερωτικής πάλης.
Η σύσκεψη εξουσιοδότησε τα μέλη της Πρωτοβουλίας να ενεργήσουν ως η συντονιστική επιτροπή που θα επιβλέπει την εφαρμογή των σχεδιασμένων ενεργειών της εκστρατείας, το άνοιγμά της σε περισσότερες οργανώσεις και δυνάμεις και την προετοιμασία για την πραγματοποίηση μιας μελλοντικής σύσκεψης προκειμένου να διευκολυνθεί μια ευρύτερη συμμετοχή. Ελπίδα της σύσκεψης είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού παγκόσμιου κινήματος που θα διώξει τις αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις από όλο τον κόσμο.
Η σύσκεψη επιβεβαίωσε ότι η πάλη των λαών για να φύγουν οι αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις από όλες τις χώρες του κόσμου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό τις τρέχουσες συνθήκες παγκοσμίως. Η άγρια επιθετικότητα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών για παγκόσμια κυριαρχία, οι συχνές στρατιωτικές επεμβάσεις σε διάφορες χώρες και περιοχές στρατηγικής σημασίας για τα αμερικάνικα συμφέροντα και η πρόσφατη εισβολή και κατοχή στο Ιράκ, αναδεικνύουν περισσότερο από ποτέ την πάλη ενάντια στις αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις.
Είναι πλέον ξεκάθαρο για όλους τους λαούς του κόσμου ότι αυτές οι στρατιωτικές βάσεις χρησιμοποιούνται ως όργανα διευκόλυνσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στους πολέμους κατοχής χωρών και περιοχών προκειμένου να επιβάλλουν ολοκληρωτικά την ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτές τις στρατιωτικές βάσεις για να δημιουργήσουν οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση στις χώρες όπου στεγάζονται.
Προσπαθούν, μέσω της ντόπιας αστικής τάξης να οδηγήσουν τις χώρες σε μεγαλύτερη υποδούλωση και τις εκβιάζουν να συμμετέχουν «εθελουσίως» στα σχέδια των ΗΠΑ. Μετά την 11η Σεπτέμβρη οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τη στρατιωτική τους παρουσία και έχουν εγκαθιδρύσει νέες στρατιωτικές βάσεις σε περιοχές που θεωρούν στρατηγικής σημασίας όπως στην Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια την Κεντρική και Δυτική Ασία (Μέση Ανατολή).
Τώρα ακριβώς με αυτές τις αντιλαϊκές και αντιδραστικές εξελίξεις και με τους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα λόγω της αμερικανικής επιθετικότητας των ΗΠΑ, η ανάγκη για κοινή δράση και πάλη των λαών προκειμένου να φύγουν οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις από όλες τις χώρες, αποδεικνύεται επείγουσα.
Ο αγώνας ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις αποτελεί βασικό στοιχείο του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και σημαντικό παράγοντα στον αγώνα να ηττηθεί ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και μπορεί να φέρει την ελπίδα και τη νίκη στα λαϊκή πάλη σε όλο τον κόσμο.
Η εγκαθίδρυση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και η παρουσία τους στις χώρες δημιουργούν τις αντιδραστικές πολιτικές συνθήκες που ενισχύουν την εξουσία αντιδραστικών και τυραννικών καθεστώτων προκειμένου να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αντιλαϊκές και αντεργατικές τακτικές. Από αυτήν την άποψη ο αγώνας ενάντια στις βάσεις είναι ταυτόχρονα αγώνας συμπαράστασης στους εθνικοαπελευθερωτικούς και κοινωνικοαπελευθερωτικούς αγώνες από όλον τον κόσμο.
Το μαζικό αντιπολεμικό κίνημα που εκδηλώθηκε σε κάθε γωνία του πλανήτη ενάντια στις ΗΠΑ δείχνει την οργή των λαών όλου του κόσμου και τη θέλησή τους να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Η μεγαλύτερη επιθυμία των λαών είναι να ζήσουν ειρηνικά με αδελφοσύνη, χωρίς τον τρόμο του πολέμου, χωρίς εκμεταλλευτές και καταπιεστές.
Έχοντας υπόψη τη δύσκολη θέση του παλαιστινιακού λαού, η σύσκεψη καταδικάζει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο σιωνιστικό κράτος και την κατοχή στην Παλαιστίνη και εκφράζει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα και την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού ενάντια στις δυνάμεις κατοχής. Η σύσκεψη καταδικάζει τις τακτικές γενοκτονίας που ακολουθεί η εγκληματική συμμορία Bush-Sharon εναντίον των Παλαιστινίων.
Η σύσκεψη καταδικάζει την εγκληματική και παράνομη εισβολή και κατοχή στο Ιράκ από τις αμερικανοβρετανικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και καλεί όλους τους λαούς να φανερώσουν τα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες των ιμπεριαλιστών ενάντια στο λαό του Ιράκ. Επιπλέον, η σύσκεψη εκφράζει την συμπαράστασή της στην αντίσταση του ιρακινού λαού που παλεύει για την απελευθέρωση της γης του από την αμερικανοβρεττανική ιμπεριαλιστική κατοχή.
Η σύσκεψη καλεί τον αμερικανικό λαό και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και τις οικογένειες των στρατιωτών να αντισταθούν στον υποκριτικό «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» του καθεστώτος του Bush και να απαιτήσουν την άμεση απόσυρση όλου του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού από ξένα εδάφη. Επιπρόσθετα, η σύσκεψη καλεί όλους τους φιλειρηνιστές να αντιταχθούν και να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους ώστε να σταματήσει η αποστολή στρατευμάτων και η συνεργασία με τις ΗΠΑ στους πολέμους επιθετικότητας και κατοχής τους οποίους διεξάγει.
Η σύσκεψη καλεί όλες τις δημοκρατικές, αντιιμπεριαλιστικές και αντιπολεμικές οργανώσεις, ομάδες και ακτιβιστές να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στην παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη διεθνή εκστρατεία ενάντια στις βάσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια αποτελεσματική διεθνώς συντονισμένη και παρατεταμένη εκστρατεία ενάντια στις αμερικανικές βάσεις και άλλες μορφές της παρουσίας των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.

Διεθνής Εκστρατεία
ενάντια στις Αμερικανικές
Στρατιωτικές Βάσεις
22/9/2003

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
ΒΙΝΤΕΟ