18 ΓΕΝΑΡΗ 2004

Ασφάλεια Ολυμπιακών Αγώνων 2004: Η άλλη άποψη

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 της Αθήνας παρουσιάζονται από όλα τα μεγάλα ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ σαν η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, σαν μια σπάνια ευκαιρία για τη χώρα μας να αποδείξει το βαθμό ανάπτυξής της, σαν μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας να επωφεληθούμε από μια σειρά από σημαντικά έργα, σαν μια υπέρτατη στιγμή συναδέλφωσης των λαών, σαν μια έκφραση «του μεγάλου, του ωραίου και του αληθινού». Στην πραγματικότητα όμως αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες απέχουν πολύ από τα αθλητικά ιδεώδη, την ευγενή άμιλλα, τη συναδέλφωση, την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών, την κοινωνική φροντίδα και προοπτική. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι παρά ένας μηχανισμός προώθησης οικονομικών, κατασταλτικών και ιδεολογικών στόχων του κεφαλαίου, μια βαθιά αντιλαϊκή ενέργεια ενδεδυμένη με το μανδύα του «εθνικού στόχου». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 -όπως και όλοι οι προηγούμενοι εδώ και πολλές δεκαετίες- χρησιμοποιούνται κατάλληλα για να εξυπηρετήσουν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα του κεφαλαίου, των μεγάλων εταιρειών, είτε εθνικών είτε πολυεθνικών, μεγάλο μέρος των οποίων εκπροσωπείται από τη ΔΟΕ.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια μεθόδευσαν με αγαστή ομοθυμία τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος, την ασφυκτική οικοδόμηση των ελεύθερων χώρων καθώς και την εφαρμογή και θεσμοθέτηση σκληρών αντεργατικών και κατασταλτικών μέτρων, διαγκωνιζόμενες μόνο σε στιγμές μοιρασιάς μιζών και προμηθειών.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας είναι οι πρώτοι που οργανώνονται μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης. Το κλίμα τρομολαγνίας και τρομοϋστερίας που ηθελημένα καλλιεργούν εντατικά οι ΗΠΑ και οι απανταχού σύμμαχοί τους επιδρά καταλυτικά και στην προετοιμασία διεξαγωγής των Αγώνων. Τα μέτρα καταστολής και κρατικής τρομοκρατίας που θεσπίζονται επίσημα ξεπερνούν κάθε φαντασία. Εδώ και δύο χρόνια, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζουν έναν ολόκληρο κατασταλτικό μηχανισμό που στόχο έχει να αλυσοδέσει τον «εσωτερικό εχθρό» με το πρόσχημα της ασφάλειας των Αγώνων. Στο θεσμικό πλαίσιο της εθνικής και διεθνούς κρατικής τρομοκρατίας που δημιουργήθηκε περιλαμβάνονται ο εθνικός τρομονόμος, ο ευρωτρομονόμος, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, η συμφωνία έκδοσης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και ο νέος εθνικός τρομονόμος -ακόμα σκληρότερος- που ετοιμάζεται σύμφωνα με τις εξαγγελίες των κυβερνητικών υπευθύνων.
Από τις 8 Μάρτη άρχισαν να καταφθάνουν στη χώρα μας μονάδες του 6ου στόλου με τους πρώτους αμερικανούς καταδρομείς. Παράλληλα, σταδιακά εγκαθίστανται πυραυλικές συστοιχίες «Πάτριοτ», που μαζί με το λιμενικό θα επιτηρούν τις ελληνικές ακτές. Δύναμη «ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ» και πράκτορες της αμερικάνικης CIA και της ισραηλινής Μοσάντ αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο, ενώ μία Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή 7 χωρών (Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Μεγ. Βρετανία) συμπληρώνει το τρομοεπιτελείο. Προσπαθώντας να ξεπεράσει το συνταγματικό της ολίσθημα, η κυβέρνηση βάπτισε ως ΝΑΤΟϊκή άσκηση την αποβίβαση χιλιάδων πρακτόρων ξένων μυστικών υπηρεσιών και ανδρών ειδικών δυνάμεων, που άρχισαν ήδη να κατακλύζουν τη χώρα μας.
Ο Βόλος, όπως και όλες οι άλλες ολυμπιακές πόλεις, θα χωριστούν σε στρατιωτικές ζώνες που θα επιτηρούνται τόσο από ελικόπτερα του στρατού όσο και από μικτά περίπολα στρατού και αστυνομίας. Στον ελληνικό στρατό αποδίδεται ρόλος αστυνόμευσης του «εσωτερικού εχθρού», με τη συνδρομή αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων και ξένων μυστικών υπηρεσιών, εγκαθιδρύοντας στην πραγματικότητα καθεστώς συνδίοικησης στον τομέα της ασφάλειας. Συνολικά σε όλες τις ολυμπιακές πόλεις άρχισαν ήδη να τοποθετούνται 3.800 κάμερες που θα μας παρακολουθούν σε 24ωρη βάση για να καταγράφουν κάθε κίνησή μας, παράνομη και νόμιμη -έστω και στα πλαίσια αυτής της αστικής δημοκρατίας- καταστώντας τον καθένα και καθεμία από εμάς έρμαιο των οποιωνδήποτε επιδιώξεων των οθφαλμολάγνων της καθημερινότητάς μας. Καταστρατηγούνται βασικά πολιτικά και συνταγματικά δικαιώματα με την απαγόρευση διαδηλώσεων και αφισοκολλήσεων σε μια μεγάλη ζώνη γύρω από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η αστυνομοκρατία και ο αυταρχισμός θα εντείνονται όλο και περισσότερο όσο πλησιάζουμε προς την έναρξη των Αγώνων. Η απίστευτων διαστάσεων -για περίοδο ειρήνης- στρατοαστυνομική παρουσία καθώς και οι ασφυκτικοί περιορισμοί στις κινήσεις των πολιτών εύλογα θα προκαλέσουν οργή και αγανάκτηση σε όλους όσοι δεν είναι διατεθειμένοι να απεμπολήσουν συνταγματικά δικαιώματα με το πρόσχημα της ασφαλούς διεξαγωγής των Αγώνων.
Ολα αυτά δεν είναι απλώς κάποια «έκτακτα μέτρα», είναι μέτρα που ήρθαν για να μείνουν. Ολα αυτά δεν αφορούν μόνο το Βόλο, την Αθήνα και τις άλλες ολυμπιακές πόλεις. Απλώς σε αυτές τις πόλεις, με την πρόφαση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, δοκιμάζονται τα όρια κοινωνικής ανοχής και σιωπηλής συναίνεσης. Θεσπίζουν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα που πολύ σύντομα θα εφαρμοστούν πλέον σε ολόκληρη την Ελλάδα, που θα αφορούν όλους και όλες μας. Ολο αυτό το αντιλαϊκό θεσμικό τρομοπλαίσιο θα το βρούμε μπροστά μας και μετά την ολοκλήρωση των Αγώνων. Θα το βρούμε απέναντι στο εργατικό, στο νεολαιίστικο και στα κοινωνικά κινήματα, στις μικρές και μεγάλες μάχες που θα δίνουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιώματων και την προάσπιση των δημοκρατικών μας κατακτήσεων και ελευθεριών.
Επιπλέον, μόνο για το κόστος της ασφάλειας των Αγώνων διατίθεται ένα πολύ σημαντικό ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ την ίδια ώρα έργα άμεσης κοινωνικής ανάγκης και προτεραιότητας (π.χ. Νοσοκομείο Βόλου) αναμένουν επί πολλά χρόνια την ολοκλήρωσή τους. Συγκεκριμένα, το κόστος για την ασφάλεια ανέρχεται ήδη μέχρι το τέλος του 2003 σε 650 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος των Αγώνων να φθάσει τα 820 εκατομμύρια ευρώ.
Επιδιώκοντας να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές συνέπειες των Ολυμπιακών Αγώνων θα προσπαθήσουμε άμεσα να συγκροτήσαμε ένα, κατά το δυνατόν ευρύτερο, αντιολυμπιακό πανθεσσαλικό μέτωπο. Φιλοδοξούμε να υπερασπίσουμε μαζικά ό,τι απειλείται από την ολυμπιακή λαίλαπα.
Αντιστεκόμαστε
· Στις κάμερες και στις ελεγχόμενες ζώνες στους δρόμους της πόλης και στη ζωή μας.
· Στον περιορισμό των δημοκρατικών κατακτήσεων και ελευθεριών μας.
· Στην παρουσία των φονιάδων του ιρακινού, παλαιστινιακού και σέρβικου λαού στην πόλη μας.
· Στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.
Καλούμε όλους και όλες, εργαζόμενους, φοιτητές, άνεργους, οικονομικούς μετανάστες, οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών, μαζικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, δημοτικές κινήσεις, συνδικαλιστικές ομάδες εργαζομένων και κάθε συλλογικότητα ή κίνηση, μικρή ή μεγάλη, ανένταχτους/ες που στέκονται κριτικά απέναντι στην Ολυμπιάδα των πολυεθνικών, της καταστολής, της αστυνομοκρατίας, της περιβαλλοντικής καταστροφής, των νεκρών εργατών, της «μαύρης» εργασίας, των αναβολικών, του τεράστιου δημόσιου οικονομικού χρέους, να παραβρεθούν μαζικά στην εκδήλωση-συζήτηση του Σαββάτου 11/3 στις 7 μ.μ. στο Μεταξουργείο στο Βόλο και να συντονίσουμε μαζί την προσπάθεια για τη δημιουργία πανθεσσαλικού μετώπου ενάντια στις επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων στην καθημερινή ζωή μας, για να σπάσουμε το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται με πρόσχημα την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπικακών Αγώνων, για να βροντοφωνάξουμε ότι τα οράματα της Ολυμπιάδας δεν είναι δικά μας.

Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ – Επιτροπή Μαγνησίας
Κίνηση Αριστερών Ριζοσπαστών Λάρισας (ΚΑΡΛΑ)
Εργατική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
ΚΚΕ (μ-λ)
Ανένταχτοι αριστεροί

φ.497, 13/3/04

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr