27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015

Βαρύς φορολογικός χειμώνας

Μακρύς και ατέλειωτος είναι ο κατάλογος με τους φόρους και τα χαράτσια που έχουν μπροστά τους ο λαός και οι εργαζόμενοι. Η φορομπηχτική πολιτική που όλα τα προηγούμενα χρόνια γονάτιζε τη λαϊκή οικογένεια όχι μόνο δεν ελαφρύνεται αλλά συνεχίζεται και κλιμακώνεται το ίδιο βάρβαρα και αντιλαϊκά. Και με τη πρώτη και με τη δεύτερη φορά «αριστερά». Στα παλιά φοροληστρικά μέτρα τώρα προστίθενται καινούργια που έρχονται να λεηλατήσουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα και να φτωχοποιήσουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά. Αυτό απαιτούν το κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστές, αυτό επιτάσσει το 3ο – «αριστερό» – μνημόνιο, αυτό υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σε μια περίοδο με πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνεργους, με μισθούς και μεροκάματα πείνας, με την απληρωσιά και τα «έναντι» να έχουν γίνει καθεστώς σε χιλιάδες επιχειρήσεις, λαός και εργαζόμενοι φορτώνονται με δυσβάσταχτους φόρους, άμεσους (π.χ. ο φόρος εισοδήματος) ή έμμεσους (π.χ. ο ΦΠΑ) που εξανεμίζουν το όποιο εισόδημα και χειροτερεύουν το βιοτικό επίπεδο. Έτσι, και μόνο από τις πρόσφατες αυξήσεις του ΦΠΑ σε διάφορα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (από το 13% στο 23%) αφαιρούνται δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες του λαού. Και παράλληλα, επιβάλλονται «εισφορά αλληλεγγύης» για χιλιάδες μισθωτούς, «τέλος επιτηδεύματος» για μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, δόσεις και κόντρα δόσεις φόρου εισοδήματος για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. 485 εκατ. άμεσοι φόροι παραπάνω από το 2014 προβλέπονταν στον προϋπολογισμό για το 2015, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι κλπ). Από την άλλη, λιγότεροι φόροι κατά 2,4% προβλέπονταν για τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ, ΕΠΕ κλπ) σε σχέση με το 2014. Πρόκειται για βάρβαρη φοροαφαίμαξη για το λαό από τη μια και προκλητικές φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο από την άλλη.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, με το 3ο μνημόνιο έρχονται νέα μέτρα που θα χειροτερέψουν την κατάσταση για τους εργαζόμενους. Στα προαπαιτούμενα που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιλαμβάνονται μέτρα όπως αύξηση της «εισφοράς αλληλεγγύης» που παρακρατείται από τους μισθωτούς, «κούρεμα» κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 100% για αυτοαπασχολούμενους, μικρές επιχειρήσεις, εργαζόμενους με μπλοκάκι κλπ. Προβλέπεται αύξηση και του φορολογικού συντελεστή στα έσοδα από ενοίκια, την οποία οι ιδιοκτήτες θα μετακυλήσουν στους ενοικιαστές και θα επιβαρυνθούν έτσι περισσότερο τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Πραγματική φοροεξόντωση έχουν να αντιμετωπίσουν και οι φτωχομεσαίοι αγρότες. Για πρώτη φορά φέτος φορολογήθηκαν με 13% φόρο από το πρώτο ευρώ, με 27,5% προκαταβολή φόρου, με δυσβάστακτα «τεκμήρια διαβίωσης» και χωρίς να ισχύει γι αυτούς το αφορολόγητο όριο που είχαν τα προηγούμενα χρόνια όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Μάλιστα, κατ’ επιταγή του 3ου μνημονίου και με το νόμο 4336/2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αύξησε αναδρομικά (!) για τα εισοδήματα του 2014 (!) την προκαταβολή φόρου και από το 27,5% το διπλασίασε στο 55%! Έτσι, πάνω από 620.000 αγρότες που είχαν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση, είδαν το φόρο τους να αυξάνεται «σε μια νύχτα» και να τους έρχονται νέα εκκαθαριστικά με διπλάσια προκαταβολή από την αρχική!
Και τα χειρότερα έπονται. Με το μνημόνιο Τσίπρα-Καμένου και Σια προβλέπονται επιπλέον φορολογικά μέτρα που αν περάσουν θα είναι ταφόπετρα για τη φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας μας. Στα άμεσα μέτρα που (προ)απαιτεί η τρόικα/κουαρτέτο των ιμπεριαλιστών είναι η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017, η κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ που ίσχυσε φέτος για τις επιδοτήσεις, η παραπέρα αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% κλπ. Επίσης, από 1/10/2015 η κυβέρνηση της «αριστεράς» κατάργησε την επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου (σχεδόν τριπλασιάστηκε η τιμή του και από τα 66 έφτασε στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο) και αύξησε το ΦΠΑ από 13% σε 23% για βασικά αγροτικά εφόδια, λιπάσματα κλπ. Παράλληλα, στα πλαίσια της ΚΑΠ, έχουμε νέες μειώσεις στις επιδοτήσεις ενώ υπερτριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών όπως απαιτούν οι «θεσμοί». Χιονοστιβάδα αντιαγροτικών μέτρων που οδηγούν στο ξεκλήρισμα και στην εξαθλίωση χιλιάδες φτωχομεσαίους αγρότες.
Αλλά και όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ (αυτόν που θα καταργούσε η «κυβέρνηση της αριστεράς»…), έναν φόρο στην ακίνητη ιδιοκτησία (αφορά δηλ. τους «έχοντες») που διαδέχτηκε το κακόφημο χαράτσι της ΔΕΗ, που από «έκτακτο» και «προσωρινό», όπως μας έλεγαν, τώρα μονιμοποιήθηκε και που χαρατσώνει σχεδόν όλα τα ακίνητα από το πρώτο τετραγωνικό και από το πρώτο ευρώ: Από τους 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων και τα 3,2 δισ. ευρώ εισπρακτικό στόχο, το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά τη μικρή ακίνητη περιουσία, δηλ. τη λαϊκή κατοικία, το χωράφι του φτωχομεσαίου αγρότη κ.ά. Έχουμε δηλαδή υπερφορολόγηση της μικροϊδιοκτησίας, ώστε σπίτια, χωράφια, οικόπεδα κλπ να αλλάξουν χέρια και να εξυπηρετηθεί η επιδίωξη του κεφαλαίου για μεγαλύτερη συγκέντρωση γης και ακινήτων.
Φόροι και κόντρα φόροι επιβάλλονται, λοιπόν, στους οποίους η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία όλο και περισσότερο αδυνατεί να ανταποκριθεί. Φόροι που λεηλατούν το εισόδημα, ροκανίζουν τις όποιες αποταμιεύσεις και καταβυθίζουν το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών. Που εξυπηρετούν τα συμφέροντα κεφαλαίου και ιμπεριαλιστών για ροές χρήματος αλλά κυρίως πραγματικών αξιών «από κάτω προς τα πάνω και από τα μέσα προς τα έξω», από την εργασία προς το κεφάλαιο και από τη χώρα προς τους δανειστές-ιμπεριαλιστές. Και που ακριβώς για να διασφαλιστούν αυτές οι ροές («να διασφαλιστεί η εισπραξιμότητα» όπως λένε), στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται επιπλέον μέτρα για δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιουσιακών στοιχείων κλπ. Στα πλαίσια αυτά λοιπόν και για να βάλουν χέρι σε μισθούς και συντάξεις, το «αριστερό» μνημόνιο προβλέπει μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ και κατάργηση του ανώτατου ορίου (έως 25%) που ισχύει σήμερα.
Σ’ αυτή τη φορομπηχτική ρότα κινούνται και οι αλλαγές που σχεδιάζονται στην κλίμακα εισοδήματος και στο αφορολόγητο. Είναι αυτό που είπε ο Τσακαλώτος κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου οικονομικών: «αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και με άλλους τρόπους που πρέπει να σκεφτούμε για να μαζέψουμε χρήματα». Απέναντι σ’ αυτή τη μνημονιακή φοροληστεία είναι φανερή η ανάγκη για ένα «παράλληλο πρόγραμμα». Όχι αυτό που μας παραμυθιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το «παράλληλο πρόγραμμα» του λαού και των εργαζόμενων. Πρόγραμμα αντιστάσεων, διεκδικήσεων και αγώνων για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr