30 ΓΕΝΑΡΗ 2018

Για την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ζήτημα του λεγόμενου “Μακεδονικού”.

Να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι σήμερα είναι σοβαρό ζητούμενο για τις δυνάμεις της Αριστεράς να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και τον εθνικισμό.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα Bαλκάνια, με αφορμή επί της ουσίας την παρέμβαση των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ, κάνουν αυτό το ζητούμενο ακόμα πιο κρίσιμο και επιτακτικό. Το εθνικιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και ό,τι ακολούθησε, καθώς και το επερχόμενο στην Αθήνα, ανέδειξαν –πέρα απ’ όλα τ’άλλα– την αδυναμία που υπάρχει από το κίνημα και την επαναστατική Αριστερά να παρέμβει έγκαιρα, καταλυτικά και προπάντων μαζικά και με όρους στις πολίτικες εξελίξεις.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί τροφοδοτούν την ένταση στην περιοχή των Βαλκανίων και, αντίστοιχα, στη χώρα μας, τροφοδοτούν το μίσος, τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό, ενώ παράλληλα φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύγκρουσης.

Από την άλλη, οι αστικές τάξεις των χωρών βλέπουν τις παρεμβάσεις των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ σαν ευκαιρία κατοχύρωσης καλύτερων συσχετισμών στην περιοχή και προχωρούν σε τυχοδιωκτισμούς που θα μπλέξουν τους λαούς της περιοχής σε άσχημες περιπέτειες.

Με αυτή την έννοια, κάθε πρωτοβουλία που θέλει να βάλει όρους κοινής δράσης και  καταγγελίας των αντιδραστικών εξελίξεων που δρομολογούνται στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή,είναι σε θετική κατεύθυνση.

Η πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κοινή στάση και παρέμβαση της μαχόμενης Αριστεράς στο «Μακεδονικό» http://antarsya.gr/node/4657, παρ’ όλες τις διαφωνίες που έχουμε στο προτεινόμενο πολιτικό πλαίσιο (θεωρούμε, για παράδειγμα, ότι το ζήτημα της καταγγελίας του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών, αλλά και της πάλης των λαών στα Βαλκάνια για ειρήνη ενάντια στα σχέδια των ισχυρών, πρέπει να μπει πρώτο στην ιεράρχηση, αλλά και ότι αποτελεί κρίσιμο ζήτημα η καταγγελία κάθε προσπάθειας επαναχάραξης των συνόρων) μπορεί να κινηθεί σε μια θετική κατεύθυνση.

Ωστόσο, οι διαφωνίες μας αυτές –όπως και η συνολικότερη συζήτηση που αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση– δεν μπορούν να γίνουν μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων

Έχουμε, επίσης, σοβαρές ενστάσεις ως προς την (πρωτόγνωρη για εμάς) διαδικασία που προτάθηκε, και το ότι τίθεται ως προαπαιτούμενο η συμφωνία των οργανώσεων στην κοινή δήλωση ώστε να συμμετέχουν στη σύσκεψη που θα ακολουθήσει.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κάλεσμα της ΚΣΕ της Ανταρσύα: «παρακαλούμε να μας αποστείλετε ως τη Δευτέρα 29/2 τη θετική ή αρνητική σας γνώμη και τυχόν παρατηρήσεις στο κείμενο της δήλωσης, που έχει προταθεί για συνδιαμόρφωση, ούτως ώστε να προχωρήσουμε σε σύσκεψη με όσες δυνάμεις ανταποκρίνονται θετικά στο κάλεσμα αυτό».

Όπως, επίσης, θεωρούμε ότι αποτελεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα να τίθεται μία τέτοια πρόταση, ενώ έχει ήδη προαποφασιστεί η διαδήλωση στις 3/2 για το ίδιο ακριβώς ζήτημα, αλλά με χαρακτήρα που υποτιμά την κρισιμότητά του και το υποβιβάζει σε μια αντισυγκέντρωση στη συγκέντρωση της Χ.Α.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι πριν από την πραγματοποίηση της κοινής σύσκεψης που προβλέπεται –και στην οποία θα συμμετέχουμε– δεν μπορούμε να δεσμευτούμε ως προς τη στάση μας,  καθώς εκκρεμεί το σοβαρό ζήτημα των κοινών δράσεων που θα συνοδεύουν τη δήλωση και το οποίο, προς το παρόν, δεν μας έχει τεθεί.

 

kkeml_gr

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr