08 ΦΛΕΒΑΡΗ 2020

Δημόσια νοσοκομεία στο στόχαστρο - Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας στην επίθεση που ετοιμάζουν

Σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, τόσο στα ΜΜΕ όσο και διακηρυκτικά από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό τον προηγούμενο Δεκέμβρη, τονίζει ότι «το 2020 θα είναι η χρονιά των Νοσοκομείων». Σε στοίχιση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει στο στόχαστρο το πεδίο της υγείας, μεθοδεύοντας το περαιτέρω χτύπημα στη δωρεάν περίθαλψη και τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Δια στόματος Υπουργού Υγείας, αναμένονται δύο νομοσχέδια, το πρώτο εξάμηνο του έτους, με προσανατολισμό τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή των συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.

Σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι και ο λαός ζουν υπό τους πολεμικούς κινδύνους που διαμορφώνεται από το βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης από ΗΠΑ-ΕΕ, την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή και την ένταση της αντιπαράθεσης των δύο αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας, η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις απλώνεται σε όλα τα μέτωπα (προϋπολογισμός, ασφαλιστικό, νόμος Κεραμέως) και προσεχώς με μεγαλύτερη ένταση και στον χώρο της Υγείας.

Βέβαια, η κατάσταση που ήδη επικρατεί στις δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης, μετά από δεκαετίες απαξίωσης, είναι δυσβάσταχτη για το λαό. Η πολιτική των συγχωνεύσεων-κλεισιμάτων και υποβαθμίσεων δομών όλων των προηγούμενων χρόνων, καθώς και η αυξανόμενη ροή ασθενών σε δημόσιες δομές λόγω φτωχοποίησης, έκανε πιο δύσκολη την πρόσβαση στην περίθαλψη και σε ποιοτικές υπηρεσίες. Πραγματικότητα αποτελεί η πολύωρη ταλαιπωρία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, η πολύμηνη αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και για απεικονιστικές εξετάσεις και η ταλαιπωρία των ογκολογικών, αιματολογικών ασθενών τόσο στη διερεύνηση όσο και στη θεραπεία. Εξειδικευμένες εξετάσεις δεν γίνονται σε δημόσιες δομές και πληρώνονται από τους ασθενείς, πέραν από την εισφορά του 25% που αφορά όλες τις εξετάσεις και το φάρμακο. Ο προγραμματισμός ενδοσκόπησης για ασθενή στο νοσοκομείο Χανίων το 2022 που βγήκε στη δημοσιότητα δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά κανόνα για σειρά υπηρεσιών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η συνολικότερη υποβάθμιση των τελευταίων χρόνων έχει επιφέρει την ανυπαρξία στοιχειώδους περίθαλψης στην επαρχία, τη σημαντική υποβάθμιση των νοσοκομείων της περιφέρειας και τη μεταφορά του προβλήματος στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η αναγκαστική μετακίνηση ασθενών και συγγενών σε μεγαλύτερα νοσοκομεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για να βρουν λύση, προστίθεται στα «άγραφα» έξοδα που βαραίνουν το λαό.

Αντιστοίχως, η έλλειψη προσλήψεων την τελευταία δεκαετία και η υποχώρηση των αντιστάσεων από την πλευρά των εργαζομένων οδήγησε σε μία εντατικοποιημένη καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς. Τα κυλιόμενα ωράρια συμπληρώνονται από αδήλωτη υπερεργασία, κλεμμένα ρεπό και πετσοκομμένα επιδόματα νυχτερινής εργασίας. Το νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να καλύψει τα κενά των αποδεκατισμένων βοηθών θαλάμων και τραυματιοφορέων, ενώ οι υπερωρίες των ειδικευόμενων ιατρών είναι ο κανόνας. Είναι μια καθημερινότητα που αμείβεται με διάφορες μισθολογικές διαστρωματώσεις, πάντα στο πλαίσιο των περικοπών των επιδομάτων και του 13ου και 14ου μισθού. Οι συνθήκες είναι ακόμη χειρότερες στις λοιπές ειδικότητες, μιας και εκεί η μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι «προνόμιο» μόνο των παλαιότερων εργαζομένων. Οι τραυματιοφορείς, οι διανομείς του φαγητού, οι εργαζόμενοι στα μαγειρεία και στα κυλικεία, οι τεχνικοί και τομείς του διοικητικού προσωπικού εργάζονται ως συμβασιούχοι έως διετούς διάρκειας ή υπό το καθεστώς εργολαβίας. Η πλειοψηφία αυτών των εργαζόμενων αμείβεται με «ταβάνι» τον βασικό μισθό και δεν έχει κανένα από τα δικαιώματα της εργασίας σε δημόσιο φορέα. Τις περισσότερες φορές δεν έχει δικαίωμα εγγραφής στο σωματείο των εργαζομένων και δεν έχει καμία συνδικαλιστική έκφραση, ζώντας υπό την τρομοκρατία της απόλυσης και του εκβιασμού της μη ανανέωσης της σύμβασης. Η επικοινωνιακού χαρακτήρα πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρηση των εργολαβιών ή δεν έγινε ποτέ ή όπου έγινε δεν αποτέλεσε αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες. Μάλιστα, οι προεκλογικές υποσχέσεις ανανέωσης συμβάσεων αποτέλεσαν εργαλείο και της «αριστερής» κυβέρνησης. Ομοίως, η αξιολόγηση και η θεσμοθέτηση του 50% +1 για την κήρυξη απεργίας από τα σωματεία (τέκνα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ) αποτέλεσαν προίκα για την σημερινή κυβέρνηση.

Στην παραπέρα παραχώρηση τομέων στον ιδιωτικό τομέα προχωράει η κυβέρνηση με την εφαρμογή των ΣΔΙΤ. Ενώ οι ακριβείς σχεδιασμοί δεν έχουν αποσαφηνιστεί και αναμένονται με την κατάθεση του νομοσχεδίου, ανακοινώθηκε ότι θα εφαρμοστούν ΣΔΙΤ πιλοτικά σε τρία νοσοκομεία (δύο στην Αθήνα και πιθανά ένα στα Ιωάννινα). Στην αρχική φάση της εφαρμογής τους, οι συμπράξεις αφορούν κυρίως τον τομέα της ενοικίασης ακτινοδιαγνωστικών μηχανημάτων και κατ’ επέκταση κλινών προς χρήση ιατρικού τουρισμού. Βέβαια, η κυβέρνηση οραματίζεται διεύρυνση αυτού του εγχειρήματος από τους… ψύκτες στους διαδρόμους έως και ολόκληρες κλινικές. Το συνολικό management των νοσοκομείων από μεγάλες εταιρείες ή ακόμη αντιμισθία σε ιδιωτικά νοσοκομεία με λειτουργία με γνώμονα την «ανταποδοτικότητα, την αξιολόγηση και την ευελιξία» αποτελούν την πραγματική τους πρόθεση. Άλλωστε, οι γνωμοδοτήσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τον περασμένο Οκτώβρη που πρότειναν τη δημιουργία ενιαίου φορέα για τα νοσοκομεία (ΝΠΔΔ) και τη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, αποτέλεσαν «λαγό» των επιδιώξεων της κυβέρνησης. Για τον αποπροσανατολισμό από τα κύρια επίδικα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τις μισθοδοσίες, την αξιοποίηση προσωπικού των ιδιωτών και τη δωρεάν πρόσβαση, ο Υπουργός προπαγανδίζει την έναρξη προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και αυστηρό κρατικό έλεγχο της όλης διαδικασίας.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους. Στα περισσότερα νοσοκομεία, εδώ και χρόνια, οι συνδικαλιστικές διαδικασίες έχουν εκλείψει. Η υποχώρηση των αγώνων, η μικρή μαζικότητα σε συνελεύσεις σωματείων και η ανάθεση είναι η κύρια εικόνα του κινήματος. Η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ, όντας στα χέρια των συστημικών δυνάμεων, όλο τον προηγούμενο καιρό έριχναν νερό στον μύλο της κυβερνητικής πολιτικής, καλώντας σε άκαιρες κινητοποιήσεις και υποσκάπτοντας τις απεργίες, παίζοντας βασικό ρόλο στην απογοήτευση των εργαζομένων και στην αποστοίχιση από τα όργανα πάλης τους. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι με συνελεύσεις, πορείες και απεργίες πρέπει να ορθώσουν τις αντιστάσεις τους και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό οφείλουν να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Να παλέψουν ενάντια στο νέο νομοσχέδιο που έρχεται. Αλλά και ο λαός με πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά οφείλει να παλέψει για πρόσβαση στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλους.

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο