02 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014

Δημόσιο – Πόσο κάτω θα πέσουν οι μισθοί;

Ένα από τα θέματα που συζητούν τρόικα και κυβέρνηση είναι η ψήφιση κι εφαρμογή του νέου μισθολόγιου στο Δημόσιο, με πρόθεση έναρξης ισχύος του την 1-1-2015. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, θα πρόκειται για «εναρμόνιση» των αμοιβών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα! Έτσι, ο μισθός πρωτη φορά προσλαμβανόμενου εργαζόμενου υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα διαμορφωθεί στα 586 ευρώ, όσος δηλ. είναι ο μισθός ανειδίκευτου εργάτη. Σ’ αυτή την φάση τουλάχιστον…

Είναι γνωστή η μεθοδολογία που ακολουθείται και στο θέμα αυτό. Πρώτα μειώνουμε τους μισθούς του ενός τομέα και μετά ερχόμαστε να «εξισώσουμε» τις αποδοχές και στον άλλον. Έτσι δημιουργούνται τεχνητές «αντιθέσεις» εκεί που δεν υπάρχουν ενώ κεφάλαιο, ιμπεριαλισμός και κυβέρνηση έρχονται στη συνέχεια να τις «λύσουν». Παράλληλα επιδιώκεται η διάσπαση – με την συνεπικουρία των εργατοπατέρων – των εργαζομένων με τελικό στόχο το πέρασμα της πολιτικής της λιτότητας και την διαμόρφωση μισθών, μεροκάματων και συντάξεων πείνας.

Τα 586 ευρώ του κατώτατου μισθού για 8ωρη εργασία στον ιδιωτικό τομέα, υπολογιζόμενα προς 14 μισθούς (εφόσον τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας δεν έχουν ακόμη καταργηθεί) μεταφράζονται σε 680 ευρώ για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο όπου έχουν ήδη καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός. Φυσικά πρόκειται για τις μεικτές αποδοχές, οι οποίες μετά την αφαίρεση των κρατήσεων θα φτάσουν σε ποσό μικρότερο των 500 ευρώ(!), πλησιάζοντας απειλητικά το… ιλλιγγιώδες ποσό του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος-σύνταξης» των 360 ευρώ.

Από εκεί και πέρα ανάλογες μειώσεις θα υποστούν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με βάση την κατηγορία εκπαίδευσής τους. Στο σημείο αυτό επιχειρεί η κυβέρνηση να διασπάσει τους εργαζόμενους κυκλοφορώντας σενάρια αύξησης των αποδοχών στους υπαλλήλους της πανεπιστημιακής και τεχνικής εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ) που θα προκύψει από την μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων μέσης και υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΔΕ και ΥΕ). Αποκρύπτει έτσι ότι ΟΛΟΙ θα έχουν μειώσεις στους μισθούς τους, με εξαίρεση ίσως τον μηχανισμό της ιεραρχίας (διευθυντές και προϊστάμενοι) που θα κληθούν να εφαρμόσουν την αντιλαική-αντεργατική πολιτική.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε και τις άλλες «διόδους» λεηλασίας του μισθού που έχουν στη διάθεσή τους κυβέρνηση, τρόικα και κεφάλαιο, μέσα από την αξιολόγηση και τις μισθολογικές (πέρα από την απόλυση) συνέπειές της και την πειθαρχική τρομοκρατία – με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά – σε όσους αντιστέκονται και αντιδρούν.

Οι συνέπειες μιας ακόμη επιδρομής στους μισθούς, στο βαθμό που περάσει, θα είναι άμεσες για τους δημοσίους υπαλλήλους και όσους δουλεύουν με εργοδότη το κράτος. Η φτώχεια, η ανέχεια και η καταβύθιση του βιωτικού επιπέδου, η αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών αναγκών και η γιγάντωση των χρεών είναι μόνο μερικά από τα άμεσα ορατά αποτελέσματα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Ταυτόχρονα το νέο μισθολόγιο θα δόσει το έναυσμα για νέα επίθεση στους μισθούς και τα μεροκάματα στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ερωτηματικό το για πόσο ακόμη θα «ανέχονται» παροχές τύπου δώρων ή επιδομάτων, ενώ δεν λείπουν τακτικές αναφορές από τους κυβερνώντες στην «ανάγκη μισθών επιπέδου Βουλγαρίας».

Μετά από όλα αυτά, η «ανάπτυξη» είναι καθ’ οδόν, η αγορά λειτουργεί «ελεύθερα» και νέα «εκτίναξη» αναμένεται στην οικονομική δραστηριότητα. Και ύστερα ξύπνησαν, θα λέγαμε εμείς, αφού η πτώση της κατανάλωσης θα επιδεινώσει το πρόβλημα του συστήματος του εξαρτημένου εγχώριου καπιταλισμού.

Είναι φανερό συνεπώς ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν κάθε συμφέρον να επιστρέψουν ως απαράδεκτο το νέο μισθολόγιο και να παλέψουν για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους. Πρώτα και κύρια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, για την υπεράσπιση της δυνατότητάς τους να ζουν σαν άνθρωποι και όχι να επιβιώνουν. Αλλά και συνολικά για τους μισθωτούς και το κόσμο της δουλειάς και του μόχθου, που έχει μπει σ’ ένα βαρέλι χωρίς πάτο και μόνο ο ίδιος με την πάλη του μπορεί «να σηκωθεί ψηλότερα».

Αλλά αυτό είναι θέμα μιας «άλλης» συζήτησης…

Σ.Π.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org