12 ΜΑΗ 2020

Δουλειά και σπουδές με δικαιώματα - Σχολεία με εκπαιδευτικούς και μαθητές

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορικής σημασίας προσπάθεια του κεφαλαίου και του πολιτικού συστήματος να αξιοποιήσουν μια ακόμη καταστροφή προς όφελός τους. Η πανδημία του κορονοϊού αξιοποιείται ήδη από το σύστημα σαν τη «μεγάλη ευκαιρία» για να επιβληθούν όσα για χρόνια επιθυμούσε ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Μια «ευκαιρία» για να ανατινάξουν τα όποια εργασιακά δικαιώματα είχαν απομένει, να διαλύσουν εργασιακά ωράρια, αμοιβές, άδειες κ.λπ. και να επιβάλουν σχέσεις εργασίας όπου θα κυριαρχούν απόλυτα τα κάθε είδους αφεντικά.

Στο ίδιο αντιδραστικό πεδίο εξελίσσεται και η επίθεση σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης. Εν μέσω πανδημίας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας και η κυβέρνηση της ΝΔ άρπαξαν την «ευκαιρία», αξιοποιώντας ταυτόχρονα και όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που είχαν διαμορφώσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δίπλα στην τηλεργασία, που ισοπεδώνει εργασιακά δικαιώματα, τοποθετούν την τηλ-«εκπαίδευση» αλλά και τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος (!) για να επιβάλουν τον εργασιακό και εκπαιδευτικό μεσαίωνα στην τάξη και το σχολείο. Στόχος είναι ο απόλυτος έλεγχος και η υποταγή εκπαιδευτικών και μαθητών. Για ένα σχολείο αυταρχικό και ταξικό, όπου η πλειοψηφία των μαθητών, και ιδιαίτερα τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, δεν θα έχουν θέση. Για μια «εκπαίδευση» χωρίς σχολεία, χωρίς εκπαιδευτικούς, χωρίς ανάγκη κτιριακών υποδομών, χωρίς όριο αριθμού μαθητών στην τάξη, με νομιμοποιημένη την αδιοριστία, και για σπουδές χωρίς δικαιώματα.

Είναι αυτονόητο ότι για να επιβληθεί αυτή η βάρβαρη και αντιδραστική πολιτική θα πρέπει, αφενός, να τσακιστεί κάθε έννοια συνδικαλιστικής δράσης μέσω των περιοριστικών ρυθμίσεων και διώξεων που αφορούν στην απεργία, τα σωματεία και την επιβολή του… τηλε-συνδικαλισμού και της τηλε-ψηφοφορίας και, αφετέρου, να εγκαθιδρυθεί ένας ακόμη πιο ισχυρός μηχανισμός ελέγχου, επιτήρησης και καταστολής.

Επίσης, για να επιβληθούν αυτά τα αντιδραστικά μέτρα απαιτούνται και οι «κατάλληλες» πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες, που συμμερίζονται τις αγωνίες του συστήματος και που είναι πάντα έτοιμες να «συμβουλέψουν», να «διορθώσουν» και να «πιέσουν» την κυβέρνηση για τυχόν «αστοχίες» και «καθυστερήσεις».

Η μάχη που πρέπει να δοθεί για να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης (και) στο χώρο της παιδείας, αφορά το λαό και το δικαίωμα των παιδιών του στις σπουδές. Αφορά τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τη νεολαία, τους γονείς και τους εργαζόμενους. Γιατί είναι μια μάχη που αφορά τις συνθήκες σπουδών, δουλειάς και ζωής που διαμορφώνονται τώρα και στο μέλλον.

Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΗ, 1:00 μ.μ., Προπύλαια

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr