13 ΜΑΗ 2006

Ενημέρωση για την Διεθνή Αντιιμπεριαλιστική –Αντικαπιταλιστική Συνάντηση της Αθήνας

Πραγματοποιήθηκε με σημαντική επιτυχία το τετραήμερο των εκδηλώσεων και δράσεων της Αντιιμπεριαλιστικής –Αντικαπιταλιστικής Συνάντησης στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, από τις 4 έως και τις 7 του Μάη. Στη διεθνή συνάντηση συμμετείχαν μαζικές οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα, ενώσεις μεταναστών, γυναικών, αγροτών, αριστερά και κομμουνιστικά πολιτικά κινήματα και κόμματα, αντιπολεμικές αντιιμπεριαλιστικές επιτροπές, οργανώσεις δημοκρατικής αλληλεγγύης από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Αγγλία, Τουρκία, Κύπρο, Ιορδανία, Φιλιππίνες, Ιράκ, Ιράν, Παλαιστίνη, Νιγηρία, Ρωσία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Ινδία, Βραζιλία κ.λπ. Από την Ελλάδα συμμετείχαν συλλογικότητες από όλη την χώρα και τα νησιά, Αλβανοί μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες από Τουρκία, Κουρδιστάν και Αφγανιστάν.

Διεξήχθησαν όλες οι προγραμματισμένες κεντρικές και θεματικές συζητήσεις που περιλάμβανε το πρόγραμμα (συνολικά 23 εκδηλώσεις) καθώς και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (θέατρο, θέατρο σκιών, μουσικές συναυλίες). Το Σάββατο 6/5 από τα Προπύλαια (κέντρο Αθήνας) η Διεθνής Συνάντηση οργάνωσε μαζική αντιπολεμική–αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Αμερικάνικη Πρεσβεία, επικεφαλής της οποίας ήταν οι διεθνείς αντιπροσωπείες.

Τόσο στη συνάντηση όσο και στη διαδήλωση ενεργή ήταν η παρουσία της Διεθνούς Ένωσης Λαϊκής Πάλης (ILPS). Διαβάστηκε το μήνυμα του προέδρου της ILPS Χοσέ Μαρία Σισόν, ενώ στην εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο χαιρέτισε ο Αρμάν Ριαζί, γραμματέας της ILPS. Ενεργή ήταν επίσης η παρουσία του τμήματος Τουρκίας της ILPS.

Στη Διεθνή Συνάντηση ξεχωριστή θέση είχε η εκδήλωση αλληλεγγύης στην ηρωική αντίσταση του Ιρακινού λαού ενάντια στον αμερικάνικο στρατό κατοχής και τους συμμάχους του, στην οποία συμμετείχαν αγωνιστές από διάφορα πολιτικά ρεύματα της Αντίστασης. Συζητήθηκαν επίσης εκτενώς οι εξελίξεις στην Ευρώπη ύστερα από το νικηφόρο μαζικό κίνημα της Γαλλικής νεολαίας και τις Ιταλικές εκλογές και προσδιορίστηκε η ανάγκη για την ενίσχυση των εργατικών και λαϊκών αγώνων ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και τις πολιτικές της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεξιών και κεντροαριστερών.

Η Διεθνής Συνάντηση της Αθήνας αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα επιπλέον συντονισμού και ενότητας των αντιιμπεριαλιστικών και επαναστατικών δυνάμεων στην κατεύθυνση που χάραξαν οι πρωτοβουλίες στη Θεσσαλονίκη το 2003 και τη Βομβάη το 2004. Διακηρύχτηκε για μια ακόμη φορά η αντίθεση στις ηγεμονικές σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και στην πολιτική που προωθούν, που στόχο έχει την ενσωμάτωση και την υποταγή των μαζών και των κινημάτων αντίστασης στο ρεφορμισμό, τις δυτικές ΜΚΟ και την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Τονίστηκε η ανάγκη της ανεξάρτητης, από τα κάτω οργάνωσης ενός πλατιού μετώπου των λαών και των κινημάτων ενάντια στους Αμερικάνους και τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές , η άμεση ανάγκη ανασυγκρότησης του κινήματος της εργατικής τάξης ενάντια στον καπιταλισμό και σε κάθε λογής αντίδραση και οπισθοδρόμηση. Υπογραμμίστηκε πως είναι επείγον να πάρει νέα ορμή το αντιπολεμικό κίνημα και να ενισχυθεί μέσα στις γραμμές του η αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Στα πλαίσια αυτά αρκετές μαζικές οργανώσεις και κόμματα που πήραν μέρος στη Διεθνή Συνάντηση, την τελευταία ημέρα επεξεργάστηκαν και υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Αθήνας.

Η Οργανωτική Επιτροπή και οι ελληνικές οργανώσεις θα ήθελαν για μια ακόμη φορά να εκφράσουν την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες τους στις διεθνείς αντιπροσωπείες και να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης και αγώνα.

 

Αθήνα 13/5/2006

 

Ταξική Πορεία

Αγωνιστικές Κινήσεις Φοιτητών-Σπουδαστών

Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις

Αντιπολεμικές–Αντιιμπεριαλιστικές Επιτροπές και Κινήσεις

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό)

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο