15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2017

«Ενωτικά αντιφασιστικά καλέσματα» και κάλπικος αντιφασισμός

Προδημοσίευση από τη Προλεταριακή Σημαία που θα κυκλοφορήσει αύριο (16/9)

Καταρχάς, πριν τοποθετηθούμε για τα φετινά τεκταινόμενα, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Από τη δεύτερη κιόλας επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, θέσαμε την άποψη της ενιαίας κεντρικής διαδήλωσης στις 18/9 στην Αθήνα. Αυτή, η αυτονόητη για μας, πολιτική θέση -προϊόν της πολιτικής μας ανάλυσης για τον φασισμό, τα καθήκοντα, τους στόχους του κινήματος, αλλά και των παραδόσεων του εργατολαϊκού κινήματος- μέχρι πέρυσι δίχως επιχειρήματα, δεν γινόταν αποδεκτή. Φέτος, είναι αλήθεια, ότι δεν γνωρίζουμε ιδίοις όμμασι τι διαμείφθηκε στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, μιας και κάνεις δεν φιλοτιμήθηκε να μας καλέσει ή πιο σωστά φρόντισαν να μας αποκλείσουν από αυτές. Αυτονόητο επίσης, ότι η θέση της κεντρικήςδιαδήλωσης δεν αναιρεί πρωτοβουλίες, εκδηλώσεις, δράσεις τοπικού χαρακτήρα, από τοπικές ή άλλες συλλογικότητες που θα λειτουργούν ενισχυτικά.

Ο ηγεμονισμός και ο μικρομεγαλισμός ορισμένων δυνάμεων είναι η αιτία για την πολυδιάσπαση της πορείας στο Κερατσίνι που έφτασε πέρυσι να αριθμεί 5 ή 6 διαφορετικές πορείες. Κατάντια! Ωστόσο υπάρχουν και χειρότερα και θα εξηγηθούμε.

Φέτος, όπως μας πληροφορεί το left.gr, κάτι δείχνει να αλλάζει! «Για πρώτη φορά, τόσες οργανώσεις συντονίζονται και προχωρούν σε ένα κοινό κάλεσμα για τις «κινητοποιήσεις αγώνα και μνήμης» που προγραμματίζονται σε Αθήνα και Κερατσίνι…» (https://left.gr/news/16-18-septemvrioy-diadiloseis-se-athina-kai-keratsini-gia-ta-4-hronia-apo-ti-dolofonia-toy). Αλλά δυστυχώς, αλλάζει προς το χειρότερο. Αναφερόμαστε στην πορεία του Σαββάτου 16/9. Τόσο σε σχέση με τη διαδικασία, μέσα από την οποία προέκυψε, όσο βέβαια και με το πολιτικό πλαίσιο, όπου το «ενωτικό αντιφασιστικό κάλεσμα αγώνα και μνήμης» προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά του φασισμού, τους στόχους και τα αιτήματα των κινητοποιήσεων.

Όσον αφορά τη διαδικασία, συνοπτικά να πούμε, ότι το ΣΕΚ, δια μέσου της ΚΕΕΡΦΑ, αποφάσισε να κάνει την κινητοποίησή του στις 16/9 και το φόρεσε καπέλο σε όλους τους άλλους. Στις 12 Ιούλη (δυο και πλέον μήνες πριν την κινητοποίηση) δημοσιεύει την απόφαση του κατά τον συνήθη τρόπο (http://www.antiracismfascism.org/index.php/2015-07-16-09-37-48/item/2191-kleiste-ta-grafeia-ton-neonazi-savvato-16-9-6mm-syntagma-kai-antifasistiki-poreia-sta-kentrika-grafeia-tis-xrysis-avgis). Στις 24 Αυγούστουεμπλουτίζει το περιεχόμενο με αντιτράμπ ρητορική, επ” αφορμής της δολοφονίας της Χέδερ Χέγερ από τους φασίστες, ενσωματώνοντας στην πορεία την κατεύθυνση προς την αμερικανική πρεσβεία (http://www.antiracismfascism.org/index.php/2015-07-16-09-37-48/item/2213-tessera-xronia-apo-ti-dolofonia-tou-paylou-fyssa-ena-mina-apo-ti-dolofonia-tis-xeder-xagier-stis-ipa-antifasistiki-poreia-savvato-16-septemvri-syntagma-6mm). Ενώ, από τις 18 Ιούλη απευθύνει κάλεσμα για τις 29 Αυγούστου σε «ανοιχτή σύσκεψη για την οργάνωση της αντιφασιστικής πορείας» (http://www.antiracismfascism.org/index.php/2015-07-16-09-37-48/item/2196-anoixti-syskepsi-gia-tin-organosi-tis-antifasistikis-poreias-sta-grafeia-tis-xrysis-avgis-stis-16-septemvri).

Τον οργασμό «προετοιμασιών» από τη μεριά του ΣΕΚ επιδίωξε να απαντήσει, αν και αιφνιδιασμένος, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά. Έτσι, στις 16 Ιούλη αναρτά ανοιχτό κάλεσμα για τις 19 (http://antifasistikossyntonismos.blogspot.gr/2017/07/4.html). Όπως μας πληροφορεί στην ανταπόκρισή του, οι δυνάμεις που παραβρέθηκαν, τοποθετήθηκαν για το ζήτημα της ημέρας ως εξής: «Προκρίνουμε ως καταλληλότερη ημερομηνία διεξαγωγής κεντρικής αντιφασιστικής κινητοποίησης για τα 4 χρόνια της δολοφονίας του Π. Φύσσα τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη 2017, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Παύλου…» (http://antifasistikossyntonismos.blogspot.gr/2017/07/4_22.html). Στις 5 Σεπτέμβρη ανακοινώνονται τα τελικά κείμενα με κάλεσμα και στις δυο κινητοποιήσεις και με αναβαθμισμένεςπλέον τις υπογραφές των βασικών πολιτικών δυνάμεων (ΛΑΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΝΑΡ) από την αρχική σύσκεψη (http://antifasistikossyntonismos.blogspot.gr/2017/09/4.html). Προφανώς, αυτό που λείπει στη δημόσια τοποθέτηση είναι το είδος του συμβιβασμού που έγινε μεταξύ των δυνάμεων που βρίσκονται πίσω από την κάθε κίνηση. Μένει να δούμε με ποιο τρόπο θα εκφραστεί.

Τέτοιοι τακτικισμοί, μεθοδεύσεις και διαδικασίες μόνο απέχθεια μπορούν να προκαλέσουν, τουλάχιστον σε εμάς. Ωστόσο, δεν αποτελούν τον μοναδικό λόγο της μη συμμετοχής μας στη διαδήλωση του Σαββάτου. Ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός λόγος, είναι το πολιτικό πλαίσιο που, όπως αποτυπώνουν οι ανακοινώσεις που παρατίθενται παραπάνω: 1) απογυμνώνει τον φασισμό από κάθε συστημικό περιεχόμενο, εμφανίζοντας τη ΧΑ ως ανεξάρτητη υπόσταση μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, χωρίς να αποκαλύπτει τη μήτρα που γεννά τον φασισμό. Αποκρύπτοντας, παράλληλα, τη φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής, συνολικά του συστήματος, ως εργαλείο επιβολής της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής, στο έδαφος της οποίας ενισχύεται ο φασισμός. 2) Υποβαθμίζει εντελώς τον αντικυβερνητικό αγώνα, τον ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως πολιτικού διαχειριστή της αστικής εξουσίας. Κάποιες δειλές αναφορές περί των «ευθυνών της Ελληνικής Κυβέρνησης» σε σχέση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και των «μνημονιακών πολιτικών», ενώ ταυτόχρονα η λέξη ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει απαγορευμένη. Ταυτόχρονα, αθωώνει τον καπιταλισμό συνολικά, απομονώνοντας, είτε από τη μία τους μηχανισμούς καταστολής, είτε από την άλλη το δίδυμο Καμμένου-Κοτζιά που φέρουν καθοριστικά την ευθύνη. Ένα ακόμη τέτοιο χαρακτηριστικό πλαίσιο είναι αυτό του κοινωνικού αντιφασιστικού μετώπου (https://mpalothia.net/kinoniko-antifasistiko-metopo-kalesma-stin-poria-sto-keratsini-1809-1700/). Δια μαγείας ξεχάστηκε το ξέπλυμα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΧΑ, στο πλαίσιο της «εθνικής συναίνεση και ομοψυχίας» ή ότι ο δολοφόνοςΡουπακιάς με όλα τα ηγετικά στελέχη, βρίσκονται έξω, ενώ δια στόματος Μιχαλολιάκου η ΧΑ έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας. 3) Αναδεικνύει ως καθοριστικό αίτημα που χαρακτηρίζει τις κινητοποιήσεις το «να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ». Αίτημα διαχειριστικό, που όχι μόνο συσκοτίζει τον ρόλο του αστικού κράτους, αλλά του αναθέτει και την αρμοδιότητα να «λύσει» το πρόβλημα, θέτοντας εκτός νόμου τη ΧΑ. Έτσι, σε συνθήκες «έκτακτης ανάγκης», η αντιφασιστική πάλη εγκλωβίζεται και εξαντλείται σε έναν μοχλό πίεσης αποκατάστασης της δημοκρατικής λειτουργίας του αστικού κράτους. 4) Την ίδια στιγμή που οι βασικές δυνάμεις του «ενωτικού καλέσματος» αρνούνται πεισματικά τους χίλιους λογούς να διαδηλώνει κανείς έξω από την αμερικανική πρεσβεία, υιοθετούν το διαχειριστικό αντιτράμπ πλαίσιο του ΣΕΚ, που αποκρύπτει τον ρόλο του ιμπεριαλισμού. 5) Το προσωπικό στοιχείο καθορίζει το πολιτικό. Ή αλλιώς, οι πολίτικες οργανώσεις να καθορίζουν την πολιτική έκβαση των κινητοποιήσεων από το πώς θα επιλέξει η οικογένεια Φύσσα να τιμήσει, γεμάτη οδύνη, σπαραγμό και οργή, τη μνήμη του Παύλου. Ας θυμίσουμε σε ορισμένους, όχι τη δική μας άποψη, αλλά άρθρο στελέχους του ΝΑΡ για τη συναυλία στο Σύνταγμα (http://pandiera.gr/%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%BA%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%86%CF%8D%CF%83/).

Σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι αυταπάτες συνεχίζονται κόντρα στην αμείλικτη πραγματικότητα. Θεωρούμε, ότι η βασική εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ ενός μεγάλου μέρους που αναφέρεται στο κίνημα συνεχίζει να είναι αυτή περί ενός ρεφορμιστικού κόμματος, το οποίο πρέπει να πιεστεί από τα αριστερά προκειμένου να μην υποκύψει στις πιέσεις της αστικής τάξης. Λίγο πολύ, ότι αποτελεί μια σύμμαχη δύναμη στο αντιφασιστικό κίνημα, ασχέτως ότι αποδέκτης της κρατικής βίας και καταστολής είναι το εργατολαϊκό κίνημα. Τέτοια έκφραση είναι το γεγονός, ότι κάθε τρεις και λίγο το ΣΕΚ με την επιτροπή του βρίσκεται στο γραφείο του Τόσκα (http://www.antiracismfascism.org/index.php/2015-07-16-09-37-48/item/2234-aparadekti-i-eidiki-prostasia-ton-grafeion-ton-neonazi-tis-xrysis-avgis-me-parempodisi-tou-antifasistikoy-syllalitiriou) να συζητήσουν για τις αντιφασιστικές πορείες, δίνοντας άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική. Το γεγονός ότι τα «αντιφασιστικά ενωτικά ψηφίσματα» στα ΔΣ. των δήμων τα προωθεί η Ανοιχτή Πόλη (http://www.antiracismfascism.org/index.php/2015-07-16-09-37-48/item/2237-stis-geitonies-pou-edrasan-ta-tagmata-efodou-einai-aparadektes-oi-synergasies-tou-proedrou-tou-5ou-koinotikoy-symvouliou-athinas-me-tous-neonazi-tis-xa). Όπως επίσης ότι αναπαράχθηκαν και από τα ΜΜΕ (όχι μόνο στο left.gr, αλλά και στην Αυγή και στο Κόκκινο) του ΣΥΡΙΖΑ που τα αξιοποιεί, για να φορέσει την αντιφασιστική πρόβειά του, ενώ την τιμητική τους είχαν και στην ΕΡΤ (http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/antifasistiko-syllalitirio-stis-16-septemvriou-sto-syntagma-video/).

Τον κάλπικο αντιφασισμό, όχι μόνο δεν θα τον στηρίξουμε, αλλά θα ανοίξουμε και ένα σφοδρό πολιτικό και ιδεολογικό μέτωπο αντιπαράθεσης απέναντί του. Τέτοια «ενότητα» θα την αφήσουμε στους ρεφορμιστές. Για τον λόγο αυτό δεν συμμετέχουμε στην διαδήλωση του Σαββάτου και καλούμε τον λαό να διαδηλώσει με το μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης-ΑΑΣ στους δρόμους της Αμφιάλης και τον Ταμπουριών, τη Δευτέρα 18/9, με συγκέντρωση στις 5μμ, στη συμβολή των οδών Σαλαμίνος και Φύσσα.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr