24 ΓΕΝΑΡΗ 2004

Επίσκεψη Φλωρίδη στις ΗΠΑ: «Πού θέλατε να πάμε, στην Τανζανία;»

«Μας έχει καλέσει μια υπερδύναμη που διαδραματίζει αυτό τον ηγεμονικό ρόλο στον κόσμο. Βεβαίως πρέπει να πάμε στις ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας, πού θέλατε να πάμε, στην Τανζανία;» Αυτά είναι λόγια υπουργού ανεξάρτητης (υποτίθεται) χώρας η οποία διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες! Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φλωρίδης έσπευσε στην Ουάσιγκτον (μαζί με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Νασιάκο και το διοικητή της ΕΥΠ Αποστολίδη) για να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας της Ολυμπιάδας. Γιατί στις ΗΠΑ; Μα, πού αλλού, όπως και ο ίδιος απάντησε!
Από τη σχετική ειδησεογραφία φαίνεται πως οι συζητήσεις του Φλωρίδη στις ΗΠΑ ήταν εφ” όλης της ύλης. Πρώτα πρώτα έπρεπε ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης να περάσει τις εξετάσεις του από τους Αμερικάνους, τώρα που ο παρασημοφορημένος από το FBI προκάτοχός του Χρυσοχοϊδης ανέλαβε κομματικό πόστο. Κι επειδή κανείς δεν ξέρει για πόσο ακόμα θα είναι υπουργός ο Φλωρίδης, μάλλον προσπάθησε να δώσει εγγυήσεις συνολικά για το κόμμα του και τις κατευθύνσεις του παρά για τον εαυτό του.
Είχε βέβαια και δουλειά να κάνει. Η ουσία των ζητημάτων που συζητήθηκαν προδιαγράφει εφιαλτικές εξελίξεις για την περίοδο μέχρι την Ολυμπιάδα αλλά και μετά από αυτήν. Και μόνο το γεγονός ότι συναντήθηκαν με τους αρχηγούς του FBI και της CIA Μιούλερ και Τένετ, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ασκροφτ, με τη σύμβουλο ασφαλείας του προέδρου Κοντολίζα Ράις και τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Αρμιτάζ λέει πολλά. Οι συζητήσεις αφορούσαν την εξέλιξη της προετοιμασίας του σχεδίου ασφάλειας των Αγώνων που οι ίδιοι οι Αμερικάνοι εκπόνησαν και την πρώτη κοινή άσκηση ασφάλειας που θα γίνει το Μάρτη με συμμετοχή ένστολων Αμερικάνων.
Η επίσκεψη αυτή αποκαλύπτει πολύ καθαρά πια το τι κρύβεται πίσω από το ζήτημα της ασφάλειας της Ολυμπιάδας. Είναι μια ακόμα αφορμή για να εμπλακούν ακόμα πιο άμεσα οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, η αστυνομία και ο στρατός στη χώρα μας. Ο λόγος δεν είναι η προστασία της ασφάλειας των αθλητών και των επισκεπτών, αλλά η εξασφάλιση ακόμα πιο βαθιού και ουσιαστικού ελέγχου της ίδιας της χώρας από τις ΗΠΑ. Στόχος είναι, φυσικά, ο λαός, αλλά και η ίδια η άρχουσα τάξη η οποία δέχεται σοβαρές πιέσεις ώστε να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις επιταγές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δέχτηκε μέχρι και απειλές για μη συμμετοχή των αμερικάνων αθλητών αν δεν τηρηθούν κατά γράμμα οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.
Από την άλλη μεριά, έγινε σαφές από τις δηλώσεις μετά τις συναντήσεις ότι το σχέδιο ασφάλειας και το μοντέλο βάσει του οποίου θα γίνει η άσκηση του Μάρτη αφενός περιλαμβάνει αεροδρόμια, λιμάνια, κεντρικές οδικές αρτηρίες και μετρό και αφετέρου θα συνεχίσει να εφαρμόζεται στη χώρα ακόμα και για περισσότερα από 30 χρόνια!
Δεν αφήνεται, λοιπόν, κανένα περιθώριο αμφιβολίας και αυταπάτης. Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν τους αγώνες σαν όχημα για την εδραίωση και επέκταση της κυριαρχίας τους στη χώρα και έχουν απέναντί τους μια αστική τάξη που υποκύπτει στο «ρεαλισμό» της ισχύος τους και δεν διστάζει να τους παραδώσει τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα. Η πολιτική αυτή είναι επικίνδυνη, γιατί εδραιώνει την ιμπεριαλιστική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή, θωρακίζει νομικά και οργανωτικά το κράτος και αφαιρεί δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες από το λαό και τη νεολαία. Πολύ περισσότερο γιατί κατοχυρώνει τη χώρα σαν ιμπεριαλιστικό ορμητήριο για τις δολοφονικές επιδρομές στην περιοχή.
Θα κάνει κι άλλο ταξίδι ο Φλωρίδης πριν από τις εκλογές. Θα πάει στη Βουλγαρία την οποία το ΝΑΤΟ έχρισε προγεφύρωμα για την ασφάλεια των Αγώνων και στην οποία μονάδες του στρατού και της αστυνομίας εκπαιδεύονται από Αμερικάνους στην αντιμετώπιση τρομοκρατών-καμικάζι. Αυτό, την ίδια στιγμή που οι Αμερικάνοι αλωνίζουν τη γειτονική χώρα για να βρουν κατάλληλους χώρους για την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων, μετά τη σχετική πρόσφατη (σχεδόν ομόφωνη) απόφαση της βουλγάρικης Βουλής.
Να μην ξεχάσουμε το σύνθημα «λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε»!

φ.493, 24/1/04

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr