12 ΙΟΥΝΗ 2004

Ευρωπαϊκή Ενωση: Πρωταγωνιστής στο εμπόριο του θανάτου!

Η ακραία επιθετικότητα των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ακόμη μια παράπλευρη επίπτωση. Εδωσε τη δυνατότητα στις ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ, που δεν συντάχθηκαν στη «συμμαχία των προθύμων», να παρουσιάζονται σαν υπερασπιστές της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου. Τίποτε πιο ψευδές.
Ετσι, χωριστά είτε από κοινού, οι ιμπεριαλιστικές ευρωπαϊκές δυνάμεις μόνο για λόγους συγκυρίας και συσχετισμών δείχνουν μια αυτοσυγκράτηση και υιοθετούν σ” αυτή τη φάση περισσότερο πολιτική και όχι ανοικτή στρατιωτική παρέμβαση σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Μόλις λίγα χρόνια πριν ήταν οι ίδιες που σε συνεργασία με τις ΗΠΑ επιτέθηκαν στο σέρβικο λαό, υποκίνησαν το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και συμμετείχαν στο βομβαρδισμό ευρωπαϊκής πρωτεύουσας για πρώτη φορά μετά το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά και στο μακρινό Αφγανιστάν έσπευσαν να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις, που ακόμα διατηρούν για να υπερασπιστούν δήθεν την ελευθερία.
Η ιδέα του ευρωστρατού, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες συγκρότησής του, αυτόν ακριβώς το στόχο εξυπηρετεί. Τη δυνατότητα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και προάσπισης των συμφερόντων του μεγάλου μονοπωλιακού ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Επιτυχία αυτών των υποτιθέμενων αμυντικών σχεδίων της ΕΕ θα σημάνει ένα νέο εφιαλτικό στρατιωτικό γύρο αναμετρήσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για κυριαρχία πάνω στα έθνη και τους λαούς.
Μια πρόσφατη επίθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), που έχει έδρα τη Στοκχόλμη, είναι πολύ αποκαλυπτική για τη δήθεν ειρηνική Ευρώπη. Οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία αλλά και Σουηδία, Ιταλία και Ολλανδία) αποτελούν μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων. Οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων γενικά έφτασαν το 2003 από τις χώρες της ΕΕ στο 25% των παγκόσμιων (επίσημων) εξαγωγών και ξεπέρασαν κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα τις ΗΠΑ! Τα σκήπτρα κρατάνε Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία που μοιράζονται το 80% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ. Δίπλα στις αμερικάνικες Locheed Martin, Boeing και Raytheon βρίσκονται οι μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες όπλων, όπως η αγγλική BAE Systems, η γαλλική Thales και η γερμανική Rheinmetall, με τζίρους πολλών δισ. δολαρίων.
Ευρωπαϊκά όπλα χρησιμοποιεί πλήθος αντιδραστικών και φασιστικών καθεστώτων στον Τρίτο Κόσμο που πολεμούν τους λαούς που αγωνίζονται για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική απελευθέρωση. Οπως επίσης ευρωπαϊκά όπλα δίνονται σε κράτη και κινήματα για να υποκινούνται εμφύλιες διαμάχες και τοπικοί πόλεμοι, έτσι ώστε να χρειάζεται πάντα κάθε φορά η «ειρηνοποιός» επέμβαση των Δυτικοευρωπαίων με την προμετωπίδα του ΟΗΕ ή και χωρίς αυτόν, ιδιαίτερα σε περιοχές της Αφρικής, στην οποία οι ιμπεριαλιστές της Ευρώπης έχουν μακρά παράδοση επεμβάσεων και αποικιοκρατικών εγκλημάτων. Δεν έχει πολύ καιρό που αποκαλύφθηκε ότι το «ειρηνικό» Βέλγιο είναι ο βασικός προμηθευτής όπλων του αντιδραστικού βασιλικού στρατού του Νεπάλ, όπως επίσης ότι τα ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται για την καταδίωξη των αριστερών ανταρτών σ” αυτή τη χώρα και συναρμολογούνται στην Ινδία είναι γαλλικής προέλευσης. Αλλά και στη Λατινική Αμερική οι Δυτικοευρωπαίοι προμηθεύουν οπλισμό σε μια σειρά αντιδραστικών καθεστώτων. Ακόμη και αυτή τη νομοθεσία που οι ίδιοι θέσπισαν το 1998 για έλεγχο στο εμπόριο όπλων την παραβιάζουν συστηματικά, όπως καταγγέλθηκε πρόσφατα σε μια έρευνα που δημοσιοποίησε το ραδιόφωνο της Ντόιτσε Βέλε. Η Ολλανδία πουλάει οπλισμό στο Ισραήλ, η Δανία στη Βιρμανία και στο Σουδάν, η Γερμανία σε κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Κέρδη και πολιτική–στρατιωτική επιρροή είναι οι θεοί που καθοδηγούν και την Ευρωπαϊκή Ενωση στη δράση της και σ” αυτόν τον τομέα που ενισχύει και υποκινεί τη σφαγή των λαών.

φ.503, 12/6/04

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr