06 ΑΠΡΙΛΗ 2021

ΗΡΑΚΛΕΙΟ| Αγροτικό συλλαλητήριο στις 5/4

Αγροτικό συλλαλητήριο έγινε χθες στο Ηράκλειο. 200 περίπου αγρότες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Παγκρήτιο Στάδιο και με αυτοκινητοπομπή κατέληξαν στην περιφέρεια στο λιμάνι.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται γιατί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών βλέπουν ότι ιδιοκτησίες τους, παραγωγικά χωράφια και βοσκότοποι, χαρακτηρίζονται αυθαίρετα δάση και οι ίδιοι καλούνται να αποδείξουν δικαστικά ότι δεν είναι δάση.

Δυστυχώς το αγροτικό κίνημα σήμερα στη περιοχή του Ηρακλείου δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν παλιά. Οι αγροτοπατέρες των προηγούμενων δεκαετιών έχουν εξαφανιστεί, αφού διέλυσαν το αγροτικό κίνημα και οδήγησαν τους αγρότες στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Το ΚΚΕ(μ-λ) έδωσε το παρόν στη συγκέντρωση. Παραθέτουμε την προκήρυξη που μοιράστηκε:

Δασικοί χάρτες: Ένας ακόμη αντιλαϊκός σχεδιασμός

Στις 19 Φλεβάρη αναρτήθηκαν για την Κρήτη οι πολυσυζητημένοι δασικοί χάρτες. Η έκπληξη που επιφύλαξε η κυβέρνηση με την ανάρτηση αυτή σε χιλιάδες ιδιοκτήτες γης, ιδιαίτερα μικροϊδιοκτήτες ήταν απρόσμενη. Η αναστάτωση που επικρατεί σε όλο το νησί δικαιολογημένη. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού «βάφτηκε πράσινο» (χαρακτηρίστηκε δασικό) και μάλιστα υπάρχουν ασφυκτικά περιθώρια σε όσους θέλουν να υποβάλλουν ένσταση προκειμένου να μην χάσουν την ιδιοκτησία τους. Με μια πρώτη ματιά αυτό που θα μπορούσε να παρατηρήσει κανείς είναι ότι η ανάρτηση έχει χονδροειδέστατα «λάθη», όπως δεντροφυτεμένες εκτάσεις εκατοντάδων χρόνων, και χαρακτηρισμένα κομμάτια γης με απόφαση κρατικών υπηρεσιών χαρακτηρίζονται δασικά.
Όποιος ιδιοκτήτης θέλει να μην χάσει την ιδιοκτησία του θα πρέπει εκτός από το χαράτσι που πρέπει να πληρώσει να μπει σε ένα κυκεώνα δικαιολογητικών με αμφίβολα αποτελέσματα.–Το χαράτσι είναι10πλάσιο ανά στρέμμα για τους μικροϊδιοκτήτες σε σχέση με τους μεγαλοϊδιοκτήτες– Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αυτή τη διαδικασία λόγω οικολογικής ευαισθησίας θέλοντας να προστατεύσει τα δάση και γενικότερα το περιβάλλον. Το έχει αποδείξει άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια με τα καμένα δάση που γίνονται οικόπεδα, με την τσιμεντοποίηση, την EL DORADO στη Χαλκιδική, με τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν, με την καταστροφή κάθε πνεύμονα πρασίνου στις μεγάλες πόλεις, με τις βάσεις που λειτουργούν και τις βολές πυραύλων και το πήγαινε –έλα των πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων.

Συνολικά το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα χαρακτηρίζεται από την καταστροφική του μανία, την τεράστια οικολογική καταστροφή ( βλ.Αμαζόνιος), το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων από τις πολεμικές επιχειρήσεις και τη χρήση «έξυπνων» όπλων. Η απόφαση για τους δασικούς χάρτες προφανώς σχετίζεται με τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές «προστάτες», όχι μόνο της τωρινής κυβέρνησης , αλλά και της προηγούμενης.

Αν τελικά ισχύσουν οι δασικοί χάρτες και η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω οι επιπτώσεις σε χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες θα είναι καταστροφικές. Οι περισσότεροι θα εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια ένστασης λόγω οικονομικών δυσχερειών και όχι μόνο.

Η γη θα συγκεντρωθεί σε ακόμη λιγότερα χέρια , σε κάποιες περιοχές θα εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες και θα ξεφυτρώσουν και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Το κόψιμο και ενδεχομένως η επιστροφή επιδοτήσεων στο κράτος επιδοτήσεων που έχουν δοθεί τις προηγούμενες δεκαετίες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η μη δυνατότητα μεταβίβασης ιδιοκτησίας που έχει χαρακτηριστεί σαν δασική.

Η ακόμη μεγαλύτερη ερήμωση της υπαίθρου και το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς σε συνδυασμό με τις παγιωμένες πλέον εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων και τις κάθε λογής ντερεκτίβες της Ε.Ε ( απαγόρευση φύτευσης) που δεν επιτρέπουν στον αγρότη να ζήσει από τα χωράφι και τον κόπο του.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, μία μόνο μπορεί να είναι η απάντηση.

Αγώνας για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα σχέδια που ετοιμάζει.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ.

ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr