19 ΦΛΕΒΑΡΗ 2021

ΗΡΑΚΛΕΙΟ| Η αστυνομοκρατία συνεχίζεται

Μια καταγγελία ήρθε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες στο Ηράκλειο από τρεις κοπέλες που όπως αναφέρουν οδηγήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο από την αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.Α.Σ . Αφού λοιπόν τους έκαναν σχετικό έλεγχο στο κέντρο τους μετέφεραν στην ΓΑΔΗ (5 άτομα σε ένα αμάξι) για περαιτέρω έλεγχο(έως και πλήρη σωματικό για ναρκωτικά) όπου και κρατήθηκαν για δύο ώρες. [1]

Σε απάντηση της καταγγελίας αυτής προχώρησε η Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Ηρακλείου όπου λίγο πολύ αναφέρει πως ότι έγινε ήταν νόμιμο και διερωτάται τι δουλειά είχαν οι κοπέλες να τριγυρνάνε το βράδυ με σπρέι διαφόρων χρωμάτων στις τσάντες τους, προδικάζοντας πως αυτές ευθύνονται για διάφορους βανδαλισμούς μεταξύ άλλων και: «συνθήματα υβριστικά αλλά και συμπαράστασης σε κατάδικους τρομοκράτες δολοφόνους αθώων συμπολιτών μας». Ακόμη αναφέρουν πως όλα αυτά έγιναν σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας οι οποίοι πειθαρχημένα εφαρμόζουν όλα τα μέτρα. [2]

Αν και γράφουν πως όλα έγιναν «νόμιμα» στην απάντηση τους δεν ανέφεραν το γιατί ήταν 5 άτομα σε ένα αμάξι ή ακόμη το τί τους οδήγησε στο να διεξάγουν και τον εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο για ναρκωτικά. Ακόμη δεν μας εξήγησαν καθαρά και το λόγο του προστίμου, ήταν αρκετό απλά το ότι δεν βρήκαν φάρμακα στον έλεγχο που έκαναν. Εν ολίγοις μας είπαν για μια ατίθαση νεολαία που δεν κάθεται φρόνιμα αλλά τολμάει και αντιδράει απέναντι στη φυσική εξόντωση του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Ωστόσο δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση αυτή η στάση του αστικού κράτους. Η φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής μέσα στην πανδημία έχει πάρει χαρακτηριστικά που θυμίζουν άλλες εποχές. Από τα βαριά πρόστιμα σε αγωνιστές, μέχρι τις εκκενώσεις νεολαίας από πάρκα και πλατείες με αποκορύφωμα τους νόμους περί απαγόρευσης συναθροίσεων τεσσάρων ατόμων και άνω στις 17/11 και 6/12, μάς έχει γίνει ξεκάθαρο πως δεν είναι η εξάπλωση του ιού που τους ανησυχεί τόσο πολύ. Αρχικά γιατί όλα τα παραπάνω μέτρα μόνο υγειονομικό χαρακτήρα δεν έχουν. Έπειτα έχουν δύο πολύ βασικούς λόγους να κρατάνε λαό και νεολαία στο περιθώριο και την καταστολή. Ο πρώτος είναι πως δεν θέλουν αντιδράσεις για τον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία που δεν έχει προτεραιότητα την υγεία του λαού αλλά τα κέρδη του κεφαλαίου. Ο δεύτερος είναι πως θέλουν στρωμένο το έδαφος για μια σειρά από αντιλαϊκά νομοσχέδια που θέλουν να περάσουν όπως ο αντιδραστικός νόμος Κεραμέως για την εκπαίδευση αλλά και το αντεργατικό νομοσχέδιο το οποίο φέρνουν που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: θέσπιση 10ωρου, αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών, επέκταση τηλεργασίας κ.α.

Ανέκαθεν η νεολαία είχε (και έχει) τον πιο ενεργό ρόλο σε κινηματικές διαδικασίες ενάντια στην επιθετική πολιτική του συστήματος. Για αυτό ακόμη και τώρα παρόλη την τρομοκρατία και τις κλειστές σχολές, εμφανίστηκε μαζικά στους δρόμους το προηγούμενο διάστημα. Για αυτό είναι και πρώτη στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους όπου την θέλει στο φρόνιμη και υπάκουη.

Χρειάζεται λαός και νεολαία να βγούμε μαζικά στο δρόμο ώστε να σπάσουμε την τρομοκρατία και τις απαγορεύσεις. Να παλέψουμε για καλύτερους όρους ζωής και να σταματήσουμε αντιλαϊκή πολιτική του συστήματος.

[1] https://www.efsyn.gr/node/280908

[2] https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/281099_oi-astynomikoi-irakleioy-gia-tin-kataggelia-ton-dyo-gynaikon

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr