29 ΜΑΗ 2004

Η αμφισβήτηση της Ε.Ε. μονόδρομος για τη νεολαία

Η Ε.Ε. είναι ένας μηχανισμός δημιουργημένος από τους μεγάλους της Ευρώπης, κύρια Γαλλία και Γερμανία, για τη μεταφορά πλούτου από τις χώρες τις περιφέρειας προς το κέντρο. Η πολιτική της Ε.Ε. όλα τα προηγούμενα χρόνια άφησε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους λαούς και τη νεολαία της Ευρώπης, όσον αφορά τα δικαιώματά τους και τις συνθήκες της ύπαρξής τους. Η πολιτική δε που εξαγγέλθηκε από τις συνθήκες τις Μπολόνια, Πράγας, Λισσαβόνας, Σένγκεν βάζει τις βάσεις για το ξεθεμελίωμα και του τελευταίου δικαιώματος του λαού και της νεολαίας στις χώρες τις Ε.Ε. Και όλα αυτά στο όνομα της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου σε μια Ε.Ε. όπου ήδη το 15% του πληθυσμού της ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Με τη συνθήκη της Μπολόνια, Πράγας προωθείται η δημιουργία του ΄΄ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης΄΄ , η εφαρμογή των κύκλων σπουδών και των διδάκτρων, με αποτέλεσμα την όξυνση της ταξικότητας στην εκπαίδευση. Όλα αυτά στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των ιδρυμάτων και αυτό σε μια Ε.Ε. όπου ήδη το 36% των νέων μεταξύ 15-24 ετών είναι εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η συνθήκη της Λισσαβόνας εξήγγειλε εκ νέου την απασχολησημότητα και έβαλε τις βάσεις για την κατάργηση της σταθερής δουλείας και του σταθερού ωραρίου. Σε μια Ε.Ε. όπου το 19% των νέων βιώνει την ανεργία ενώ το 30,7% των νέων έχουνε προσωρινή δουλειά.
Οι νέοι αγρότες βιώνουνε την εγκατάλειψη και την ανεργία ιδίως σε χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα. Η πολιτική των επιδοτήσεων τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και οι ποσοστώσεις έχουνε ως στόχο την κυριαρχία των μεγάλων καλλιεργειών με την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ήδη στις χώρες της Ε.Ε. το 80% των επιδοτήσεων πηγαίνουνε στο 20% των εκμεταλλεύσεων. Ο νέος αγρότης αναγκαστικά οδηγείται στις πόλεις στην ημιαπασχόληση και την ανεργία. Παράλληλα έχουμε ως αποτέλεσμα την ερήμωση της υπαίθρου και την δημιουργία μεταναστευτικών ρευμάτων από τις χώρες τις περιφέρειας προς το κέντρο. Το χτύπημα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων έχει μπει στην ημερήσια διάταξη για όλες της κατηγορίες των εργαζομένων.
Με τη συνθήκη Σένγκεν προωθείται το φακέλωμα, ο ευρωτρομονόμος και το χτύπημα και των τελευταίων δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στις χώρες της Ε.Ε. Ήδη καταρτίζεται λίστα με ΄΄τρομοκρατικές΄΄ οργανώσεις στα πλαίσια της Ε.Ε. ενώ πολλά κινήματα έχουνε χαρακτηριστεί ΄΄τρομοκρατικά΄΄. Οι Βάσκοι αυτονομιστές στην Ισπανία και το Campo antiimperialista στην Ιταλία βιώνουνε αυτή την πραγματικότητα ενώ σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης διώκεται ποινικά η συνδικαλιστική δράση.
Τα επαγγελματικά και κοινωνικά αδιέξοδα των νέων στην Ε.Ε. και η ιδεολογική χειραγώγηση που υφίστανται εντείνουν τα κοινωνικά αδιέξοδα. Παρατηρείται συνεχής αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, η αύξηση της εγκληματικότητας, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Αδιέξοδα που στηρίζονται και αναπαράγονται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου για τον αποπροσανατολισμό των νέων και για την αύξηση της κερδοφορίας του. Ήδη στις χώρες τις Ε.Ε. στους νέους από 15-24 ετών το 15,3% έχει κάνει χρήση κάνναβης ενώ το 16% έχει δοκιμάσει άλλα ναρκωτικά.
Προτεραιότητα για τους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους υποτακτικούς τους στα πλαίσια της Ε.Ε. είναι η ιδεολογική χειραγώγηση της νεολαίας. Ένα πλήθος μηχανισμών προσπαθούνε να πείσουνε για το μονόδρομο της Ενωμένης Ευρώπης, για τον μονόδρομο δηλαδή του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη και τους λαούς. Με το ιδεολόγημα της ΟΝΕ και του Ευρώ προσπαθούνε να κερδίσουνε τους νέους ενώ το ΄΄θα γίνουμε Ευρωπαίοι΄΄ προσπαθεί να γαλουχήσει τη νέα γενιά. Στα σχολεία γίνεται συστηματική παρέμβαση ώστε οι νέοι να ΄΄μάθουνε΄΄ να μην αμφισβητούνε την πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας. Οι σχολές της Τρίτης Βαθμίδας αποτελούνε προνομιακό πεδίο ιδεολογικής παρέμβασης αφού με τα προγράμματα Erasmus προσπαθούνε να καλλωπίσουνε την προοπτική της Ε.Ε.
Η εργαζόμενη νεολαία, οι νέοι άνεργοι και η σπουδάζουσα νεολαία των χωρών της Ευρώπης δεν έχουνε τίποτα να κερδίσουνε από την Ε.Ε. Ο μόνος δρόμος που τους ανοίγεται είναι ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα, της εναντίωσης στην πολιτική της Ε.Ε. για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Ο μονόδρομος του αγώνα αντικειμενικά θα ανοίγεται ως η μόνη διέξοδος για την νέα γενιά στην προοπτική της εξόδου των χωρών τους από την Ε.Ε. Στην χώρα μας στης επικείμενες ευρωεκλογές να μην νομιμοποιήσουμε την ιμπεριαλιστική αυτή λυκοσυμμαχία. Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ μεταφράζεται και ως ΑΠΟΧΗ από τις ευρωεκλογές.

φ.502, 29/5/04

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr