05 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2015

Η επίσκεψη Κέρι και η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ ΝΑΤΟ

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν γνωρίζαμε αν θα αναβληθεί για δεύτερη φορά η επίσκεψη Κέρι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του State Department που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μια βδομάδα, αυτή θα πραγματοποιούνταν στις 4 Δεκέμβρη έπειτα από διαδοχικές επισκέψεις που ήδη υλοποιούνται σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Πρίστινα, Κύπρο και, τέλος, στην Αθήνα.
Η πιο πιθανή εξήγηση για τη σιγή ιχθύος γύρω από την πραγματοποίηση της επίσκεψης είναι η δυσκολία της κυβέρνησης Τσίπρα ν’ αποκαλύψει στο λαό τη βαριά και επικίνδυνη ατζέντα των απαιτήσεων των υπερατλαντικών αφεντικών της αστικής τάξης που η κυβέρνηση υπηρετεί συστηματικά και αγόγγυστα, ελπίζοντας στην όποια συνδρομή απέναντι στις ασφυκτικές απαιτήσεις που της ασκούν οι Γερμανοί. Έχει άλλωστε αποκαλυφθεί πως, αν και εφόσον υπάρξει συζήτηση για το χρέος κατά το Μάρτιο, προαπαιτούμενο θα είναι η πλήρης εφαρμογή του τρίτου μνημονίου με κρίσιμο το ασφαλιστικό, αλλά και η πλήρης και αποφασιστική μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικό όχημα της αντιλαϊκής επίθεσης αλλά και σε δοκιμασμένο πλέον διαχειριστή του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης συνολικότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αν αναλογιστεί κανείς τις εξελίξεις στην περιοχή, μπορεί ν’ αντιληφθεί τις απαιτήσεις των ΗΠΑ από την ελληνική αστική τάξη και την όποια κυβέρνηση. Είναι επομένως σκόπιμο να μην υποτιμηθεί η ιστορικά πρωτόγνωρη θα λέγαμε κορύφωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης σε μια περιοχή δίπλα στα σύνορα της χώρας μας, που για πρώτη φορά μετά το 1950 μια νατοϊκή χώρα, η Τουρκία, καταρρίπτει ρώσικο αεροπλάνο με όρους ενέδρας και στη συνέχεια υπερασπίζεται την πράξη της με ανοικτή στήριξη των ΗΠΑ.
Η συγκέντρωση και μόνο κάθε λογής βαρέων όπλων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα τουρκοσυριακά σύνορα αποδεικνύει τους πραγματικούς κινδύνους που απειλούν τους λαούς όλης της γύρω περιοχής. Ταυτόχρονα είναι σ’ εξέλιξη το δράμα των προσφύγων από τη Μυτιλήνη ως την Ειδομένη, το οποίο διαχειρίζονται έως και αξιοποιούν ΗΠΑ-Ε.Ε.–Τουρκία με δοσμένη και την επίδρασή του στην πολλαπλή κρίση της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Ο Τσίπρας επισκέπτεται το Ισραήλ την ώρα που η βαρβαρότητα του σιωνιστικού κράτους εκδηλώνεται για άλλη μια φορά κατά των Παλαιστινίων και σβήνει χωρίς καθυστέρηση το «αφελές» τουίτ αντιλαμβανόμενος έγκαιρα ότι η Τουρκία μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε πολύτιμο πλέον νατοϊκό σύμμαχο που πρέπει να αξιοποιηθεί στην κόντρα με τη Ρωσία…
Η συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου και η πλήρης προσγείωση της πρώην ιπτάμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ επισπεύδουν τη δοκιμασία της και με δοσμένη τη συνολικότερη κατάντια του πολιτικού σκηνικού στη χώρα την καθιστούν αναγκαίο συνομιλητή για τους ιμπεριαλιστές σε μια πολύ κρίσιμη φάση και για πολύ κρίσιμα ζητήματα.
Δεν ξέρουμε αν μπορούσε να υπολογίζει τέτοιες εξελίξεις στην περιοχή ο Τσίπρας όταν εδώ και 2-3 χρόνια υμνούσε τον «ειρηνιστή» Ομπάμα και όταν πριν από δύο μήνες μιλούσε για τα ευήκοα ώτα των ΗΠΑ και εισέπραττε τον χαριεντισμό του good job Alexis… Όμως οι δηλώσεις του κυβερνητικού του συνεταίρου και υπουργού Άμυνας Καμμένου από τον περασμένο Μάη που πρόσφερε επέκταση της δραστηριότητας της βάσης της Σούδας και νέα βάση για τα μη επανδρωμένα drones ήταν αρκούντως πειστικές για το ποιόν του κυβερνητικού συνεταιρισμού ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛΛ απέναντι στις ΗΠΑ. Μ’ αυτά ως δεδομένα και με την κυβέρνηση να φουντώνει ξανά τη λαϊκή οργή με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και με τις ΗΠΑ να έχουν πλέον κρίσιμες προτεραιότητες στην περιοχή και ανάλογες απαιτήσεις, προγραμματίστηκε η επίεσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη στην Αθήνα…
Όπως ήδη έγραψε ο Αθανάσιος Έλλις στην «Καθημερινή» στις 30/11, η ατζέντα του Κέρι στην Αθήνα είναι «πλούσια». Πέραν του «εμπλουτισμού» της επίσκεψης από τα γεγονότα στο Παρίσι και τις επιπτώσεις σε έλεγχο συνόρων, βίζες κ.λπ. και, πολύ περισσότερο, από την κατάρριψη του ρώσικου βομβαρδιστικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η ατζέντα του Κέρι σύμφωνα με τον ενημερωμένο διπλωματικό ανταποκριτή της «Καθημερινής» θα περιλαμβάνει τη συζήτηση για τον νέο (μετά την κυβερνητική προσγείωση) ενεργειακό ρόλο της χώρας, που πλέον προσαρμόζεται αυστηρά στο πλαίσιο των ΗΠΑ. Ο ρώσικος Turkish Stream είναι με βάση τις εξελίξεις παρελθόν και πλέον η Ελλάδα εντάσσεται πλήρως στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ που στοχεύουν επίμονα στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρώσικο αέριο τουλάχιστον από τους νότιους διαδρόμους εφοδιασμού. Εδώ αποκτούν αξία τόσο ο TAP όσο και ο διασυνδετήριος Ελλάδας-Βουλγαρίας (BGI) σε συνδυασμό με τερματικό υποδοχής αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Η πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ και οι σχετικές συμφωνίες που μαγειρεύονται για το αέριο του Ισραήλ, της Κύπρου και του νέου κοιτάσματος της Αιγύπτου απασχολούν σοβαρά τις ΗΠΑ, που βλέπουν πιο στρατηγικά και με περισσότερη εμπιστοσύνη και την Τουρκία στο σχεδιασμό δρόμων μεταφοράς του αερίου της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κατάρ προς την Ευρώπη.
Όλα αυτά και για πολύ καιρό ακόμη θα είναι σχέδια επί χάρτου στο βαθμό που είναι σ’ εξέλιξη ο πόλεμος στη Συρία και η ιμπεριαλιστική σύγκρουση κλιμακώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες που ξεπερνούν πλέον τα όρια της περιοχής από κάθε άποψη και βεβαίως και αυτό ακόμη το κρίσιμο γεωπολιτικά ζήτημα των ενεργειακών διαδρομών. Σε κάθε περίπτωση, διαμορφώνονται ξανά νέοι όροι και νέες πιέσεις για «επίλυση» του Κυπριακού και για μετατροπή ολόκληρου του νησιού και όχι μόνο των βάσεών του σε προτεκτοράτο και πολεμικό ορμητήριο της Δύσης. Ταυτόχρονα ολόκληρος ο ελλαδικός χώρος και οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας εντάσσονται για συστηματική αξιοποίηση στις δραστηριότητες των νατοϊκών σχεδιασμών σ’ όλη τη γύρω περιοχή. Τέλος, συστηματικά αξιοποιείται ήδη χωρίς τυμπανοκρουσίες (λόγω ευαισθησίας της αριστερής κυβέρνησης) η βάση της Σούδας, ενώ άγνωστη παραμένει η εξέλιξη του αιτήματος των ΗΠΑ για νέα βάση μη επανδρωμένων drones στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Καστελίου στο Ηράκλειο Κρήτης.
Όσο αθόρυβα κι αν κινούνται πλέον ο Τσίπρας, ο Κοτζιάς και ο Καμμένος, τα αποτελέσματα της πολιτικής βαθέματος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας και εμπλοκής της στο πολεμικό άρμα και τους σχεδιασμούς της Δύσης στην περιοχή δεν κρύβονται. Πέρα από την άγρια επίθεση που υφίσταται ήδη ο λαός μας, η οποία κανοναρχείται για λογαριασμό του κεφαλαίου από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της Δύσης, οι πολεμικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών οδηγούν ήδη στο θάνατο και τον ξεριζωμό τούς γύρω λαούς, ενώ και τα πιο εφιαλτικά σενάρια είναι πλέον ανοικτά, με τη χώρα μας εκτεθειμένη σ’ αυτά εξαιτίας της ανάγκης της αστικής τάξης να επιδιώκει τη σωτηρία της και κάποιο ρόλο ίσως στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.
Ο δρόμος για τη σωτηρία της ίδιας της ζωής και του μέλλοντος των ανθρώπων της δουλειάς σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων βρίσκεται στη γραμμή της αντίστασης στην καπιταλιστική–ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, στη γραμμή της σύγκρουσης, της συγκρότησης του μετώπου πάλης των λαών ενάντια στην εκμετάλλευση, τη φασιστικοποίηση, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Γι’ αυτό ο εκπρόσωπος των μεγαλύτερων φονιάδων των λαών, των ΗΠΑ, είναι ανεπιθύμητος στη χώρα μας!!!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
ΒΙΝΤΕΟ