29 ΑΠΡΙΛΗ 2020

Η «επόμενη μέρα» φέρνει εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα

Για άλλη μια φορά, ο Μητσοτάκης με το διάγγελμά του προκαλεί ανοιχτά τον λαό. Από κοινού με τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη, σπεύδουν να διακηρύξουν τους όρους επιστροφής στην «κανονικότητα», και είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από όταν κουνούσαν το δάχτυλο στον λαϊκό κόσμο για την «ανευθυνότητά» του. Επικαλούνται ξανά την «ατομική ευθύνη», ώστε να στείλουν το μήνυμα: μόνος σου λαέ σήκωσες το βάρος του πρώτου κύματος της πανδημίας, μόνος σου θα σηκώσεις και όσα ακολουθούν! Και αυτό ισχύει τόσο σε σχέση με τους κινδύνους που εξακολουθούν να απειλούν την υγεία του, όσο και σε ό,τι αφορά λαίλαπα ενάντια στη ζωή και τα δικαιώματά του.

 

Οι μάσκες έπεσαν! Οι δήθεν ευαίσθητοι για την υγεία του κόσμου συστημικοί παράγοντες αποκαλύπτουν ότι αυτό που βάραινε αποκλειστικά στους υπολογισμούς τους εξαρχής ήταν η διάσωση του κεφαλαίου από το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Έτσι, και με μοναδικό κριτήριο τη διάσωση της κερδοφορίας των καπιταλιστών, τα αστικά κράτη παντού στον κόσμο αίρουν τα περιοριστικά μέτρα, χωρίς να παρέχουν καμία απολύτως εγγύηση για την προστασία των λαϊκών μαζών. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στη χώρα, με τα ντόπια αφεντικά να ακολουθούν τις υποδείξεις των ιμπεριαλιστών πατρώνων και του κεφαλαίου για την ανάγκη να ξαναπάρει μπρος η καπιταλιστική μηχανή, που κλυδωνίζεται μάλιστα από πρωτόγνωρα κρισιακά φαινόμενα. Πόσο μάλλον η εξαρτημένη ελληνική καπιταλιστική μηχανή, που ζει με την αγωνία των επιπτώσεων που θα έχει αυτή η κατάσταση στη «βαριά» της βιομηχανία,τον τουρισμο, ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν.

 

Ποιες διασφαλίσεις έχουν φροντίσει να υπάρχουν για την υγεία του λαού και της νεολαίας; Καμία! Παρά τα επικοινωνιακά κόλπα και τη δημιουργική λογιστική με τους αριθμούς, καθόλη τη διάρκεια του επιδημικού κύματος έκαναν τα πάντα για να παραμείνει η δυνατότητα πρόσβασης των εργαζομένων σε δομές περίθαλψης στα ίδια άθλια επίπεδα με πριν, με τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ, εξοπλισμό, μέσα προστασίας.

 

Πάνε να καρπωθούν ως επιτυχία τους το ότι δεν γίναμε «Ιταλία» (πράγμα που ισχύει και σε μια σειρά από άλλες χώρες), όταν αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις θυσίες που έκανε ο ίδιος ο λαός όλο το προηγούμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, ρίχνουν στάχτη στα μάτια για το γεγονός ότι τον έχουν αφήσει γυμνό και απροστάτευτο απέναντι σε επόμενες εξάρσεις του ιού. Φλερτάρουν απροκάλυπτα μέχρι και με μοντέλα «ανοσίας αγέλης», που υποτίθεται πως κατακεραύνωναν, διότι αυτό επιβάλλουν σε αυτή τη φάση τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

 

Η υποκρισία τους ξεμπροστιάζεται, όταν από εκεί που για εβδομάδες πάσχιζαν να μας πείσουν για το «ακατάλληλο» των μασκών και τη «σπατάλη» των τεστ, ο Μητσοτάκης ξάφνου ανακαλύπτει την αξία τους. Γιατί όμως αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε δυνατότητα μαζικής δωρεάν διάγνωσης για τον λαό; Γιατί εξακολουθούν να γίνονται τεστ με το σταγονόμετρο; Από τα χαράτσια των προστίμων που μάτωσαν τους εργαζόμενους όλο το προηγούμενο διάστημα, που παριστάνει ότι ξεχνάει ο πρωθυπουργός, τώρα περνάνε στα φέσια των 150 ευρώ για το αν θα φοράς μάσκα ή όχι εκεί που έχει οριστεί ως υποχρεωτική. Παρείχαν, όμως, στον κόσμο ποτέ δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας και αυτός τα αρνήθηκε; Η υποταγμένη στο κεφάλαιο επιστήμη τους, με τις αντιφατικές και καθοριζόμενες από πολιτικές σκοπιμότητες συμβουλές της όλο αυτό το διάστημα, πράγματι, σηκώνει τα χέρια ψηλά!

 

Θέτουν συνειδητά σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων σε μια σειρά από χώρους που ανοίγουν, χωρίς το παραμικρό μέτρο υγειονομικής προφύλαξης. Αυτό ισχύει και με το παραπάνω για τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, που η πολιτική όλων των κυβερνήσεων έχει φροντίσει να στοιβάζονται στις άθλιες σχολικές αίθουσες. Οι συνθήκες που βίωναν τόσο καιρό οι διανομείς, οι εργαζόμενοι στα σουπερμάρκετ, στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία, οι εργάτες στις βιομηχανίες που λειτουργούσαν, δείχνουν τον δρόμο και για τους υπόλοιπους.

 

Η τραγική κατάσταση στα ΜΜΜ συνεχίζεται! Αυτό αποκαλύπτουν οι συστάσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων προς τον κόσμο, που τον καλούν να τα χρησιμοποιεί μόνο για τα απολύτως απαραίτητα και κατά τα άλλα να κάνει χρήση ΙΧ. Η ταλαιπωρία και τα έξοδα για τους εργαζόμενους θα εκτοξευθούν, μαζί και με το επικίνδυνο στοίβαγμα στα πετσοκομμένα δρομολόγια των ΜΜΜ.

 

Ομολογούν ότι τα αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν! Οι περιορισμοί στη δραστηριότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών καταργούνται, αλλά το ξασάλωμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η τηλεεργασία, η εκ περιτροπής εργασία, οι ελαστικές σχέσεις που επεκτάθηκαν με αφορμή την πανδημία, παραμένουν. Σε πολλά από τα καταστήματα που ανοίγουν, οι εργαζόμενοι οδηγούνται με κυβερνητική κάλυψη στην εξόντωση από την εργοδοσία, μιας και νομιμοποιούνται τα διευρυμένα ωράρια.

 

Και έπεται συνέχεια! Οι αναφορές του Μητσοτάκη στη «δίκαιη» κατανομή των βαρών της κρίσης, περιγράφουν την «κορωνομνημονιακή» κόλαση που θα ακολουθήσει για κάθε εναπομείναν δικαίωμα της εργατικής τάξης και του λαού.

 

Ο Μητσοτάκης επιχαίρει για την εθνική ομοψυχία και το κλίμα συναίνεσης που επικράτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δείχνει με έμμεσο τρόπο το «ευχαριστώ» του στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το σύνολο του αστικού πολιτικού προσωπικού, που στοιχήθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη στην ουρά της πολιτικής του. Κλείνει, όμως, και το μάτι, στην επίσημη καθεστωτική αριστερά, που σε καμία περίπτωση δεν φρόντισε ώστε να δημιουργθεί πραγματικό πολιτικό πρόβλημα στο σύστημα και τους εκφραστές του.

 

Οι απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στην πρωτομαγιάτικη απεργία, οι διαταγές για την «εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουν οι πολίτες στο κράτος», ανοιχτά απειλούν τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία ότι κάθε προσπάθειά τους να οργανωθούν και να αντισταθούν θα τσακίζεται αμείλικτα.

 

Η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να υποταχθούν σε αυτό που έρχεται! Κόντρα στο κλίμα εθνικής ομοψυχίας που καλλιεργούν σκόπιμα οι κυρίαρχοι, οφείλουν να οργανωθούν και να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα, που για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με αυτά του κεφαλαίου. Με αφετηρία την απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σε σύγκρουση με τις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία, να βγουν στον δρόμο για να διεκδικήσουν όλα αυτά που δικαιούνται!

 

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Μαγνητοσκοπημένη Πολιτική Εκδήλωση
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο