29 ΜΑΗ 2004

Η Ευρώπη με όραμα την …Ελλάδα

Μερικά μόνο εικοσιτετράωρα πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και το κλίμα δε θυμίζει σε τίποτα τη φιλολογία παλαιότερων αναμετρήσεων για την ισχυρή Ευρώπη, τη δημοκρατική Ευρώπη, την Ευρώπη της ΟΝΕ που θα φέρει ευημερία στους λαούς της και το δικό μας λαό.
Η περίφημη νέα εθνική ιδέα έχει ξεφτίσει στα μάτια του λαού. Τα αποτελέσματα της ένταξης της χώρας της Ε.Ε. έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα χρώματα στη λαϊκή συνείδηση.
Η περίφημη νέα εθνική ιδέα είναι η νέα σκλαβιά για τους χιλιάδες των άνεργων, την αγροτιά που ξεκληρίζεται, τον κόσμο της δουλειάς που βλέπει το μεροκάματο να μειώνεται, όλα να ακριβαίνουν , την ασφάλιση να καταργείται, τη σύνταξη να απομακρύνεται προς τα βαθιά του γηρατειά.
Όσο και να προσπαθούν τα αστικά κόμματα και με τη βοήθεια των κολαούζων τους να χρυσώσουν το χάπι δεν θα τα καταφέρουν γιατί η ίδια η ζωή τους διαψεύδει.
Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός διάφορων ευρωλάγνων δημοσιογράφων πως η μεγάλη αδιαφορία που καταγράφεται και με δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες ευρωεκλογές πηγάζει από το ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ευρωπαϊκό λόγο και δεν εξηγούν στο λαό την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης για το μέλλον της Ευρώπης.
Η αλήθεια είναι πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να θέσουν οραματικά διλήμματα σε σχέση με την ΕΕ και τι μπορεί να περιμένει ο λαός μας από την ένταξη της χώρας σ’ αυτή την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία.
Πολύ θα ήθελαν τα ντόπια αστικά επιτελεία να το κάνουν. Δεν μπορούν.
Δεν πιστεύουμε πως η μεγαλοαστική τάξη της χώρας έχει παραιτηθεί από μια ταξική της επιλογή όπως είναι η ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ. Τα δύο αστικά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπηρετούν αυτή την επιλογή που είναι σύμφωνη με τα υποτελή χαρακτηριστικά της μεγαλοαστικής τάξης που θεωρεί πως έτσι θα εξασφαλίσει κάποιες ισορροπίες και ένα αντίβαρο στις πιέσεις των αμερικάνων για αποκλειστική επικυριαρχία.
Βέβαια, αποτελεί ζητούμενο το σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αυτές οι ισορροπίες, πράγμα που θα εξαρτηθεί από το αν η ιμπεριαλιστική συμμαχία στα πλαίσια της ΕΕ μπορεί να γίνει … Ένωση, δηλαδή αν οι 25 μπορούν να αποτελέσουν οντότητα με στρατηγικής προοπτικής χαρακτήρα. Και επίσης το αν αυτή η Ένωση θα είναι… ευρωπαϊκή ή… αμερικάνικη, σ’ έναν κόσμο στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει προς όλους το δίλημμα «υποταγή ή αναμέτρηση» και κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν καλά πως η ένταξη και η παραμονή της χώρας στην ΕΕ είναι μια πολιτική επιλογή που επιμένει σ’ αυτή η μεγαλοαστική τάξη της χώρας για να κυριαρχήσει στο λαό (και σε βάρος του) και για να μειώνει -κατά το δυνατό- τις εντάσεις που προκαλεί η πολιτική της με το επιχείρημα πως η ίδια πολιτική εφαρμόζεται σε όλη τη «μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».
Σ’ αυτό το ασαφές τοπίο και με δεδομένη τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την απαξία για τις επερχόμενες ευρωεκλογές τα δυο αστικά κόμματα προσπαθούν να οργανώσουν την προεκλογική τους καμπάνια.
Είναι φανερό πως συνειδητά επιλέγεται η τακτική της μεταφοράς του κέντρου βάρους της προεκλογικής τους καμπάνιας από τα «ευρωπαϊκά» στην εσωτερική ενδοκομματική αντιπαράθεση. Επιχειρείται η αναμόχλευση και η συντήρηση του κλίματος των εθνικών εκλογών της 7ης Μαρτίου.
Το κόμμα της ΝΔ στην ουσία θέτει σα στόχο τη διατήρηση έως και ενίσχυση της διαφοράς της από το ΠΑΣΟΚ για να μπορεί πιο απελευθερωμένα να προχωρήσει από το Σεπτέμβρη σε νέο γύρο επίθεσης στους εργαζόμενους και τη νεολαία.
Το ΠΑΣΟΚ παλινωδεί μεταξύ της ήττας στις εθνικές εκλογές και των αντιθέσεων μεταξύ των στελεχών που πυροδοτεί η επιβολή του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία αυτού του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ από την 7η Μαρτίου μέχρι σήμερα έχει δείξει καθαρά πως είναι σύμμαχος και θα στηρίξει τις αντιλαϊκές πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση όποτε και αναγκαστικά στην φάση αυτή θα περιοριστεί σε αντιπολιτευτικές άσφαιρες κορώνες. Ταυτόχρονα, είναι φανερή η αδυναμία της νέας ηγεσίας του να διαμορφώσει ισορροπίες σε σχέση με τα υπόλοιπα πρωτοκλασάτα στελέχη, γεγονός που εκφράστηκε και στο ευρωψηφοδέλτιο που συγκροτήθηκε.
Από το ΠΑΣΟΚ γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθούν ψευτοδιλήμματα περί των «σοσιαλιστικών-προοδευτικών» στρατηγικών και των συντηρητικών-δεξιών στρατηγικών που δήθεν αντιπαλεύουν στα πλαίσια της ΕΕ. Ψευτοδιλήμματα που τα όρια τους εξαντλούνται εκεί που καθημερινά οι εργαζόμενοι και η νεολαία ζουν στο πετσί τους την αντιλαϊκή πολιτική που το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε με συνέπεια για χρόνια.

φ.502, 29/5/04

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr