17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2003

Η κοινή δράση, ο συντονισμός της πάλης, απαραίτητος όρος για το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικου κινήματος

Σ” όλο τον πλανήτη πλέον έχει γίνει ολοφάνερος ο δολοφονικός χαρακτήρας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Ολες οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει, ιδιαίτερα μετά τις 11 Σεπτέμβρη, με πρόσχημα την “πάταξη της τρομοκρατίας”, οι δολοφονικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι απειλές προς άλλους λαούς και οι εκβιασμοί σε χώρες που δεν συμπαρατάσσονται μαζί του, το “φιάσκο” περί επικίνδυνων χημικών όπλων στο Ιράκ, αποκαλύπτουν ότι οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές αυτό που επιδιώκουν είναι την παγκόσμια κυριαρχία.
Ολα αυτά, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης και όξυνσης των αντιθέσεων του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού, καπιταλιστικού συστήματος. Σε μια εποχή που οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με οξυμένα προβλήματα (πείνα, εξαθλίωση, ανεργία, άθλιες συνθήκες εργασίας, κρατική τρομοκρατία). Η καπιταλιστική βαρβαρότητα, σ” όλο της το μεγαλείο.
Ο πρόσφατος αντιπολεμικός ξεσηκωμός των λαών, η συνεχιζόμενη αντίσταση του ιρακινού λαού, η Παλαιστίνη των ανυπόταχτων μαχητών, οι αντιστάσεις που εκδηλώνονται μέσα στο Αφγανιστάν δείχνουν ότι οι λαοί μισούν τους νέους Χίτλερ της εποχής μας, δεν αποδέχονται την “ειρήνη” τους, δεν υποτάσσονται, αναζητούν τρόπους, οργανώνουν την αντίστασή τους.
Κανένας δεν αμφιβάλλει σήμερα ότι ο συσχετισμός είναι σε βάρος των λαών, ότι ο ιμπεριαλισμός δείχνει πανίσχυρος με τα όπλα και τα μέσα που διαθέτει. Ομως το “στραπάτσο” που τραβάει από την ιρακινή αντίσταση, η εναγώνια αναζήτηση λύσης από τη μεριά του, το βάλτωμα των μελλοντικών σχεδίων του, δείχνουν ότι πραγματικά οι ιμπεριαλιστές είναι “χάρτινες τίγρεις” όταν οι λαοί καταφέρουν να αντισταθούν μαζικά και οργανωμένα.
Βέβαια είναι προφανές ότι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τις βασικές τους επιδιώξεις και την επιθετική τους ταχτική .
Ο όποιος συμβιβασμός με τους άλλους ανταγωνιστές τους ιμπεριαλιστές είναι εντελώς πρόσκαιρος και προσωρινός. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους λαούς καθημερινά μεγαλώνουν.
Η χώρα μας και ο λαός μας, με βάση την υποτελή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη και της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να μπουν σε μεγάλες περιπέτειες.
Προκλητική είναι η απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή στρατιωτικής “ειρηνευτικής” δύναμης στο Ιράκ.
Προκλητική είναι η επίταξη 42 στρεμμάτων στο Ακρωτήρι για τις ανάγκες των αμερικάνικων βάσεων.
Το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι μονόδρομος για το λαό.
Στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη θα γίνει στα Χανιά ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΒΑΣΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ από μια σειρά χώρες του πλανήτη. Αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία στηρίζει η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΛΑΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ (ILPS), η δε επιτροπή πρωτοβουλίας αποτελείται από πλατιές οργανώσεις από την Τουρκία, την Ελλάδα και τις Φιλιππίνες, οι οποίες παλεύουν ενάντια στην αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία στη χώρα τους.
Στη Σύσκεψη θα παρευρεθούν αντιπολεμικές αντιιμπεριαλιστικές κινήσεις και επιτροπές από την Ελλάδα. Εχουν προσκληθεί επίσης μαζικοί φορείς και κόμματα του νομού που ευαισθητοποιούνται και παλεύουν ενάντια στις ξένες βάσεις. Η Σύσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα για τα Χανιά, που έχουν το “προνόμιο” να “φιλοξενούν” μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε προηγούμενες αλλά και στην τελευταία δολοφονική επέμβαση στο Ιράκ.
Το αντιβασικό κίνημα στην πόλη μας έχει μια μακρά διαδρομή αγώνων. Οι Χανιώτες, ολόκληρη η Κρήτη, δεν θέλουμε τους φονιάδες στον τόπο μας. Σε μια εποχή άγριας επιθετικότητας των αμερικάνων ιμπεριαλιστών, που οι στρατιωτικές τους βάσεις ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που επιχειρείται νέα επέχταση των βάσεων στην περιοχή μας, η κοινή δράση, ο συντονισμός της πάλης σε τοπικό, πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο είναι απόλυτα αναγκαίος.
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΒΑΣΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό βήμα στο μακρύ δρόμο που έχουν να διανύσουν οι λαοί μέχρι τη συντριβή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Χανιά 17-9-2003

Γιάννης Χαρτζουλάκης, μέλος της Επιτροπής κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης
Γιώργος Λιονάκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Ακρωτηριανών ενάντια στην επέχταση των Βάσεων

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
ΒΙΝΤΕΟ