03 ΜΑΗ 2020

Η νέα αντεργατική καταιγίδα ήδη ξεκίνησε! Απαιτείται μαζική «επιστροφή» στο δρόμο του αγώνα!

Η «επόμενη μέρα» της λεγόμενης «σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα» του συστήματος της εκμετάλλευσης - κι ενώ ακόμα η πανδημία δεν έχει τελειώσει - ξεκίνησε με έναν καταιγισμό αντεργατικών και αντιλαϊκών ρυθμίσεων, που προβλέπει η νέα Π.Ν.Π. της κυβέρνησης, της 1/5. Πρόκειται για μια ΠΝΠ συνέχεια των προηγούμενων αλλά και προάγγελος της σφοδρής επίθεσης που βρίσκεται μπροστά στο λαό και στους εργάτες.

Στην πολυσέλιδη ΠΝΠ που εκδόθηκε επειγόντως, με τις υπογραφές του μισού υπουργικού συμβουλίου, για να συνοδεύσει τα πρώτα βήματα «επιστροφής στην κανονικότητα», ξεχωρίζουν τα μέτρα ενάντια σε εργάτες και εργαζόμενους δίπλα και μαζί με τα μέτρα ενισχύσεων και διευκολύνσεων στο κεφάλαιο. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

  1. Διατηρείται το δικαίωμα της εργοδοσίας για μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας στους εργαζόμενους. Η ΠΝΠ στο κεφάλαιο με τίτλο « Μέτρα… για την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα», δεν αναιρεί ούτε καταργεί πρόβλεψη προηγούμενης ΠΝΠ (11-3-2020) για επιβολή μονομερώς από την εργοδοσία εκ περιτροπής εργασίας στο 50% του προσωπικού και του χρόνου εργασίας.

  2. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που λήγουν από 29/02/2020 έως 30/04/2020 παρατείνονται μόνο μέχρι 30/6/2020. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουλεύουν σε καθεστώς είτε ατομικών συμβάσεων, είτε επιχειρησιακών συμβάσεων. Ανάμεσα στις συμβάσεις που δεν θα πάρουν παραπέρα παράταση είναι και αυτή του επισιτισμού.

  3. Καμία αύξηση του κατώτατου μισθού στο 2020 – με υπουργική απόφαση, έργο ΣΥΡΙΖΑ – ο υπουργός εργασίας θα κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο το 2ο δεκαπενθήμερο Ιανουαρίου 2021, αφού μελετήσει τις προτάσεις που θα του υποβληθούν.

  4. Οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμόσουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων με βάση το ωράριο λειτουργίας τους. Αυτό σημαίνει ότι εάν λειτουργούν με περιορισμούς υγειονομικούς ή άλλους τότε και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν λιγότερο και θα πληρώνονται λιγότερο. Επίσης μπορούν να επιβληθούν «σπαστά» ωράρια και «αναμονή» στον εργαζόμενο πότε θα τον φωνάξει ο εργοδότης.

  5. Για τις λεγόμενες πληττόμενες επιχειρήσεις- ισχύει για την συντριπτική πλειοψηφία όλων των κλάδων της οικονομίας- η εργοδοσία μπορεί να έχει σε αναστολή το 60% του προσωπικού μέχρι 31/5 και αυτό μπορεί να επεκταθεί μέχρι 30/6 με κοινή υπουργική απόφαση. Για τους εργαζόμενους που θα είναι σε αναστολή προβλέπεται «αποζημίωση ειδικού σκοπού» από το κράτος ανάλογα με τις μέρες εργασίας. Π.χ. για 30 μέρες αναστολή (800/45x30 =533,00 ευρώ) για 20 μέρες αναστολή (800/45x20 = 355,00 ευρώ)

  6. Όσοι εργοδότες κάνουν εφαρμογή του μέτρου της αναστολής έχουν δικαίωμα μετά από 45 μέρες από την λήξη της να προχωρήσουν σε απολύσεις. Έτσι εργαζόμενοι που η αναστολή τους θα λήξει 31/5 στις 15/7 μπορούν να απολυθούν! Στον ενδιάμεσο χρόνο απασχόλησης μπορεί να δουλεύουν εκ περιτροπής ή να τους δοθούν υποχρεωτικές άδειες (όπως λέει και η πρόταση ΣΕΒ)

  7. Η προστασία της πρώτης κατοικίας σταματάει στις 31/7 και μετά αρχίζουν οι πλειστηριασμοί. Εξάλλου τα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία άνοιξαν ήδη για να τους προετοιμάσουν.

  8. Νέα μέτρα ενίσχυσης και διευκολύνσεων του κεφαλαίου.

Α. Στα κανάλια έκπτωση 50% για τους μήνες Μάρτη , Απρίλη, Μάη στις πληρωμές τους για το ψηφιακό σήμα στην Digea και αντίστοιχη έκπτωση στην Digea προς το κράτος για την χρήση των ραδιοσυχνοτήτων.

Β. Ένταξη στους πληττόμενους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) και αυτών που έχουν σαν αντικείμενο «νοσοκομειακές δραστηριότητες», δηλαδή ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να έχουν τις διευκολύνσεις τόσο για το προσωπικό τους όσο και την αναβολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Γ. Στήριξη των διαχειριστών των αερολιμένων (Fraport–Βενιζέλος ) με εξάμηνες παρατάσεις στην απόδοση των οφειλών τους στο κράτος.

Δ. Στήριξη στις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών (στοιχήματα – ΟΠΑΠ κ.λ.π) για αναστολή είσπραξης οφειλών και παράταση καταβολής δόσεων.

  1. Συνεχίζουν τα χαράτσια και στην «επόμενη μέρα» για τη μη συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα από 150,00 ευρώ μέχρι 5.000,00 ευρώ όπως για τη χρήση των μασκών.

Απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή-αντεργατική πανδημία των πολλών κυμάτων που βαθαίνει τον εργασιακό μεσαίωνα και διαμορφώνει εκτεταμένες συνθήκες εξαθλίωσης, ανεργίας και πείνας, ενώ παράλληλα στοχεύει να διατηρήσει τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, ο λαός δεν μπορεί να μείνει σπίτι! Πρέπει να βγει στο δρόμο του μαζικού αγώνα! Οι μαζικοί, πραγματικοί, μαχητικοί αγώνες είναι το μόνο «αντίδοτο» για να σταθεί όρθιος και δυνατός, για να υπερασπίσει και να κατακτήσει όσα του ανήκουν!

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Μαγνητοσκοπημένη Πολιτική Εκδήλωση
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο