19 ΙΟΥΛΗ 2020

Η ρεφορμιστική αυταπάτη ενός ζητήματος εξαίρεσης

Άρθρο από την Προλεταριακή Σημαία (φύλλο 875)

Για τη στάση του ΚΚΕ απέναντι στο νόμο και το χτύπημα της διαδήλωσης

Το Φλεβάρη του 2016 γίνονταν αγροτικά μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας, στα οποία αποφασίστηκε ως κορύφωση να κατέβουν κάποιοι κινητοποιούμενοι αγρότες στο κέντρο της Αθήνας. Πριν από τη συγκέντρωση ο επικεφαλής της «Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων» και στέλεχος του ΚΚΕ Β. Μπούτας συναντήθηκε με τον τότε δήμαρχο της Αθήνας Γ. Καμίνη. Ας δούμε τις δηλώσεις που ανταλλάχθηκαν τότε:

Γ. Καμίνης: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μπούτα διότι έκανε κάτι που, δυστυχώς, σπανίζει: να ενημερώσει τον δήμαρχο της πόλης για το πλαίσιο κινητοποιήσεων που θα γίνουν στο κέντρο της και αφορούν άμεσα τη λειτουργία της. Με διαβεβαίωσε ότι θα είναι μία ειρηνική κινητοποίηση και ότι δεν θα διαταραχθεί η ζωή των κατοίκων. Ο δήμος Αθηναίων θα κάνει ό,τι προβλέπεται σε κάθε μεγάλη κινητοποίηση. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να περιφρουρηθούν και παράλληλα να μη διαταραχθεί ούτε η λειτουργία της πόλης ούτε η ζωή των κατοίκων της, οι οποίοι πλήττονται εξίσου από την ασφυκτική οικονομική κατάσταση».

Β. Μπούτας: «Θέλω να ευχαριστήσω που μας δέχθηκε, τον δήμαρχο, τον πρώτο πολίτη της Αθήνας, όπου τις επόμενες μέρες θα βρεθεί στο επίκεντρο των κινητοποιήσεών μας. Του ζητήσαμε διευκολύνσεις και τις σχετικές άδειες, ώστε να είμαστε νομότυποι και στα πλαίσια των κανόνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιδίωξή μας είναι να είναι μια ειρηνική κινητοποίηση και να μην υπάρξει η παραμικρή φθορά στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί».(1)

Μετά από αυτές τις φιλοφρονήσεις του... πρώτου πολίτη της Αθήνας και το άγχος νομιμοφροσύνης του αγροτοσυνδικαλιστή, δόθηκε από την κυβέρνηση άδεια να μπουν στην Αθήνα 17 (!) τρακτέρ για δύο ώρες αυστηρά και να αποχωρήσουν απολύτως ελεγχόμενα και με τη συνοδεία της αστυνομίας στο τέλος του δίωρου. Η συμβολική διαμαρτυρία –και εργαλείο αποκλιμάκωσης μετά την «κορύφωση»- επιτεύχθηκε μέσω της απόλυτης υποταγής του ΚΚΕ στην αστική νομιμότητα.

Αυτή η απαραίτητη εισαγωγή αποτελεί μια απαραίτητη υπενθύμιση του εδάφους που έχει καλλιεργηθεί από το σύστημα και το ρεφορμισμό για να φτάσουμε στη σημερινή βαρβαρότητα του νόμου που ουσιαστικά απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Αποτελεί μια απαραίτητη σημείωση για να δούμε, πέρα από τα σημερινά δάκρυα, πόσο έχουν συμβάλει οι ρεφορμιστές στην πολιτική νομιμοποίηση των αδειών και των συνεννοήσεων με τις κυβερνήσεις.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η κυβερνητική εξαγγελία, το ΚΚΕ υποτίθεται αντιμετώπισε το ζήτημα ως «αιτία πολέμου». Στην πραγματικότητα, όμως, μέσω των απανωτών δηλώσεων νομιμότητας και μονόπλευρης προβολής των «συνδικάτων» (που ελέγχει), το ΚΚΕ αυτό που προσπάθησε ήταν να διαχωριστεί από τη γενική απαγόρευση διαδηλώσεων. Τα στελέχη του άκουγαν χωρίς κανένα σχόλιο στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ τα καλά λόγια διαφόρων παπαγάλων του συστήματος και στελεχών της κυβέρνησης για την «περιφρούρηση» των μπλοκ του ΠΑΜΕ. Στη διαβεβαίωση Χρυσοχοΐδη ότι ο νόμος δεν αφορά τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, ο γ.γ. του ΚΚΕ, αντί να δηλώσει ότι δεν τον αφορά κάποια εξαίρεση, απαντά: «Σας ακούμε, κύριοι της κυβέρνησης, να λέτε πως το νομοσχέδιο δεν αφορά τις συγκροτημένες, οργανωμένες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ. Μα ακριβώς τις συγκεντρώσεις του ταξικού εργατικού κινήματος στοχοποιεί.». Το κόμμα αυτό δεν το νοιάζει να μη χτυπηθούν οι διαδηλώσεις, αλλά να μη χτυπηθούν οι διαδηλώσεις «του».

Ας δούμε, όμως, και τη στάση του κόματος αυτού την ημέρα της μεγάλης διαδήλωσης και του βάναυσου χτυπήματος της αστυνομίας.

Αν ακούσει κανείς τα στελέχη του και διαβάσει τις ανταποκρίσεις στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που ελέγχει, θα διαπιστώσει καταρχήν μια θρασύτατα, απόλυτα στρεβλή εικόνα του τι πραγματικά έγινε. Για τον «Ριζοσπάστη» και τον 902.gr υπήρχε μόνο μία συγκέντρωση, η δική τους στο Σύνταγμα, η οποία μάλιστα... χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής! Οι καταγγελίες που βγήκαν ήταν όλες σε αυτό το μοτίβο. Όσοι «ενημερώνονται» από τα ρεφορμιστικά μέσα προπαγάνδας της υποταγής και της ταξικής συνεργασίας δεν έμαθαν ότι η πολύ ογκωδέστερη διαδήλωση που ξεκίνησε από τα Προπύλαια ήταν ο στόχος της αστυνομίας από την αρχή ώς το τέλος του κύκλου ξανά στα Προπύλαια. Διαμόρφωσαν την εικόνα ότι η πορεία από τα Προπύλαια ήταν μια πορεία «εκατό μπάχαλων» με «επιχειρησιακό σχέδιο να χτυπηθεί η συγκέντρωση του ΚΚΕ». Δεν άκουσαν τίποτα για τις ευθύνες της επιλογής του ΚΚΕ να μονοπωλήσει το χώρο μπροστά από τη Βουλή στις συνέπειες του δολοφονικού χτυπήματος της αστυνομίας με βάση το συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων μπροστά στη Μεγάλη Βρετάννια.

Αυτή η, στα όρια της γελοιότητας, εικονική πραγματικότητα εξυπηρετεί δύο στόχους: Ο δευτερεύων είναι να δώσει την εικόνα ότι στην κοινωνία το μόνο που υπάρχει είναι το ΚΚΕ. Ο πρωτεύων είναι η αίτηση προς το σύστημα να εξαιρεθεί το κόμμα αυτό από τους περιορισμούς του νόμου. «Μη χτυπάτε εμάς που έχουμε δώσει τόσες φορές διαπιστευτήρια», αυτό αιτείται με πολλή φασαρία το ΚΚΕ(2). Δεν γνωρίζουμε αν τα στελέχη του έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούν το νόμο μια χρυσή ευκαιρία να ξεμπερδέψουν με την από τα αριστερά τους πίεση, με τη συνδρομή της στοχοποίησης από το σύστημα μιας άλλης αντίληψης, κινηματικής, η οποία δεν έχει και δεν θέλει να έχει πάρε-δώσε με το σύστημα.

Αυτό στο οποίο κάνει λάθος η καθοδήγηση του ΚΚΕ είναι ότι νομίζει πως αυτή η φασαρία, μετά πολλών διαπιστευτηρίων και αιτήσεων εξαίρεσης, θα γίνει σεβαστή από το σύστημα. Το σύστημα έχει αποδείξει ότι χρησιμοποιεί όποιον χρειάζεται και όσο χρειάζεται, για να γενικεύσει την αντιδραστική επίθεση. Η τύχη που επιφυλάχθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία είναι ενδεικτική.

Το ΚΚΕ διαπραγματεύεται σταθερά. Αναζητεί έναν ρόλο, ο οποίος δεν μπορεί να δοθεί με βάση τη φάση στην οποία βρίσκεται το σύστημα, μια φάση που χαρακτηρίζεται από την ολομέτωπη επίθεση του συστήματος και την αποσυγκρότηση του λαϊκού παράγοντα. Σε αυτή τη φάση οι λαϊκές μάζες θα βρουν το δρόμο τους μέσα από την ένταση της πάλης, η οποία θα χτυπηθεί άγρια από το σύστημα και τις κυβερνήσεις τους. Εκτός από στιγμές, σε μια τέτοια περίοδο, οι ενδιάμεσοι «διαμεσολαβητές» δεν είναι χρήσιμοι κατά κανόνα ούτε στο σύστημα ούτε στο λαό.

  1. http://www.cityofathens.gr/node/27853

  2. Το 29ο «αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ» θα γίνει με τη χορηγία 18.000 ευρώ της Περιφέρειας Θεσσαλίας! Φανταστείτε να ήταν και... φιλοϊμπεριαλιστικό. https://www.thessaly.gov.gr/data/ps_apof/2020/ΠΡΑΚΤΙΚΟ 07 (16-6-2020)/ΘΕΜΑ ΕΗΔ 01 29ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΗΣ ΣΤΟΜΙΟ 17 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020.pdf

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr