02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Η Τουρκία βομβαρδίζει τους Κούρδους με πρόσχημα το ISIS!

Ένοχοι για την σφαγή στο Σουρούτς, η κυβέρνηση Ερντογάν και οι ιμπεριαλιστές!

Τριάντα δύο από τους εκατοντάδες νέους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Ενώσεων Νεολαίας για την ανοικοδόμηση του Κομπάνι έπεσαν νεκροί. Πάνω από εκατό διακομίστηκαν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία. Την ώρα που έδιναν συνέντευξη τύπου, την Δευτέρα 20 του Ιούλη, για το πρόγραμμα με τίτλο «Μαζί το υπερασπιστήκαμε, μαζί θα το ξαναχτίσουμε» στο πολιτιστικό κέντρο ΑΜΑΡΑ,στην πόλη Σουρούτς στα τούρκο -συριακά σύνορα, πριν την αναχώρηση για την Ροζάβα, μια μεγάλη έκρηξη σκόρπισε τον θάνατο κομματιάζοντας δεκάδες νεανικά κορμιά. Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ήταν μια επίθεση αυτοκτονίας από το φασιστικό ισλαμικό χαλιφάτο, το γνωστό ISIS, που δρα στην Συρία και στο Ιράκ.
Γιατί έγινε αυτή η εγκληματική επίθεση ; Επειδή οι νέοι που ήταν συγκεντρωμένοι εκεί και ήρθαν από όλη σχεδόν την χώρα, έδειχναν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην Ροζάβα, στην περιοχή που έχει ξεσηκώσει διεθνώς μεγάλο κύμα αλληλεγγύης. Στην περιοχή δηλαδή που για τους Κούρδους είναι σύμβολο αντίστασης, στην οποία χρόνια τώρα ζουν δημοκρατικά και μονοιασμένα άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών, με ισότητα ανάμεσα στα φύλα, έχουν τα σχολεία τους, τους χώρους λατρείας, τις γλώσσες τους, τα ήθη και τα έθιμά τους.
Αν και δράστες της επίθεσης ήταν το ISIS, πίσω από τους δράστες βρίσκεται το τουρκικό κράτος και οι προστάτες τους, οι δυτικοί ιμπεριαλιστές. Οι ιμπεριαλιστές χρόνια τώρα έχουν μετατρέψει την Μέση Ανατολή σε μια τεράστια λίμνη αίματος. Από την Μέση Ανατολή ως την Βόρεια Αφρική θέλουν να ξαναχαράξουν τα σύνορα με στόχο τον απόλυτο έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής. Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και οι υπόλοιπες δυτικές δυνάμεις, παρά τους ανταγωνισμούς τους συνεργάζονται στις επιθέσεις. Χρησιμοποιούν σαν ενεργούμενα τους το ISIS και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις και ομάδες όπως στην Λιβύη, στο Ιράκ, στη Συρία για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των συμφερόντων τους. Και όταν αυτοί που οι ιμπεριαλιστές τους οργάνωσαν και τους εξέθρεψαν σηκώνουν κεφάλι, τους παρουσιάζουν σαν κίνδυνο, ενώ οι ιμπεριαλιστές που είναι υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν στους λαούς παρουσιάζονται σαν ειρηνευτές και σωτήρες και ξεκινούν βομβαρδισμούς και επιδρομές με πρόσχημα την εξόντωσή τους. Με τον ίδιο τρόπο που η Τουρκία τώρα δήθεν βομβαρδίζει τον στρατό του ISIS αλλά στην πραγματικότητα κτυπάει τους κούρδους μαχητές του PKK στα σύνορα με το Ιράκ. Η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία έγινε η επίθεση στο Σουρούτς αλλά και άλλες παλιότερα από τους ισλαμιστές φασίστες του ISIS, δείχνει πως αυτοί έχουν την υποστήριξη και την ανοχή των κρατικών αρχών της χώρας και των κυβερνητικών υπηρεσιών. Είναι γνωστό ότι πολλοί μαχητές του ISIS εκπαιδεύτηκαν σε τουρκικό έδαφος, εξοπλίστηκαν από την Τουρκία και πολλές φορές διακινήθηκε ο εξοπλισμός τους διαμέσου της Τουρκίας για να πάει στην Συρία. Η δήλωση του Ερντογάν λίγες μέρες πριν την επίθεση πως «δεν θα επιτρέψουμε την δημιουργία κράτους στην βόρεια Συρία, με οποιοδήποτε κόστος» ήταν στην ουσία μια προαναγγελία της δολοφονικής επίθεσης.
Κυρίως υπεύθυνη για την μεγάλη σφαγή στο Σουρούτς είναι η τουρκική κυβέρνηση αλλά και το σύνολο των καθεστωτικών δυνάμεων της Τουρκίας που έχουν ανησυχήσει σοβαρά από την τροπή των εξελίξεων στην βόρεια Συρία και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στο εσωτερικό της χώρας. Με επίκεντρο την ηρωική αντίσταση στο Κομπάνι έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό ένα κύμα αλληλεγγύης μέσα στην Τουρκία, δηλωτικό μιας ευρύτερης αφύπνισης του κουρδικού πληθυσμού. Σε αυτό το κίνημα έχει στρατευτεί και ένα πλήθος πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της ριζοσπαστικής και αριστερής αντιπολίτευσης, αλεβίτες και άλλες εθνότητες και κοινότητες των λαών της Τουρκίας. Η πρόσφατη εκλογική επιτυχία του HDP και η εντυπωσιακή είσοδος του στην Εθνοσυνέλευση υπήρξε μια ισχυρή ένδειξη αυτών των τάσεων που αναπτύσσονται στην τούρκική κοινωνία και ιδιαίτερα στην νεολαία. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του AKP και ο Ερντογάν βρίσκονται στριμωγμένοι και αναζητούν τρόπους για να πισωγυρίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Στριμωγμένοι τόσο από την σταδιακή μεγέθυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων όσο και από τα αδιέξοδα στην εξωτερική πολιτική ειδικά στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ. Το κουρδικό ζήτημα αναδεικνύεται και πάλι σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας, ενώ η προσπάθεια της τελευταίας να αναδειχτεί σε ηγεμονική δύναμη στην περιοχή προσκρούει στα επιμέρους ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Η Άγκυρα από καιρό ξεκίνησε να τροποποιεί την ιδέα μιας περιορισμένης επέμβασης στην βόρεια Συρία με στόχο την δημιουργία μιας ζώνης προστασίας των συνόρων της, όπως ισχυρίζονται αρκετοί παράγοντες με δημόσιες δηλώσεις. Πραγματικός στόχος η αποτροπή κάθε ενδεχόμενου να σταθεροποιηθεί μια κουρδική εξουσία και οντότητα στην Ροζάβα με κέντρο το Κομπάνι. Φαίνεται όμως πως αυτό το επεμβατικό σχέδιο, προσκρούει στην αντίθεση τόσο των Αμερικάνων όσο και άλλων ισχυρών περιφερειακών δυνάμεων. Με πρόσχημα την επίθεση ενάντια στο Isis και εκμεταλλευόμενη την σφαγή στο Σουρούτς η Άγκυρα επιχειρεί να αντεπιτεθεί τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όσο και στην περιοχή των συνόρων με την εξαπόλυση σε αυτήν την φάση αεροπορικών βομβαρδισμών. Όπως ήταν αναμενόμενο οι βόμβες προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για τους Κούρδους του PKK και των άλλων ένοπλων αριστερών ομάδων που μάχονται τριγύρω από το Κομπάνι.
Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν προσπαθεί να χτυπήσει τα λαϊκά κινήματα αντίστασης και την επαναστατική αριστερά με ένα κύμα μαζικών διώξεων και συλλήψεων σε όλη την Τουρκία. Απειλεί επίσης να θέσει στην παρανομία το HDP που συσπειρώνει σε αυτήν την φάση την αντιπολίτευση και το κουρδικό εθνικό κίνημα. Με την βάρβαρη επίθεση στο Σουρούτς οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί θέλησαν να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και να σταματήσουν τις αντιστάσεις των εργαζόμενων που ξεσπούν το τελευταίο διάστημα. Ήδη εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό στις διαδηλώσεις που γίνονται σ’ όλη την Τουρκία, στις μεγάλες και τις μικρές πόλεις, συλλαμβάνοντας αγωνιστές και δολοφονώντας τους ακόμη και μέσα στα σπίτια τους. Τρόμαξε από την οργή που βγήκε στον δρόμο το φασιστικό κράτος της Τουρκίας, τρόμαξε και από τις κηδείες των μαρτύρων που έγιναν πορείες δυναμικές και όρμησε στον λαό απαγορεύοντας την πορεία του μπλοκ της ειρήνης που διοργάνωσαν πολλές οργανώσεις απέναντι στην σφαγή.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την πορεία των εξελίξεων τόσο μέσα στην Τουρκία όσο και στην περιοχή, με τους κινδύνους για τους λαούς της Τουρκίας, τους Κούρδους αλλά και τους υπόλοιπους γειτονικούς λαούς να μεγαλώνουν. Το κίνημα αλληλεγγύης που έστω και αδύναμα κινητοποιήθηκε στην Ελλάδα μετά την σφαγή και διαδήλωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να δυναμώσει.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr