09 ΙΟΥΝΗ 2020

Θεσμοθέτηση ειδικευόμενων νοσηλευτών - Επιστημονική αναβάθμιση ή κατάργηση επαγγελματικών δικαιωμάτων;

Άρθρο από την Προλεταριακή Σημαία (φύλλο 872)

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η επίθεση στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, με επίκεντρο τους νοσηλευτές το τελευταίο διάστημα. Τις προηγούμενες εβδομάδες τέθηκε από το υπουργείο Υγείας το ζήτημα του διαχωρισμού των νοσηλευτών σε δύο κλάδους. Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και οι ρεφορμιστικές δυνάμεις στα νοσοκομεία αντιπρότειναν τον ενιαίο νοσηλευτικό κλάδο. Και οι δύο προοπτικές έθεταν σοβαρό πρόβλημα στη δυνατότητα ενιαίας τοποθέτησης και διεκδίκησης των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, αμφισβητώντας τη λογική του ενιαίου αγώνα που απαιτείται για να αντιμετωπιστεί η εργασιακή λαίλαπα.

Παρ' όλα αυτά, και μετά τις αρχικές αντιδράσεις των νοσηλευτών, η πρόταση αυτή αποσύρθηκε, προσωρινά, και η κυβέρνηση επέλεξε άλλον τρόπο για να βαθύνει την εργασιακή εξαθλίωση και ανασφάλεια των νοσηλευτών. Με τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπ. Υγείας για τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, συστήνονται οι νοσηλευτικές ειδικότητες. Οι πτυχιούχοι ΤΕ και ΠΕ νοσηλευτές θα καλούνται να επιλέξουν μία από τις 10 ειδικότητες που συγκροτούνται (επείγουσα νοσηλευτική, καρδιαγγειακών παθήσεων, περιεγχειρητική κλπ.), στην οποία θα ασκούνται για 18 μήνες. Μετά τη λήψη της ειδικότητας, θα μπορούν να συνεχίσουν σε 6μηνη εξειδίκευση σε άλλες 9 εξειδικεύσεις.

Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές θα συνάπτουν σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Για την «επιτυχή» ολοκλήρωση της κλινικής και θεωρητικής τους εκπαίδευσης θα πρέπει να συμπληρώνουν «Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Εκπαίδευσης» και, φυσικά, να συμμετέχουν σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις. Αν, μάλιστα, αποτύχουν 3 φορές στις εξετάσεις, θα πρέπει να επαναλάβουν άμισθοι την εκπαίδευσή τους για 6 μήνες. Στις ειδικότητες θα μπορούν να συμμετέχουν και οι ήδη εργαζόμενοι, μόνιμοι νοσηλευτές. Το υπουργείο καθορίζει με ακρίβεια και τον πανελλαδικό αριθμό των ειδικευόμενων (2.250) και τους κατανέμει κατά κύριο λόγο στα επείγοντα και τις ΜΕΘ, χωρίς να κρύβει πως αυτό γίνεται λόγω των μεγάλων ελλείψεων που ανέδειξε η πανδημία σε αυτά τα τμήματα.

Η εξέλιξη αυτή είναι βαθιά αντιδραστική και χτυπά όλο το φάσμα των εργασιακών δικαιωμάτων των νοσηλευτών. Αρχικά, αποκαλύπτει την πλήρη άρνηση του συστήματος να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Τα κενά θα καλύπτονται με ειδικευόμενους νοσηλευτές, οπότε δε θα χρειάζεται μόνιμο προσωπικό. Οι ειδικευόμενοι θα πληρώνονται με το χαμηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο. Διπλό κέρδος για το σύστημα: πολλοί συμβασιούχοι, χαμηλά αμοιβόμενοι. Επιπρόσθετα, ακυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από τα νοσηλευτικά πτυχία. Μπορεί η νοσηλευτική ειδικότητα να θεσμοθετείται ως προαιρετική, προς το παρόν, αλλά ενισχύει τη λογική του προσοντολογίου και της διαρκούς συλλογής μορίων με την ελπίδα για μελλοντική δουλειά. Μέχρι σήμερα, οι νοσηλευτές μπορούν να διεκδικήσουν μόνιμη θέση, όταν κι εάν προκύψει, σε οποιοδήποτε τμήμα ή πόστο ενός νοσοκομείου. Άραγε, ο ειδικευμένος στα χειρουργεία νοσηλευτής θα μπορεί να το κάνει αυτό ή θα πρέπει να περιμένει τις μετρημένες στα δάχτυλα θέσεις στα χειρουργεία που θα προκηρυχθούν; Η τροπολογία αυτή είναι επικίνδυνη και για το μόνιμο προσωπικό, που θα κληθεί να αποκτήσει περισσότερα προσόντα, ώστε όταν έρθει η πολυπόθητη για το σύστημα αξιολόγηση, να μπορέσει να βγει «αλώβητο».

Μέσα στο κλίμα του συνολικού αναβρασμού το τελευταίο διάστημα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε πανελλαδική απεργία στις 16/06, χωρίς την παραμικρή αναφορά στο χτύπημα που δρομολογείται στα εργασικά δικαιώματα των νοσηλευτών. Χρέος κάθε οργανωμένης αριστερής δύναμης, κάθε αγωνιστή και κάθε εργαζόμενου που έχει αγανακτήσει με την κατάσταση στα νοσοκομεία, είναι να μαζικοποιήσει την απεργία και τις διαδηλώσεις. Χωρίς αυταπάτες για τις κραυγές της κυβέρνησης περί αναβάθμισης του επιστημονικού ρόλου των νοσηλευτών. Χωρίς αυταπάτες για τη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ που καμία διάθεση δεν έχει για πραγματικούς αγώνες για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στα νοσοκομεία.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr