27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Κάλεσμα για επείγουσα δράση υπεράσπισης του Βραζιλιάνου Λαϊκού Δικηγόρου Δρ. Ermogenes Jacinto de Souza*

Ο Δρ. Ermogenes Jacinto de Souza είναι ένας πολύ γνωστός Λαϊκός Δικηγόρος και μέλος της Ένωσης Λαϊκών Δικηγόρων Βραζιλίας. Όλη του την επαγγελματική ζωή την πέρασε υπερασπιζόμενος τους φτωχούς αγρότες οι οποίοι αγωνίζονται για το νόμιμο δικαίωμα τους να αποκτήσουν γη στην πολιτεία της Ροντόνια στον Αμαζόνιο. Σ” αυτήν την περιοχή της Βραζιλίας έχουν γίνει πολλές δολοφονίες από τους τσιφλικάδες ή τους μισθοφόρους τους. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις δολοφονίες του δάσκαλου Renato Nathan, των αγροτών Ιlcio Machado και Gilson Gonηalves αλλά και δεκάδων άλλων. Οι τσιφλικάδες προχωρούν σ” αυτές τις αγριότητες και τις εγκληματικές πράξεις γιατί στην πολιτεία της Ροντόνια δεν εφαρμόζεται ο νόμος και ο καταλογισμός ευθυνών. Ο φόνος είναι καθημερινή και ατιμώρητη πρακτική στη Ροντόνια. Οι πολιτειακές αρχές δεν παρεμβαίνουν. Το δικαστικό σώμα, οι εισαγγελείς και η αστυνομία χορεύουν στο ρυθμό των τσιφλικάδων. Είναι διεφθαρμένοι και υπηρετούν τους τσιφλικάδες στις προσπάθειες τους να συνεχίσουν την αρπαγή γης.
Ο Δρ. Ermogenes έχει απειληθεί και τον έχουν περιορίσει αυστηρά στην άσκηση των καθηκόντων του. Οι ένοπλοι μισθοφόροι των τσιφλικάδων τον έχουν απειλήσει επανειλημμένα. Δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και αστυνομικοί της Ροντόνια του έχουν αρνηθεί επανειλημμένα να έχει επαφή με τους πελάτες του, να του παρέχουν πληροφορίες για τις υποθέσεις, καθώς και στοιχεία, αστυνομικές αναφορές και νομικά έγγραφα. Τον έχουν κυριολεκτικά εμποδίσει να ασκήσει τα δικηγορικά του καθήκοντα. Έχει εμποδιστεί να εκπροσωπήσει πάνω από 20 συλληφθέντες φτωχούς αγρότες οι οποίοι κινήθηκαν νομικά κατά των τσιφλικάδων της Ροντόνια.
Ο Δρ. Ermogenes είχε γίνει εξαιρετικά ευάλωτος τους τελευταίους τρεις μήνες. Είχε ανακαλύψει σημαντικά στοιχεία για τη διαφθορά του κράτους και τη συνεργασία της αστυνομίας με τους τσιφλικάδες. Είχε ανακαλύψει ότι συγκεκριμένα μέλη της Στρατιωτικής Αστυνομίας όπως οι Edelvan Moura da Silva, Andrade Kenio Fonseca και Fernando Alencar Larios, δούλευαν ιδιωτικά για τον τσιφλικά Nadir Jordan dos Reis. Αποκαλύφτηκε ότι οι παραπάνω αξιωματικοί ήταν ανακατωμένοι στις κατασχέσεις γης των φτωχών αγροτών. Πληροφορήθηκε ότι οι τρεις αυτοί αστυνομικοί είχαν πρόσφατα καταδικαστεί για βασανιστήρια. Παρ” όλα αυτά είναι ακόμη μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας. Ο Edelvan απείλησε τη ζωή του Δρ. Ermogenes. Στην κυριολεξία τον προειδοποίησαν ότι μπορεί να τον ξεκάνουν όποτε ήθελαν αν δεν σταματούσε τις διαδικασίες κατά του Reis καθώς και άλλων τσιφλικάδων της πόλης Ariquemes.
Ο Δρ. Ermogenes έχει κινήσει διαδικασίες και έχει προβεί σε επίσημες καταγγελίες στον Γενικό Διευθυντή Αγροτικών Υποθέσεων Gercino Josι da Silva Filho αλλά και στη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Προεδρίας, υπό τον υπουργό Ideli Salvati. Οι αγριότητες, όπως παράνομες συλλήψεις, βασανισμοί ενάντια στους αγρότες, επανειλημμένοι πυροβολισμοί και αστυνομικές ενέργειες κατά αυτών των αγροτών συζητήθηκαν πρόσφατα και στην Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Βίας στη συνεδρίαση της 22 Ιούλη 2014 στο Porto Velho, παρουσία του αρχηγού της Αγροτικής Πολιτικής Αστυνομίας Lucena Vinicius Tavares Bastos και του δικηγόρου Raphael Bevilacqua.
Σε μια άλλη πρόσφατη περίπτωση ο Δρ. Ermogenes επιπλήχτηκε άδικα από τον δικαστή Alex Balmant στη δίκη 14 αγροτών που καταδικάστηκαν άδικα για συνωμοσία. Ο δικαστής αυτός υιοθέτησε υπαινιγμούς της αστυνομίας ότι τάχα ο Δρ. Ermogenes υποκίνησε τους αγρότες να καταλάβουν τη γη. Αυτό είναι ξεκάθαρη παραβίαση των επαγγελματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τον Δικηγορικό Κώδικα. Ο Δρ. Ermogenes υπογράμμισε επίσης ότι η αστυνομία ξεκίνησε μια καινούρια εκστρατεία διώξεων εναντίον του που υπονομεύουν την επαγγελματική του φήμη διασπείροντας παράλογους και αστήρικτους ισχυρισμούς κάθε φορά που εκπροσωπεί αγρότες που έχουν κινηθεί νομικά ενάντια στις βίαιες εξώσεις και τις άδικες συλλήψεις συντρόφων τους.
Από το 2000, όταν άρχισε την επαγγελματική του δουλειά στην περιοχή ο Δρ. Ermogenes έχει δεχτεί απαγορεύσεις και εμπόδια. Απειλείται συνεχώς η ζωή του από τους τσιφλικάδες και τους πιστολάδες τους. Στην αναφορά του περιγράφει με λεπτομέρειες τις διώξεις που ενορχηστρώνονται εναντίον του από τους τσιφλικάδες Nadir Jordan dos Reis, Jorge Chaparini, Dilson Caldato, Josι de Oliveira Heringer, Cataneo και Antonio Martins dos Santos.
Ο Δρ. Ermogenes δήλωσε ότι ο Chaparini τον πρόσβαλε και τον απείλησε με θάνατο. Σε μια άλλη περίπτωση ορισμένοι ένοπλοι πιστολάδες που δουλεύουν για τον Chaparini προσπάθησαν να τον απαγάγουν μέσα από το δικαστήριο του Porto Velho. Για να αποφύγει την απαγωγή αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει τον τοίχο του δικαστηρίου. Αναφέρει ότι έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στη δουλειά του στο δικαστήριο του Porto Velho επειδή ο τσιφλικάς Josι de Oliveira Heringer, που είναι και δικηγόρος, έχει γραφείο στο ίδιο δικαστήριο. Το 2008 ο Heringer κάλεσε τον Δρ. Ermogenes στο γραφείο του για συμφωνήσουν σε μια υπόθεση που αφορούσε και τους δύο. Οταν ο Δρ. Ermogenes έφτασε στο γραφείο διαπίστωσε ότι εκεί ήταν ένας άλλος τσιφλικάς, ο Dνlson Caldato (πελάτης του Heringer) μαζί με ορισμένους ένοπλους άντρες του.
Ο Δρ. Ermogenes δηλώνει ξεκάθαρα στην αναφορά του ότι δεν μπορεί να δουλέψει ελεύθερα και με ασφάλεια στα δικαστικά γραφεία του Porto Velho και του Buriti (δύο πόλεων της Ροντόνια). Δεν μπορεί να δουλέψει στο γραφείο του γιατί οι υπάλληλοι του Heringer ειδοποιούν αμέσως τον τσιφλικά μόλις ο Δρ. Ermogenes φτάσει στο γραφείο του. Επιπλέον είναι υπό την παρακολούθηση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και τα τηλέφωνά του παρακολουθούνται χωρίς δικαστική εντολή.
Ο Δρ. Ermogenes ανακρίθηκε πρόσφατα μετά από ψεύτικους ισχυρισμούς για εκβιασμό από τον τσιφλικά Helio Vieira, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικηγόρων της Ροντόνια. Αυτή η κατηγορία μπήκε αργότερα στο αρχείο χωρίς να κινηθεί κάποια διαδικασία. Δήλωσε επίσης ότι ο αρχηγός της Πολιτικής Αστυνομίας του Porto Velho, Antonio Garhγo Sobral, που είναι επίσης τσιφλικάς και γείτονας του Helio Vieira, είναι ανακατεμένος στην κατασκευή αυτών των κατηγοριών εναντίον του.
Είναι φανερό και ξεκάθαρο ότι η ζωή του Δρ. Ermogenes είναι σε κίνδυνο. Απαιτούνται άμεσες εθνικές και διεθνείς δράσεις για να υποστηριχτεί το δίκιο αυτού που στηρίζει τα δικαιώματα των φτωχών και καταπιεζόμενων ανθρώπων. Καλούμε λοιπόν διεθνείς οργανώσεις να υποστηρίξουν τον Δρ. Ermogenes και τους συναδέλφους του δικηγόρους στη Βραζιλία που στάθηκαν στο ύψος της προσωπικής και επαγγελματικής τους αξιοπρέπειας, τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε πολιτισμένης κοινωνίας.
Με την υιοθέτηση αυτής της δήλωσης οι παρακάτω οργανώσεις, δημοκράτες και δικηγόροι των λαϊκών δικαιωμάτων επιβεβαιώνουμε την ανησυχία μας για τη θέση του Δρ. Ermogenes Jacinto de Souza και απαιτούμε από τις τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές να προστατέψουν τη ζωή του και τη νόμιμη άσκηση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων!

12 Αυγούστου 2014

Ένωση Λαϊκών Δικηγόρων Βραζιλίας (ABRAPO)
Διεθνής Ένωση Λαϊκών Δικηγόρων (IAPL)
Βραζιλιάνικο Κέντρο Λαϊκής Αλληλεγγύης (CEBRASPO)
Ομάδα “Όχι πια Βασανιστήρια” – Ρίο ντε Ζανέιρο
Lenir Correia Coelho, Νομική Σύμβουλος της Επιτροπής Αγροτικής Γης της Ροντόνια και Δικηγόρος του Εθνικού Δικτύου Λαϊκών Δικηγόρων (RENAP)
Marilsa Miranda de Souza, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Ροντόνια

* Η κοινή έκκληση κυκλοφόρησε στις 12 του Αυγούστου. Η μετάφραση του αγγλικού κειμένου έγινε από τον Αρη Λάμπρου για λογαριασμό της “Προλεταριακής Σημαίας”

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr