30 ΝΟΕΜΒΡΗ 2015

Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων!

Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τις επιταγές του 3ου μνημονίου με ΕΕ-ΔΝΤ, κλιμακώνει την επίθεσή της με γοργούς ρυθμούς και ετοιμάζει ένα νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα το οποίο επιδιώκει να ψηφίσει μέσα στο Δεκέμβρη στη Βουλή.

Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις (υπηρέτες της ντόπιας κεφαλαιοκρατίας και υποταγμένες στις ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις) ισοπεδώνουν όλες τις κατακτήσεις των εργαζόμενων στην ασφάλιση και τη σύνταξη, στο όνομα της «δικαιοσύνης» και της «βιωσιμότητας». Τόσο οι παλιοί όσο και οι νέοι κυβερνητικοί διαχειριστές προσπαθούν να παρουσιάσουν την κοινωνική ασφάλιση σαν στενά οικονομικό ζήτημα «εισροών-εκροών» έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση να υπονομεύουν και να ισοπεδώνουν αυτό το καθολικό δικαίωμα όλων των εργαζόμενων, την κατάκτηση απέναντι στην ωμή εκμετάλλευση του κεφαλαίου με στόχο να την καταργήσουν ολοκληρωτικά.

Οι ίδιοι που μιλάνε για «βιωσιμότητα» (κυβερνήσεις, κεφάλαιο, ιμπεριαλιστές) είναι αυτοί που λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εισφορές των εργαζόμενων: από τα θαλασσοδάνεια στο ντόπιο κεφάλαιο μέχρι τις «επενδύσεις» στο χρηματιστήριο, και από τα δομημένα ομόλογα μέχρι το «κούρεμα του χρέους» (PSI) και σήμερα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με αυτόν τον τρόπο, οι άμεσες εισφορές, αλλά και το μέρος της κλεμμένης υπεραξίας των εργαζόμενων που πήγαιναν στα ασφαλιστικά ταμεία, μαζί με την άμεση και έμμεση φορολογία (στην οποία τη συντριπτική συμμετοχή έχουν τα εργατολαϊκά στρώματα) που χρηματοδοτούσαν το ασφαλιστικό σύστημα, ξαναγυρνάνε στις τσέπες της κεφαλαιοκρατίας, πληρώνουν το «χρέος» στους δανειστές-ληστές και μπαίνουν στα ταμεία των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών «θεσμικών» επενδυτικών «ιδρυμάτων».

Χρόνια τώρα, όλες οι αστικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έφτιαχναν νόμους ( Σουφλιάς, Πετραλιά, Λοβέρδος) που διαχώριζαν τους εργαζόμενους σε νέους και παλιούς, αύξαναν τα όρια ηλικίας, μείωναν τις συντάξεις και χειροτέρευαν τους όρους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζόμενων. Σήμερα, έρχεται η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ και του Κατρούγκαλου να ολοκληρώσουν το «έργο» των προηγούμενων, πετσοκόβοντας τις συντάξεις αφού φτάνουν τη σημερινή βασική από τα 487 ευρώ στα 382 ευρώ με τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη» και, ταυτόχρονα, επιδιώκουν να βάλουν ταφόπλακα σε κάθε κοινωνικό χαρακτηριστικό της ασφάλισης, μετατρέποντάς την σε «προσωπική» υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, μέσα από τη λεγόμενη αναλογικότητα (χρόνος εργασίας, εισφορές, ποσοστά αναπλήρωσης).

Η κοινωνική ασφάλιση (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνταξιοδότηση) αποτελεί συλλογική κατάκτηση των εργαζόμενων μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες δεκαετιών. Αποτελεί ένα συλλογικό δικαίωμα, ένα ταξικό δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους. Επιδίωξη του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν είναι αυτό το συλλογικό δικαίωμα να το κατακερματίσουν, να το κάνουν ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου ο κάθε εργαζόμενος θα αντιμετωπίζει την ασφάλιση και τη σύνταξή του ως «προσωπικό» ζήτημα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχοντας προϋπολογίσει για το 2016 μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,6 δισ. ευρώ και 3,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2018, βάζει στόχο τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κόψιμο του ΕΚΑΣ, τη μείωση των εφάπαξ και την αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ για τους αγρότες, μαζί με το κόψιμο των κύριων συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους. Παράλληλα, με το ενιαίο ταμείο συνταξιοδότησης επιχειρείται η ενοποίηση προς τα κάτω όλων των ασφαλισμένων (εργαζόμενων, αγροτών, επαγγελματιών).

Η αναγγελία από τον Τσίπρα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό δείχνει την απαίτηση του συστήματος -μέσα κι έξω από τη χώρα- να κινηθούν ενιαία όλες οι αστικές δυνάμεις, όπως ενιαία κινήθηκαν και τον Ιούλιο-Αύγουστο για την ψήφιση της νέας συμφωνίας και του 3ου μνημονίου. Ανεξάρτητα από τις αντιπολιτευτικές «κορώνες», όλα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΚ) και η φασιστική ΧΑ είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, τα δικαιώματα και τις καταχτήσεις των εργαζόμενων, καθώς αποτελεί κεντρικό στόχο του συστήματος της εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης που υπηρετούν.

Απέναντι στη νέα αντιλαϊκή-αντεργατική επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες πρέπει να ορθώσουν ένα αγωνιστικό τείχος αντίστασης και αγώνα που θα τη σταματήσει και θα την ανατρέψει.

Η απεργία της 3ης Δεκέμβρη πρέπει να πάρει μαζικά και αγωνιστικά χαρακτηριστικά, και να αποτελέσει ακόμα ένα βήμα για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος στο επίπεδο που απαιτεί η εποχή μας.

  • Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση!
  • Καμία μείωση συντάξεων!
  • Καμία αύξηση των ορίων ηλικίας!

Ia oii ?ei a?nieUeo?oi eae ?nieecoeeu onu?i ooia???aoae c anUoc

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
ΒΙΝΤΕΟ