17 ΙΟΥΝΗ 2020

Λάρισα | Παρέμβαση ενάντια στην καύση σκουπιδιών (16/6)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιούνη στην Λάρισα έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ – Lafarge και την δημιουργία εργοστασίου στον Βόλο παραγωγής srf για τις βιομηχανίες.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο – μόνο κατά πλειοψηφία Αγοραστού – γνωμοδότησε θετικά στην δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης σκουπιδιών στο Βόλο αλλά όχι παραγωγής srf (!!!).

Η απόφαση αυτή αποτελεί ακόμη μία κοροϊδία της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τις πολλές που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια σχετικά με το ζήτημα. Από την μία πριμοδοτεί τόσο την καύση όσο και την δημιουργία εργοστασίου και από την άλλη παίρνει κάποιες αποφάσεις για την προστασία δήθεν του περιβάλλοντος στον Βόλο. Πλήρως ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική πολιτική «όλα στο κεφάλαιο , όλα για το κεφάλαιο» η Περιφέρεια Θεσσαλίας βλέπει «καθαρή την ατμόσφαιρα» στον Βόλο και ο περιφερειάρχης Αγοραστός κατηγορεί τους επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας που δημοσίευσαν μελέτη που δείχνει ότι τα μικροσωματίδια στην πόλη είναι – σε ετήσια βάση – 200% πάνω από τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στην συγκέντρωση που ήταν σχετικά μαζική, συμμετείχαν οργανώσεις της Αριστεράς, κινήσεις πολιτών και συλλογικότητες από όλες τις Θεσσαλικές πόλεις. Στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας της Νομαρχίας (όπου καλέστηκε η συγκέντρωση) υπήρχε έντονο κλίμα αστυνομοκρατίας, με κλούβες να κλείνουν τους γύρω δρόμους και όλο το κτήριο όπου γινόταν η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου να είναι περικυκλωμένο από τα ΜΑΤ.

Το ΚΚΕ (μ-λ) συμμετείχε με πανό και προκήρυξη στην οποία μεταξύ άλλων τόνιζε :

«Η βάρβαρη καταστολή των χιλιάδων διαδηλωτών από τα ΜΑΤ το Σάββατο 13 Ιούνη έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο, που διαδήλωναν ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία και την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής srf. Τα δακρυγόνα σε παιδιά και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, το ξυλοκόπημα και οι προσαγωγές, οι επιθέσεις έξω από την αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας και τα δικαστήρια στους αλληλέγγυους των συλληφθέντων, αποκαλύπτουν τι εννοούν το σύστημα και η κυβέρνηση της ΝΔ που το υπηρετεί για επιστροφή στην «κανονικότητα».

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» του συστήματος, μετά τον εγκλεισμό μας, συνοδεύεται με ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, στην δουλειά , την εκπαίδευση, την περίθαλψη, την ασφάλιση, στο χτύπημα των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην ένταση της καταστολής και της φασιστικοποίησης. Η κυβέρνηση της ΝΔ με νόμους και ρυθμίσεις φορτώνει τα βάρη της κρίσης του συστήματος στις πλάτες των εργαζόμενων και της νεολαίας και ενισχύει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο με χρηματοδοτήσεις και χαριστικές πράξεις.

Σήμερα και μετά την ψήφιση του νέου νόμου για το περιβάλλον από την κυβέρνηση της ΝΔ, η πολιτική «όλα στο κεφάλαιο, όλα για το κεφάλαιο» μπαίνει στην ημερήσια διάταξη σε κάθε περιοχή της χώρας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και όλος ο κρατικός μηχανισμός της λεγόμενης τοπικής αυτοδιοίκησης. Δήμοι και Περιφέρειες διευκολύνουν, παραχωρούν, ξεπουλάνε στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο αέρα, γη και νερό με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας του και σε βάρος της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Μας λένε ότι για να μην χάσουν οι εργάτες της ΑΓΕΤ-Lafarge την δουλειά τους πρέπει το εργοστάσιο να χρησιμοποιεί σαν καύσιμο σκουπίδια που μολύνουν τον αέρα και προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία μας και απειλούν την ζωή μας.

Μας λένε ότι πάμε κόντρα στην τεχνολογική πρόοδο και την «ανάπτυξη» και ότι πρέπει να αποδεχτούμε την καταστροφική τους πολιτική χωρίς αντιστάσεις και αγώνες αλλά με συναίνεση και υποταγή.

Τους απαντάμε ότι η πολιτική τους, η τεχνολογία τους και η «ανάπτυξή» τους φέρνουν φτώχεια και εξαθλίωση και βρωμάνε καρκίνο. Και δηλώνουμε ότι δεν σκοπεύουμε να θυσιαστούμε στο βωμό του συστήματος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Η ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για κέρδη και η επίθεσή του σε βάρος της δουλειάς, της υγείας και της ζωής μας δεν θα σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε εμείς με μαζική οργάνωση και αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι κυβερνήσεις του χθες (ΣΥΡΙΖΑ) και του σήμερα (ΝΔ), οι δήμαρχοι τύπου Μπέου και οι περιφερειάρχες τύπου Αγοραστού, υπηρετούν με κάθε τρόπο τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ.

Το ΚΚΕ(μ-λ) καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να οργανωθούν και να παλέψουν για το δικαίωμα στην δουλειά και την ζωή, ενάντια στην επίθεση και την καταστροφική πολιτική κυβέρνησης, δήμου Βόλου και περιφέρειας Θεσσαλίας. Να συντονιστούν οι κινητοποιήσεις εργατικών σωματείων, κινήσεων και συλλόγων γειτονιάς, επιστημονικών συλλόγων, μαθητών, φοιτητών, για ένα παλλαϊκό κίνημα ενάντια στην λεηλασία του αέρα, της γης, του νερού από το κεφάλαιο.>>

· Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-Lafarge
· Όχι στην δημιουργία εργοστασίου παραγωγής srf
· Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr