06 ΟΚΤΩΒΡΗ 2010

Λαϊκός Ξεσηκωμός! Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους, δεν θα γονατίσουμε, θα αγωνιστούμε

kkeml_gr

Η εργατική τάξη και οι λαοί σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωποι με μία αδυσώπητη και παρατεταμένη επίθεση από τις δυνάμεις του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος. Επίθεση που σαρώνει όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα που είχαν αποκτηθεί την περίοδο της ανάπτυξης του εργατικού, επαναστατικού, κομμουνιστικού κινήματος.
Η επίθεση όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα διευρύνεται συνεχώς και θα βαθαίνει. Συνδέεται με την επιδίωξη του κεφαλαίου να επιβάλει την απόλυτη ταξική κυριαρχία του πάνω στην εργατική τάξη και σε όλους τους εργαζόμενους. Συνδέεται με την εκστρατεία επανακατάκτησης-επαναποικιοποίησης του κόσμου από τις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις. Η επίθεση αποτελεί το «μονόδρομο» του συστήματος για να διαμορφώσει τους νέους όρους της κερδοφορίας του.
Στα πλαίσια αυτά εξελίσσεται όλο και πιο λυσσαλέος ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Ανταγωνισμός που σκορπά την καταστροφή:
•με το κομμάτιασμα λαών και χωρών
• με την εξάπλωση της φτώχειας και της ανεργίας σε όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη
• μέσα από την οικονομική ερήμωση και την καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων και, πρώτα απ’ όλα, της ζωντανής εργασίας.
Απέναντι στην επίθεση -και παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς- οι λαοί αφυπνίζονται. Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην Ευρώπη μέχρι τα ένοπλα λαϊκά κινήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας (Νεπάλ, Ινδία) και από τη μαχητική αντίσταση των λαών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν μέχρι τον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των λαών της Νότιας Αμερικής μέχρι τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατών στη Κίνα, έρχεται το μήνυμα ότι οι λαοί δεν περιμένουν τον αφανισμό τους με σταυρωμένα τα χέρια αλλά αντιστέκονται και παλεύουν για να ανοίξει ένας νέος κύκλος στην υπόθεση της συνολικής απελευθέρωσής τους από τα δεσμά του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Στην αντεργατική επίθεση που «καλά κρατεί»
να αντιτάξουµε
Μαζική και Μαχητική Αντίσταση!

Στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών. Επίθεση που έχει αναλάβει να προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κάτω από τις εντολές του ΔΝΤ και της ΕΕ και με την πλήρη κάλυψη -παρά τις υποτιθέμενες διαφωνίες- της ΝΔ και του αντιδραστικού ΛΑΟΣ. Με αφορμή την εκτόξευση του χρέους και των ελλειμμάτων που η ίδια η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της δημιούργησαν, υπηρετώντας πιστά τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ, έχουν εξαπολύσει μία αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση χωρίς τέλος, για τη μετατροπή του συνόλου της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού σε σύγχρονους δούλους, χωρίς δικαιώματα. Στόχος αυτής της επίθεσης είναι, από τη μία, ο λαός να παραδοθεί σιδηροδέσμιος στις ορέξεις του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και, από την άλλη, η χώρα και κάθε πλουτοπαραγωγική της δυνατότητα να ξεπουληθεί.
Η επίθεση δεν έχει όρια, αφορά όλους μας χωρίς εξαιρέσεις και δεν θα σταματήσει παρά μόνο από τη λαϊκή πάλη. Το σύστημα και η κυβέρνησή του με υποταγμένη τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κατορθώνουν μέχρι τώρα να περνάνε τα αντεργατικά-αντιλαϊκά τους μέτρα παρά τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Η αγανάκτηση και η οργή των εργαζόμενων που εκφράστηκε σε όλες τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, με κορυφαία αυτή της 5 Μάη, συνάντησε τη βάρβαρη κρατική τρομοκρατία και καταστολή, αλλά και την υπονόμευση από τους εργατοπατέρες, κυβερνητικούς και εργοδοτικούς, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να παγώσουν την λαϊκή έκρηξη. Σημαντικό, επίσης, εμπόδιο για την ανάπτυξη της εργατικής-λαϊκής πάλης αποτελεί και η στάση των περισσότερων ηγεσιών της Αριστεράς που αρνούνται στην πράξη, παρά τις διακηρύξεις τους, την ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ για την οικοδόμηση ενός μαζικού ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ που αποτελεί το μοναδικό δρόμο που μπορεί να βάλει φρένο και να ανατρέψει την αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ.
Το βάρος για την προώθηση αυτής της κατεύθυνσης πέφτει, από τη μία, σε όσες αριστερές, επαναστατικές και κομμουνιστικές δυνάμεις θεωρούν βασικό καθήκον της περιόδου την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σε ταξική βάση και, από την άλλη, σε κάθε πρωτοπόρο αγωνιστή, σε κάθε ταξικό και προοδευτικό εργαζόμενο που ασφυκτιά από την κυριαρχία του αστισμού και του ρεφορμισμού. Η υπόθεση της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζόμενων σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και χωριό.

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Όχημα της επίθεσης ενάντια στο λαό

Η νέα αναδιάρθρωση του αστικού κράτους, με την ψήφιση και την εφαρμογή του «Καλλικράτη», μετά τις περιφερειακές-δημοτικές εκλογές θα φέρει τα πράγματα σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση.
Από τη μία, καταργεί και τα τελευταία ψήγματα «τοπικής αυτοδιοίκησης» που είχαν απομείνει, μέσα από την αναγκαστική συνένωση δήμων και κοινοτήτων στο ένα τρίτο, ενώ με τη συγκρότηση των περιφερειών ανοίγει ο δρόμος για να «ξεφορτωθεί» η κεντρική κυβέρνηση τις ευθύνες της σε παιδεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, φορτώνοντάς τες στις «τοπικές κυβερνήσεις» και καταργώντας στην ουσία το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους.
Από την άλλη, ο «Καλλικράτης», τόσο σαν διοικητική δομή όσο και σαν πολιτική κατεύθυνση, θα αποτελέσει ένα ακόμα όχημα της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής με απολύσεις στους εργαζόμενους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με την επιβολή νέων «ανταποδοτικών» φόρων, με την εφαρμογή «Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης», με την πλήρη ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Η νέα, πιο συγκεντρωτική δομή σε περιφέρειες και δήμους αποτελεί επιταγή του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και προσαρμογή σε «ευρωπαϊκά δεδομένα» με απαίτηση της ΕΕ, έτσι ώστε να μην τεμαχίζονται-διαχέονται τα «έργα» που το μονοπωλιακό κεφάλαιο θα παίρνει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και χωρίς τις «ενοχλητικές» κινητοποιήσεις των «τοπικών κοινωνιών». Το νέο πλαίσιο κρατικής εξουσίας είναι ένας θεσμός εχθρικός για το λαό. Με τις αυξημένες αρμοδιότητες και τις λειτουργίες που θα αναλάβουν από την κεντρική εξουσία, περιφέρειες και δήμοι θα είναι το συμπλήρωμα του κράτους στην καταπίεση και την εκμετάλλευση του λαού. Η κυβέρνηση και το σύστημα επιδιώκουν ένα συνολικά πιο αποτελεσματικό κράτος, για τους ίδιους και όχι για το λαό. Ένα κράτος με περιφερειακά παραρτήματα στα οποία η εξουσία θα μοιραστεί αποκλειστικά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ένα κράτος ακόμα πιο εχθρικό προς το λαό και ακόμα πιο απομακρυσμένο από αυτόν, με μόνο στόχο την καταπίεση και το ξεζούμισμά του, αλλά και την καταστολή των αγώνων και των διεκδικήσεών του. Σε μια περίοδο άγριας επίθεσης στο εισόδημά του, ο λαός θα έχει να αντιμετωπίσει και μια νέα, ακόμα πιο δυσβάσταχτη δημοτική φορομπηξία, νέα χαράτσια στις νέες, υψηλής τεχνολογίας συναλλαγές του με το Δημόσιο. Και, φυσικά, ούτε λόγος για τα νέα κόστη της -κατά τ’ άλλα δωρεάν- παιδείας και υγείας ή και της όποιας πολιτιστικής δραστηριότητας.
Οι δημοτικές μπίζνες θα ανθίσουν και σε βάρος του πολύπαθου αστικού περιβάλλοντος. Ακόμα περισσότερο τσιμέντο και ακόμα λιγότερο πράσινο και ελεύθεροι χώροι θα συνεχίσουν να είναι οι βασικές κατευθύνσεις. Την ίδια στιγμή που η επαρχία θα ερημώνει (κι ας έχει νέους, «ισχυρούς» Δήμους και Περιφέρειες) και θα συγκεντρώνεται ακόμα περισσότερος κόσμος στα ήδη αφιλόξενα αστικά κέντρα.
Μαζί με αυτά, θα πρέπει να περιμένουμε και πιο αναβαθμισμένους τοπικούς μηχανισμούς καταστολής, οι οποίοι θα αναλάβουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής και την αντιμετώπιση των αντιδράσεων του λαού, τις οποίες θεωρούν δεδομένες και καλά κάνουν!

Να γυρισουμε την πλατη
στις καλπες του Καλλικρατη!
Εργατική-λαϊκή οργάνωση και πάλη
για το δικαίωμα στη ζωή!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου θέλουν οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη για περιφέρειες και δήμους να γίνουν «δημοψήφισμα» για τη νομιμοποίηση του αντεργατικού- αντιλαϊκού Μνημονίου και του «Καλλικράτη», η ΝΔ και το ΛΑΟΣ για να κερδίσουν «πόντους» στο αστικό πολιτικό παιχνίδι, τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία για να δώσουν στο πολιτικό τους προσωπικό το «κύρος» που έχει χαθεί μέσα στο λαό.
Όλα αυτά είναι σε πλήρη αντίθεση με τις διαθέσεις και τις ανάγκες του λαού. Το εκλογικό σκηνικό που στήνεται έχει, εκτός των άλλων, στόχο να βάλει τους εργαζόμενους και τη νεολαία στο περιθώριο των εξελίξεων, να τους μετατρέψει σε παθητικούς θεατές, να τους απομακρύνει από τον δρόμο του αγώνα και της αντίστασης για την ανατροπή των μέτρων. Μέσα από τη συμμετοχή στις εκλογές οι δυνάμεις του συστήματος επιζητούν να πάρουν τη λαϊκή νομιμοποίηση για την κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις, να κλιμακώσουν την καταστολή στις εργατικές και λαϊκές αντιστάσεις, να δημιουργήσουν ένα νέο μεσαίωνα σε όλα τα επίπεδα δουλειάς και ζωής.
Και η Αριστερά; Η πλειοψηφία των ηγεσιών της θεωρεί τις εκλογές του Καλλικράτη «σημαντική μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών» και εντάσσει το σύνολο της «δραστηριότητάς» της σε αυτή την κατεύθυνση έχοντας κηρύξει, στην πράξη, «παύση κινήματος». Αυτή η εκλογική παραζάλη συνοδεύεται και από μία πολιτική κατεύθυνση που αφοπλίζει τους εργαζόμενους και βάζει σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη της πάλης τους.
Απέναντι σε όλα αυτά, το ΚΚΕ (μ-λ) καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ και να ανοίξουμε νέους δρόμους για την ανάπτυξη της εργατική και λαϊκής πάλης. Δρόμους αγωνιστικούς και ασυμβίβαστους με τις αστικές και ιμπεριαλιστικές επιλογές. Δρόμους οργάνωσης του ίδιου του λαού για να πάρει τις τύχες του στα δικά του χέρια. Για να αποκτήσουν οι λαϊκές δυνάμεις την αναγκαία συγκρότηση που απαιτεί η εποχή. Για να μεταφερθεί το πεδίο της πάλης εκεί όπου ο λαός μπορεί να αναγνωρίσει τη δύναμή του: στο πεδίο της ταξικής πάλης, μακριά και ενάντια στις εκλογικές αυταπάτες που σπέρνουν εχθροί και ψεύτικοι φίλοι.
Με την ΑΠΟΧΗ ο εργαζόμενος λαός μπορεί να εκφράσει την αποστροφή του στο «δημοψήφισμα» που οργανώνουν τα αστικά επιτελεία, να αρνηθεί τη νομιμοποίηση των αντιδραστικών πολιτικών και να δημιουργήσει ευνοϊκότερους όρους για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης.
· Για την συγκρότηση του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα.
· Για την οργάνωση του λαού σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε γειτονιά, κάθε πόλη και χωριό.
· Για την ανατροπή των πολιτικών της φτώχειας, της ανεργίας, των απολύσεων και της καταλήστευσης της ζωής μας.

Σε μορφή pdf ΕΔΩ

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο