16 ΝΟΕΜΒΡΗ 2014

ΜΕΞΙΚΟ – Οργή λαού για τους 43 δολοφονημένους φοιτητές!

Οι 43 φοιτητές-μέλη της κοινωνικής αγροτικής σχολής Αγιοτζινάπα βρέθηκαν εν τέλει θαμμένοι και απανθρακωμένοι (για να εξαφανιστούν οι αποδείξεις), μετά από ομολογία δύο εκ των δολοφόνων τους. Η ιστορία της σχολής και οι συνθήκες της δολοφονίας περιγράφονται στην στήλη «Αθέατος Κόσμος» (φ. 743).

Οι δημοτικοί αστυνομικοί σταμάτησαν το λεωφορείο που είχαν καταλάβει οι φοιτητές για κινηματική εξόρμηση, τους απήγαγαν και τους παρέδωσαν στους εγκληματίες των καρτέλ των ναρκωτικών, σε μια τυπική επιχείρηση λατινοαμερικάνικης εξαφάνισης. Ήταν ένα από τα δεκάδες δολοφονικά περιστατικά βίας φέτος στο Μεξικό, που συγκλονίζεται από το κίνημα φοιτητών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα.

Η μαζική και αποτρόπαια δολοφονία ξεβράκωσε το επίσημο κράτος στα μάτια του λαού και αποκάλυψε με τον πιο βάρβαρο τρόπο το πόσο σφιχταγκαλιασμένοι είναι οι κρατικοί μηχανισμοί με τις ναρκο-συμμορίες, όπως και πόσο ψέυτικοι είναι οι κάθε λογής «πόλεμοι ενάντια στα ναρκωτικά».

Ο μόνος πόλεμος που κηρύσσει στα αλήθεια το σύστημα είναι ένας, και οι λαοί της Αμερικής έχουν πικρή ιστορία από χιλιάδες χιλιάδων εξαφανισμένους, απαχθέντες και δολοφονηθέντες συνδικαλιστές και αριστερούς. Νεκρούς για τους οποίους έχουν να απολογούνται τόσο τα καθεστώτα των χωρών αυτών, όσο και οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές που στήριξαν και εξόπλισαν κάθε είδους πραξικοπηματία.

Οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές γνωρίζουν πολύ καλύτερα από όλους ότι τα καρτέλ των ναρκωτικών που τάχα πολεμάνε είναι πολύτιμοι συνεταίροι τόσο για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, όσο και για να αποβλακώνουν και να κοιμίζουν τους πληθυσμούς. Και αν χρειαστεί να κάνουν την βρώμικη δουλειά.

Η οργή του λαού ξέσπασε στους δρόμους. Από την επαρχία Γκερέρο, όπου 20.000 διαδήλωσαν στοχοποιώντας τον δήμαρχο ως συνεργάτη των εμπόρων ναρκωτικών, στην επαρχία Τσιάπας όπου οι Ζαπατίστας έκαναν την εμφάνιση τους, ως την πρωτεύουσα όπου διαδήλωσαν με πλήθος λαού οι μάνες των φοιτητών. Κυβερνητικά κτήρια όπως το Εθνικό Παλάτι πολιορκήθηκαν από τους διαδηλωτές, ενώ έγιναν γενικευμένες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η κυβέρνηση φανερά στριμωγμένη έχει αναγκαστεί να διεξάγει έρευνα, ενώ στην πρώτη της τοποθέτηση πάνω στο γεγονός υποσχέθηκε «δικαιοσύνη». Το ίδιο υποσχέθηκαν και τα μέλη της αστυνομίας που κατέφθασαν, «ακόμα και αν χρειαστεί να συλλάβουμε τους συναδέλφους μας». Είναι σίγουρα μια μεγάλη επιτυχία των κινητοποιήσεων, αν η κυβέρνηση του Μεξικού αναγκαστεί κάτω από την πίεση των πραγμάτων να τιμωρήσει κάποιους από τους δήμιους της.

Ο λαός γνωρίζει πολύ καλά πόσες και πόσες ζωές χάθηκαν χωρίς να υπάρξει κανενός είδος δικαιοσύνη. Ο λαός του Μεξικού γνωρίζει επίσης πολύ καλά τα βαθύτερα αίτια της καταπίεσης αυτής. Και είναι ίσως καιρός να βγουν και αυτά στο προσκήνιο.

 ΚΚ

ΥΓ. Πιστός στον ιδεολογικό του ρόλο, ο… ανεξάρτητος ελληνικός τύπος πήρε το φτυάρι και έθαψε για δεύτερη φορά τους φοιτητές, στερώντας κάθε πολιτικό υπόβαθρο από την είδηση, παρουσιάζοντας τις δολοφονίες ως «απαγωγή από τα καρτέλ», μιλώντας απλά για «43 φοιτητές» και σε πολλές περιπτώσεις αποκρύπτοντας τη συνεργία των αστυνομικών.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr