08 ΦΛΕΒΑΡΗ 2021

Μια απάντηση προς το Μ-Λ ΚΚΕ

● Το όργιο της κρατικής καταστολής, των συλλήψεων, των προσαγωγών και των προστίμων ενάντια σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία λαού και νεολαίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης στη βάρβαρη πολιτική της, θέλει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου και κλίμα υποταγής.

Οι χουντικής έμπνευσης απαγορεύσεις διαδέχονται η μια την άλλη, οι μηχανισμοί κρατικής καταστολής ενισχύονται συνεχώς, οι συγκεντρώσεις, οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις χαρακτηρίζονται παράνομες μέσα από το νομικό «οπλοστάσιο» –παλιό και νέο– που ενεργοποιεί η κυβέρνηση όπως την βολεύει.  

Αυτό το όργιο καταστολής εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη λύσσα στις συγκεντρώσεις για τη 17 Νοέμβρη και στις συγκεντρώσεις για τη μνήμη της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκέμβρη. Μέλη και φίλοι αριστερών οργανώσεων βρίσκονται επιβαρυμένοι με δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα και δεκάδες συλλήψεις και διώξεις.

Πέρα από τη γενικότερη σημασία και απήχηση για το λαϊκό και εργατικό κίνημα, τα οποία στοχοποιούνται, οι διώξεις αυτές έχουν και έναν ιδιαίτερα στοχευμένο χαρακτήρα τον οποίο αποκάλυψε ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του, δηλώνοντας: «εννοώ μπαχαλάκηδες την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά οι οποίοι, ως συνήθως, την ημέρα του Πολυτεχνείου κάνανε λίμπα την πόλη». Η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Προ.Πο., στο ίδιο μήκος κύματος με παλιότερες δηλώσεις Πάγκαλου,  θέλουν να «ξεμπερδεύουν» με κάθε πολιτική φωνή που αμφισβητεί το κλίμα συναίνεσης και υποταγής, που αναδεικνύει τη γραμμή της πλατιάς και μαζικής σύγκρουσης με την βαρβαρότητα του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Οι επιτροπές και πρωτοβουλίες που συγκροτήθηκαν πανελλαδικά έχουν ως στόχο να αποκαλύψουν πλατιά και να καταγγείλουν αυτές τις κυβερνητικές επιλογές, να συμβάλουν στο σπάσιμο του κλίματος τρομοκρατίας και, φυσικά, να υπερασπιστούν τους δεκάδες αγωνιστές που διώκονται ή βαρύνονται με πρόστιμα λόγω της πολιτικής και συνδικαλιστικής τους δράσης.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις που προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν από τις επιτροπές αυτές το Σάββατο 6 Φλεβάρη ήταν ένα σημαντικό και αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, αποτελούσαν αναγκαιότητα και υποχρέωση, και αποτελούν ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε αγωνιστή και συλλογικότητα που θέλει να συμβάλει στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών.

● Αποτελεί πρόκληση προς την προσπάθεια αυτή, προσβολή προς όλους όσους διώκονται και προς τις πολιτικές οργανώσεις που πήραν και στηρίζουν με συνέπεια τις πρωτοβουλίες αυτές, η απαράδεκτη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ με ημερομηνία 5/2/2021. Μία ημέρα πριν από τις κινητοποιήσεις και με ύφος χιλίων καρδιναλίων, το Μ-Λ ΚΚΕ κουνάει το δάχτυλο (πιο μεγάλο από το μπόι του) σε όσους αποφάσισαν τις κινητοποιήσεις, τους απευθύνει μια σειρά αστήριχτες κατηγορίες, καταλήγοντας ότι δεν το βρίσκει σύμφωνο «ο τρόπος αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος» και ότι... θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις!!!

Τέτοια απροκάλυπτη δήλωση πολιτικής ρηχότητας και πολιτικού αδιεξόδου ομολογούμε ότι μας ξεπερνάει! Σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ, κανείς δεν σας ανάγκασε να συμμετέχετε στις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις. Όπως επιλέξατε να μην συμμετέχετε στις ανοιχτές –ορθάνοιχτες– διαδικασίες των επιτροπών, έτσι θα μπορούσατε να κάνετε και με τις συγκεντρώσεις, στις οποίες –όπως προκύπτει από την ανακοίνωσή σας– συμμετείχατε με... βαριά καρδιά.

Έκαναν καλά οι επιτροπές που κάλεσαν τις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις ή όχι; Αν κρίνουμε από την ανακοίνωση-μνημείο υποκρισίας που εκδώσατε, αλλά και από τα ρεπορτάζ που σπεύσατε (πριν απ’ όλους!) να δημοσιεύσετε, έκαναν πολύ καλά!

Μήπως θα έπρεπε όλοι αυτοί οι αγωνιστές που διώκονται να περιμένουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες; Ας σας θυμίσουμε, λοιπόν, ότι αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (οι οποίες έχετε την αυταπάτη ότι θα «αναλάβουν τις ευθύνες τους») ακόμη και την απόφαση που πήραν για απεργία στις 26 Νοέμβρη, όχι μόνο δεν την στήριξαν με κάλεσμα σε απεργιακές συγκεντρώσεις, αλλά έψαχναν μέχρι τελευταία στιγμή τρόπους να την πάρουν πίσω. Και το ότι κράτησαν και κρατούν τέτοια στάση δεν οφείλεται στο ότι «δεν παλεύτηκε κάτι τέτοιο» από τις επιτροπές και τις οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτές, αλλά στο ότι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες κυριαρχούν οι αστικές και ρεφορμιστικές δυνάμεις, οι οποίες, όταν «αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», υπερασπίζονται την κυρίαρχη πολιτική, κρατώντας τους εργαζόμενους στο περιθώριο και οδηγώντας το εργατικό κίνημα από ήττα σε ήττα. Ή μήπως σας «διαφεύγει» και αυτό; Βέβαια, εάν εσείς, μέσα στην πολιτική σας απελπισία, έχετε αποφασίσει να γίνετε νεροκουβαλητές τους (όπως κατά καιρούς έχουν κάνει διάφοροι), δεν θα σας εμποδίσουμε!

Όμως, όχι.  Το πρόβλημά σας δεν είναι ο χαρακτήρας των επιτροπών και των διαδικασιών τους. Το πρόβλημά σας είναι η αδιέξοδη και λαθεμένη πολιτική σας γραμμή για την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Η ανακοίνωση-αίσχος που εκδώσατε είναι αποκαλυπτική αυτού του αδιεξόδου. Για πολλοστή φορά –και ενώ λοιδορείτε κάθε προσπάθεια κοινής δράσης, τόσο απαραίτητης στην περίοδο της ολομέτωπης επίθεσης που βιώνει ο λαός μας– τρέχετε ασθμαίνοντας πίσω από τέτοιες κοινές προσπάθειες γιατί δήθεν «δεν διαφαίνονται προϋποθέσεις» να διοργανώσουν κάτι αντίστοιχο σωματεία και ομοσπονδίες. Προφανώς, σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ, ή δεν καταλαβαίνετε ή κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε: η υπόθεση της αντίστασης στο κλίμα κρατικής καταστολής δεν είναι υπόθεση μιας ριξιάς που απαντιέται –έστω– μ’ ένα συλλαλητήριο που –ίσως– αναγκαστούν να προκηρύξουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, ούτε ζήτημα συνδικαλιστικό. Είναι ζήτημα που αφορά συνολικά το λαό, είναι υπόθεση πλατιάς, μαζικής και διαρκούς λαϊκής κινητοποίησης. Και κάτι τέτοιο, με τους τωρινούς συσχετισμούς δεν μπορεί να υπηρετηθεί από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Οι επιτροπές και οι πρωτοβουλίες που συγκροτήθηκαν πανελλαδικά θα συνεχίσουν τη δράση τους, η οποία έχει ήδη δώσει πολύ σοβαρά δείγματα μαζικής πλαισίωσής τους. Η αλληλεγγύη τους σε όσους διώκονται και σε όσους βαρύνονται με εξοντωτικά πρόστιμα, θα συνεχίσει να αποτελεί καθήκον τους χωρίς υποσημειώσει και αστερίσκους και πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Και αυτό το καθήκον πρέπει να το υπερασπιστούν απέναντι σε οποιονδήποτε το λοιδορεί και το υπονομεύει. Γιατί είναι κρίσιμο ζήτημα κάθε αγωνιστής, κάθε εργαζόμενος, κάθε νεολαίος που θέλει να διεκδικήσει το δικαίωμά του στη ζωή, που θέλει να αντισταθεί στη βαρβαρότητα, να μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των αριστερών πολιτικών οργανώσεων και των συλλογικών πολιτικών δράσεων.

Δευτέρα 8/2/2021

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr