24 ΓΕΝΑΡΗ 2004

Μπροστά στις εκλογές: Θέσεις-Στόχοι

Πολλές πολιτικές δυνάμεις, όσο πλησιάζουν οι εκλογές προσπαθούν να προβάρουν το «νέο» κοστούμι τους. Εχουν ανάγκη από ένα «νέο» προφίλ, που να ταιριάζει στην περίπτωση και -όσο μπορεί- να «εντυπωσιάσει» το εκλογικό σώμα. Δεν τους ενδιαφέρει το τι λένε στο λαό, αλλά το πώς θα το πλασάρουν, πώς θα «περάσει» στον κόσμο. Ζούμε στην εποχή των «καναπέδων», της τηλεόρασης, του μάρκετινγκ. Τα μεγάλα αστικά κόμματα, κύρια, έχοντας το μονοπώλιο της πλύσης εγκεφάλου των μαζών λένε πολλά και διάφορα, που καμία σχέση δεν έχουν με την πολιτική τους ή με την πραγματικότητα, ούτε φόρο πληρώνουν, ούτε λόγο θα δώσουν αύριο.
Το ΚΚΕ(μ-λ) δεν έχει καμία ανάγκη να βάλει εκλογική μάσκα. Δεν προβληματιστήκαμε για τη γραμμή μας, τις θέσεις μας μπροστά στις εκλογές. Για έναν απλό λόγο: στις εκλογές θα “χουμε το γνωστό μας πρόσωπο, αυτό που έχουμε όλα τα χρόνια και οι θέσεις που θα παλέψουμε θα είναι οι θέσεις της καθημερινής μας δράσης.
Πιο συγκεκριμένα, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός και οι επιδιώξεις μας ως οργάνωση, προσδιορίζουν και τη γραμμή μας.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι τα ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, αφορούν άμεσα το λαό και τη χώρα, μια χώρα εξαρτημένη πολλαπλά από Αμερικάνους και δυτικοευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Είμαστε ενάντια στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τον πόλεμο, είμαστε ενάντια στην ΕΕ και τους δυτικοευρωπαίους ιμπεριαλιστές, στη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ (στις ευρωεκλογές θα απέχουμε). Είμαστε αλληλέγγυοι με τους λαούς που δέχονται την επίθεση των ΗΠΑ με τον ιρακινό λαό, τον παλαιστινιακό λαό, τον αφγανικό λαό. Θεωρούμε ότι το αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στον κόσμο και την Ελλάδα είναι αυτό που θα βάλει φρένο στην αμερικάνικη επιθετικότητα όταν γίνει παλλαϊκό και αγκαλιάσει τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων.
Στηρίζουμε το λαϊκό πόλεμο αντίστασης στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη και παντού στον κόσμο. Παλεύουμε για να αναπτυχθεί το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας, είμαστε αντίθετοι με την ευθυγράμμιση της κυρίαρχης τάξης στις αμερικάνικες επιλογές, με την οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας στους πολέμους των ΗΠΑ, είμαστε αντίθετοι με τη χρησιμοποίηση της χώρας απ” τους ιμπεριαλιστές. Παλεύουμε για να φύγουν οι βάσεις και τα στρατηγεία απ” τη χώρα μας. Ο αγώνας για ανεξαρτησία περνάει μέσα απ” την ανάπτυξη του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Και θεωρούμε ότι αυτές μας οι θέσεις βρίσκουν σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Με μια φράση, παλεύουμε για την ειρήνη στον κόσμο και την Ελλάδα. Παλεύουμε για την ειρήνη και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και την Κύπρο, για την πραγματική φιλία των λαών που δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν.
Η κατάρρευση του ρεβιζιονιστικού στρατοπέδου, η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, η υποχώρηση του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος οδήγησαν στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαών. Ολα στο κεφάλαιο! Εδώ και 15 χρόνια στην Ελλάδα, η λιτότητα γίνεται πιο σκληρή και η επίθεση στους εργαζόμενους δεν έχει όρια. Κανένα δικαίωμα κατακτημένο με αγώνες δεκαετιών δεν αναγνωρίζεται πια. Ωράριο, συλλογικές συμβάσεις, ασφαλιστική κάλυψη, τα πάντα στον αέρα! Το μέτωπο αντίστασης ενάντια στην επίθεση του συστήματος είναι πάνω από αναγκαίο για τους εργαζόμενους. Η ανεργία παίρνει τρομακτικές διαστάσεις και αύριο θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγμα γιατί τα έργα της Ολυμπιάδας (και όχι μόνο) τελειώνουν και χιλιάδες θα βρεθούν στο δρόμο. Εργοστάσια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν (άλλες μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες). Τα επόμενα χρόνια στη στρατιά των ανέργων θα προστεθούν και μεγάλα τμήματα της φτωχής αγροτιάς.
Ιδιαίτερα πλήττονται η νεολαία και οι γυναίκες. Οι εργασιακές σχέσεις είναι στο επίκεντρο της επίθεσης του συστήματος και, κάτω απ” αυτές τις συνθήκες, οι αποδοχές όσων εργάζονται μειώνονται δραματικά την ίδια στιγμή που η ακρίβεια σπάει κόκαλα.
Παράλληλα, χτυπιούνται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, η περίθαλψη και η υγεία. Το κόστος της παραπαιδείας ανεβαίνει κατακόρυφα, χωρίς καμία εγγύηση ότι όποιος σπουδάζει θα “χει και δουλειά.
Η νεολαία είναι σε πλήρες αδιέξοδο από κάθε άποψη. Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην εξαθλίωση πλατιά στρώματα του λαού την ίδια στιγμή που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι παρακαθήμενοι πιπιλίζουν «καλά περνάμε στην Ελλάδα»!
Το μέτωπο της αντίστασης ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου μπορεί και πρέπει να απαιτήσει το δικαίωμα στη δουλειά! Δουλειά, λοιπόν, με αποδοχές στο επίπεδο των σημερινών αναγκών και ανθρώπινες συνθήκες. Μέσα απ” την πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά, που είναι ο κρίκος που σέρνει την αλυσίδα, μορφοποιείται η ταξική πάλη.
Και επειδή η επίθεση του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου οδηγεί στο αντιπολεμικό κίνημα και στην αντίσταση των εργαζομένων, παντού στον κόσμο και στην Ελλάδα οι μηχανισμοί καταστολής και τρομοκράτησης των λαών προωθούν την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Δεν κινδυνεύει η Αμερική απ” την «τρομοκρατία», κινδυνεύουν οι λαοί και οι χώρες που δεν ευθυγραμμίζονται με τη μεγαλύτερη τρομοκρατική δύναμη και την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, η λεγόμενη αντιτρομοκρατική υστερία των Αμερικάνων έχει θέσει στο στόχαστρο τις λαϊκές ελευθερίες. Βοήθησε όσο μπορούσε και η «17Ν». Η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της έχουν υποταχθεί πλήρως σ” αυτό το επίπεδο, έχουν υπογράψει όλα όσα απαίτησαν οι Αμερικάνοι και δυτικοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Οι μηχανισμοί καταστολής, οι νόμοι-τρομονόμοι, τα δικαστήρια απειλούν κάθε λαϊκό αγωνιστή ή απεργό. Μέχρι και με έκδοση στις ΗΠΑ.
Ιδιαίτερα μπροστά στην Ολυμπιάδα η χώρα είναι υπό αμερικανική κατοχή. Από αέρα, θάλασσα και έδαφος όλα και όλοι θα είναι υπό παρακολούθηση. Στο μέτωπο της δημοκρατίας πρέπει να ξεδιπλωθεί η αντίσταση των μαζών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τα μέτωπα πάλης μας στο τρίπτυχο «ειρήνη, δουλειά, δημοκρατία», όπως αποτυπώνεται και στο προεκλογικό υλικό της οργάνωσής μας. Σ” αυτά τα μέτωπα πάλης είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς. Είναι η άποψή μας και η λογική μας να συνεργαστούμε στην πράξη με κάθε δύναμη που την εκφράζουν αυτές οι θέσεις. Τα μέτωπα αυτά είναι πολύ μεγάλα για να τα αντιμετωπίσει η κάθε οργάνωση μόνη της. Απαιτείται πλατειά λαϊκή συσπείρωση και κίνηση και εδώ, στη ζωή και στην πράξη, θα φανεί και η ενωτική διάθεση του καθένα.
Στις εκλογές, όπως κιόλας φαίνεται απ” τα προηγούμενα, η προπαγάνδα μας έχει στόχο το σύστημα. Τους Αμερικάνους, την ΕΕ, τη μεγαλοαστική τάξη, την υποτέλεια, το μεγάλο κεφάλαιο. Καταγγέλλουμε την πολιτική των βασικών εκφραστών του συστήματος, της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απ” αυτά τα κόμματα, που στο πέρασμα του χρόνου η πολιτική τους όλο και ταυτίζεται. Καταγγέλλουμε το ψευτοδίλλημα ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. που αποπροσανατολίζει το λαό, που οδηγεί στην εξαφάνιση των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Την επόμενη μέρα των εκλογών, αλήθεια, ο κάθε λαϊκός άνθρωπος που θα ψηφίσει αυτά τα κόμματα θα έχει την αίσθηση ότι ψήφισε το «δικό του» κόμμα, αυτό που τον «εκφράζει»; Να μην περάσει, λοιπόν, ο εκβιασμός, που βασίζεται στην πελατειακή σχέση, στο ρουσφέτι. Να μην περάσει η λογική «πάμε με τον ισχυρό» μήπως και «βολευτούμε», γιατί αυτό δεν πρόκειται να γίνει -άσχετα με την ιδεολογική ή ηθική πλευρά του ζητήματος- επειδή τα περιθώρια έχουν στενέψει. Δεν είναι πολιτική στάση μια τέτοια αντιμετώπιση.
Καταγγέλλουμε τις άμεσες και ωμές παρεμβάσεις των ξένων κέντρων στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Η εκπαραθύρωση Σημίτη και η «τοποθέτηση» του Γ. Παπανδρέου οδηγεί σε κινδύνους τη χώρα και το λαό. Οι Αμερικάνοι μπορεί να πανηγυρίζουν πως η χώρα οδηγείται δεξιότερα, αντιδραστικότερα και πιο Αμερικάνικα, αλλά ο λαός διαισθάνεται ότι οι παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στα εσωτερικά πράγματα και η σύγκρουση των συμφερόντων τους προαναγγέλλει μεγάλα δεινά για τον τόπο. Ποιες ήταν οι πιέσεις των Αμερικάνων και τι αφορούσαν; Είχαν σχέση με τα λεγόμενα εθνικά θέματα, με την Ολυμπιάδα και την «τρομοκρατία», με όλα αυτά και άλλα; Φάνηκε καθαρά ότι το μήνυμα των Αμερικάνων το πήρε και η Ν.Δ…
Θέλουμε στις εκλογές να πούμε στις ηγεσίες του ΚΚΕ και του ΣΥΝ που ανησυχούν για την επιβίωσή τους: Κύριοι, εκβιάζετε τον αριστερό κόσμο να σας ψηφίσει για να μη χάσετε τη δύναμή σας. Αλήθεια, εσείς έχετε ευθύνες για το πού πάνε τα πράγματα και ποιες; Απέναντι στα τρομακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα πώς πορευτήκατε τις τελευταίες δεκαετίες; Ποιο μαζικό κίνημα οργανώσατε και προωθήσατε απέναντι στο σύστημα της υποτέλειας; Η επιβίωση στον ήλιο του συστήματος είναι μόνιμη έγνοια σας. Οι συνεργασίες σας με τα αστικά κόμματα είναι μόνιμη και ενάντια σε κάθε αρχή. Από το 1964 που η ΕΔΑ δεν κατέβασε ψηφοδέλτια στη μισή χώρα για να ψηφίσει ο αριστερός κόσμος Ενωση Κέντρου, στο 1981 που σας «παρέσυρε» το «ρεύμα της αλλαγής», στο 1989 που φέρατε τη Ν.Δ. στην κυβέρνηση, μέχρι σήμερα που σε χίλια επίπεδα η συνεργασία είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με Ν.Δ. είναι μόνιμο μέλημά σας. Δεν πείθετε ότι μπορεί να στηριχτεί ο εργαζόμενος λαός, οι αριστεροί άνθρωποι σε σας και την πολιτική σας.
Θέλουμε να πούμε και δυο λόγια στις δυνάμεις του εξωκοινοβουλευτικού χώρου: Αγαπητοί φίλοι, οι εκλογές και τα αποτελέσματά τους δε θα κρίνουν την πορεία του κινήματος. Είναι ένα γήπεδο εχθρικό, αστικό. Η πορεία του κινήματος θα κριθεί από την προώθηση των μετώπων αντίστασης και η αντίσταση των μαζών δε γίνεται με λογικές περιχαράκωσης και κλεισίματος της κάθε δύναμης στον εαυτό της, αλλά με θαρραλέες πρωτοβουλίες και κοινές προσπάθειες όλων όσων μιλάνε στο όνομα του λαϊκού κινήματος. Τα 3-4 τελευταία χρόνια ήσασταν αρνητικοί -σχεδόν πάντα- σε κάθε πρότασή μας για κοινές πρωτοβουλίες. Θα πάμε, όπως πάμε, στις εκλογές. Ας μείνει ως εκεί. Να μη μπούμε σε άλλο εκλογικό πανηγύρι. Να κάνουμε αποχή απ” τις ευρωεκλογές (δεν είμαστε, άραγε, ενάντια στην ΕΕ;) ν” ανοίξουμε τα ζητήματα προσέγγισης και κοινής δράσης στα καυτά ζητήματα που αφορούν τη χώρα και το λαό. Αξίζει τον κόπο, το θέλει πολύς κόσμος και θα μας κρίνει. Και μας και σας και τον καθένα.
Στις εκλογές, το ΚΚΕ(μ-λ) κατεβαίνει για να πει στον κόσμο ποια ζητήματα θα παλέψει μετά τις 7 Μάρτη. Να πει στον κόσμο τη μεγάλη αλήθεια, ότι μόνο η δική του πάλη, ο αγώνας των μαζών είναι η λύση στα προβλήματα. Την ενίσχυση και την ψήφο στο ΚΚΕ(μ-λ) γι” αυτό τη ζητάμε. Για το δυνάμωμα της αντίστασης.

φ.493, 24/1/04

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr