22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2018

Νέες παραχωρήσεις στους φονιάδες των λαών. Να ενισχύσουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη

Το γεγονός ότι η Αμερική ήταν η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ έχει υπόβαθρο σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Και σε αυτό, μπορεί κανείς άφοβα να εντάξει και την προσπάθεια της κυβέρνησης και των ΜΜΕ να ξεπλύνουν τους φονιάδες στις συνειδήσεις του λαού μας. Συζητήσεις και δηλώσεις όπως αυτές που αναφέρονται στον εγχώριο αλλά και τον ξένο τύπο, αποκαλύπτουν προθέσεις και στόχους τόσο της κυβέρνησης, όσο και του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Σε άρθρο της Wall Street Journal, αναφέρεται πως σύμφωνα με πηγές Αμερικανών αξιωματούχων, “ο στρατός των ΗΠΑ βρίσκεται σε συνεννόηση προκειμένου να προχωρήσουν σε επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη χώρα αλλά και για την εντατικότερη χρήση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων”. “Υπάρχουν γεωπολιτικοί και γεωγραφικοί παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα μια ελκυστική τοποθεσία για τον αμερικάνικο στρατό”. Αναφέρεται, επίσης, πως η γεωγραφία και ο καιρός, θα βοηθήσουν τις εκπαιδευτικές πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έχουν στόχο δηλαδή, αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι της Κρήτης, να πάρει πανελλαδικές διαστάσεις!

“Η περιοχή επίσης, είναι το επίκεντρο άλλων μεγάλων δυνάμεων. Η Κίνα έχει επεκτείνει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Συρία ως βασικό χώρο διεξαγωγής των επιχειρήσεών της στην περιοχή”. Ένα κουβάρι αντιθέσεων και ανταγωνισμών, που για να το λύσουν, εντείνουν τους φιλοπόλεμους σχεδιασμούς τους, βάζοντας στο στόχαστρο το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς. Δεν είναι δηλαδή οι καιρικές συνθήκες ο βασικός παράγοντας για την επέκταση των βάσεων στη χώρα μας. Κυρίαρχα, είναι η θέση της Ελλάδας στο χάρτη, γιατί το άπλωμα των ΝΑΤΟϊκών βάσεων από τη Σούδα ως την Αλεξανδρούπολη θα εξυπηρετήσει με καλύτερους όρους το στρατηγικό στόχο των Αμερικάνων για περίσφιξη-περικύκλωση της Ρωσίας, την προσπάθεια να εμποδίσουν τη διείσδυσή της αλλά και τους κινέζικους οικονομικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και συνολικά τα γεωπολιτικά συμφέροντά τους σε όλη τη γειτονική περιοχή. Από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, τη Ν.Α. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή.

«Η Ελλάδα κοιτάζει γύρω της, στη γειτονιά αυτή και αναγνωρίζει την ίδια αστάθεια που έχουμε αναγνωρίσει και εμείς», ανέφερε ο αμερικάνος αξιωματούχος. Μια αστάθεια που έχει δημιουργηθεί από τις επεμβάσεις και τις αντιλαϊκές πολιτικές των ιμπεριαλιστών. Και αυτοί που τις δημιούργησαν, μας λένε τώρα πως ανησυχούν για το τι μπορεί αυτές να προκαλέσουν! Μπορεί λοιπόν η Σούδα να αποτελεί πραγματικό διαμάντι για την προώθηση των στρατιωτικών σχεδιασμών των Αμερικάνων στην περιοχή, ωστόσο τα υπάρχοντα δεδομένα απαιτούν αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας τους. Και όπως διαφαίνεται, αυτή έχει να κάνει με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης για την επιχείρηση Atlantic Resolve, αλλά και την περιοχή της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα στο άρθρο της Wall Street Journal, αναφέρεται και η χρήση της 110ΠΜ στη Λάρισα, όπου τα drones MQ-9 (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) θα παραμείνουν για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, ενώ τοπικό δημοσίευμα αναφέρει πως κλιμάκιο των Αμερικάνων επιθεώρησε ξανά τις εγκαταστάσεις στις 12/9, γιατί θέλουν να μετασταθμεύσουν εκεί τουλάχιστον τέσσερα ιπτάμενα τάνκερ!!

Παράλληλα, σε πολλά δημοσιεύματα, γίνεται λόγος για κλείσιμο της ΝΑΤΟϊκής βάσης στην Τουρκία και μεταφοράς της στη Λάρισα. Και γίνεται με τρόπο τέτοιο, ώστε να καταδεικνύεται πως οι Αμερικάνοι «εγκαταλείπουν» την Τουρκία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Οι δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ στην Καθημερινή σχετικά με την παρουσία του ΝΑΤΟϊκού στόλου στο Αιγαίο, ήταν οι εξής: “Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι δύο σύμμαχοι με μεγάλη αξία για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει και έχει συμμετάσχει στην κοινή ασφάλειά μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την Άμυνα, έχει αυξημένη ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο, συνεισφέρει στις αποστολές μας στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν. Η Τουρκία είναι, επίσης, χώρα-κλειδί για το ΝΑΤΟ για πολλούς λόγους, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία και είναι σημαντική για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του ISIS. Οπότε η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σημαντικοί εταίροι για το ΝΑΤΟ”. Με λίγα λόγια οι Αμερικάνοι δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα τις στρατηγικής σημασίας βάσεις τους στο Ιντσιρλίκ, ούτε φυσικά τα συμφέροντά τους στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Αντιθέτως στοχεύουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή και να στοιχίσουν την Τουρκία πίσω από τους σχεδιασμούς τους.

Στον ήδη μακροσκελή κατάλογο των παραχωρήσεων, προστίθενται και οι κοινές ασκήσεις με τους Αμερικανούς κομάντο και τις μυστικές υπηρεσίες, τις οποίες και πλασάρουν σαν ευτύχημα, με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό σε ρόλο αρωγού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η χρήση των drones από Λάρισα, αλλά και βατραχανθρώπων των αμερικάνικων ειδικών δυνάμεων στις πρόσφατες φωτιές στην Αττική. Στην επιχειρησιακή τους μάλιστα ατζέντα βρίσκεται και αντιτρομοκρατική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη στις 18 Δεκεμβρίου και μάλιστα υπό την ηγεσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ. Αυτές οι κοινές ασκήσεις όμως, δε γίνονται για να εκπαιδευτούν κομάντο προκειμένου να βοηθήσουν το λαό. Ίσα ίσα, γίνονται προκειμένου να αιματοκυλίσουν λαούς, να αντιμετωπίσουν αγωνιζόμενους λαούς, να αναδείξουν την υπεροχή τους απέναντι στους αντιπάλους τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποδείξει από καιρό πως έχει γείρει την πλάστιγγα της εξάρτησης προς την αμερικάνικη πλευρά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αλλάξει ή να τροποποιήσει τους όρους εξάρτησης από την ΕΕ και την ευρωζώνη. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί αφενός να βρει στήριγμα για να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή σαν “παράγοντας ασφάλειας” και αφετέρου για να χαλαρώσει τη θηλιά του χρέους που σφίγγει την αστική τάξη. Για αυτό και προκειμένου να αποσπάσουν κάποια ψίχουλα “ανάπτυξης”, δίνουν όσες διευκολύνσεις χρειάζεται ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, έτσι ώστε να εξυπηρετήσει τα αδηφάγα σχέδιά του. Δε διστάζουν, λοιπόν, να παραχωρήσουν αέρα, γη και ύδωρ και να δέσουν με ακόμη περισσότερα νήματα το λαό και τη χώρα στο άρμα της εξάρτησης και να τη μετατρέψουν σε ορμητήριο των φονιάδων.

«Θα πορευτούμε μαζί στο μέλλον. Οι στρατιωτικές συμφωνίες επεκτείνονται και αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα στον ρόλο της ως στρατηγικός εταίρος στη Μεσόγειο». Η δήλωση αυτή του Π. Καμμένου -την οποία αναπαράγει και το WSJ- φανερώνει τις διαθέσεις της ντόπιας αστικής τάξης, οι οποίες είναι να προάγει τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή με Αμερικάνικες πλάτες, είτε αυτό έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό της με την Τουρκία, είτε με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος και τη συμφωνία των Πρεσπών, είτε συνολικά με το ρόλο που θέλει να παίξει η ντόπια αστική τάξη στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Μεσόγειο.

Η εργατική τάξη και ο λαός μας έρχονται αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές εξελίξεις. Μπορεί ο Τσίπρας να χαίρει ακόμη της στήριξης των Αμερικάνων, ωστόσο θα καλεστεί να δώσει ακόμη περισσότερα διαπιστευτήρια και ειδικά με το ενδεχόμενο των εκλογών να βρίσκεται προ των πυλών. Η δημιουργία νέων βάσεων, οι κοινές ασκήσεις υπό την αιγίδα του αμερικάνικου στρατού, οι επιθετικοί άξονες με Ισραήλ και Αίγυπτο, κλιμακώνουν επικίνδυνες εξελίξεις. Η μόνη ουσιαστική απάντηση που μπορεί να βάλει φρένο σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς είναι η ανάπτυξη της αντίστασης και του αγώνα του λαού και της νεολαίας, η ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής-αντιπολεμικής πάλης και κατεύθυνσης στο κίνημα, ενάντια στους ιμπεριαλιστές, το ντόπιο κεφάλαιο, τον πόλεμο και τους εθνικισμούς, για την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών. Και αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να τη θέσουμε στον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία με όσο το δυνατόν πιο μαζικούς όρους, όπως πρόσφατα, με όλη τη δραστηριότητα που οργανώθηκε ενόψει της ΔΕΘ και με τη μαζική παρουσία μας στη διαδήλωση.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr