05 ΙΟΥΛΗ 2020

Οι κασέτες Μιωνή και το βάθος των αποκαλύψεων

Άρθρο από την Προλεταριακή Σημαία (φύλλο 874)

Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον Παπαγγελόπουλο και τη «σκευωρία» της NOVARTIS κατατέθηκαν οι περιβόητες κασέτες Μιωνή και οι συνομιλίες του, το 2016, με τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά. Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης ξεσήκωσαν μεγάλη φασαρία για την «αποκάλυψη» και απαίτησαν από τον Τσίπρα να διαγράψει τον Παππά, ενώ ο Τσίπρας από την μεριά του αντέτεινε ότι αυτές είναι μαφιόζικες μεθοδεύσεις που παραπέμπουν στο «βρώμικο ‘89», για να πάρει την … απάντηση από τον Φίλη ότι το ’89 «η Αριστερά -δηλ. ο τότε ΣΥΝ (ΚΚΕ-ΕΑΡ κ.λπ.)- ήταν από τη μεριά της κάθαρσης».

Μία μικρή αναδρομή με σημασία

Το όνομα του Σάμπυ Μιωνή εμφανίζεται στην λίστα Λαγκάρντ που δημοσιεύτηκε το 2012 ως «διαχειριστής κεφαλαίων» ποσού 550 εκατ. Ευρώ. Στην ίδια λίστα εμφανίζεται και το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, στενού συνεργάτη του Σαμαρά. Ο Σ. Μιωνής δικαιολογεί την παρουσία του στην λίστα ως νόμιμη και ότι ο Παπασταύρου ήταν δικηγόρος της εταιρείας του και ταυτόχρονα επιτίθεται στον Φιλιππάκη, εκδότη της «Δημοκρατίας» και τον κατηγορεί για φιλοναζιστή και αντισημίτη, ξεκινώντας μια έντονη δικαστική διαμάχη που ακόμα συνεχίζεται. Στη σύγκρουση αυτή, τόσο επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το 2013, όσο και επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016, γίνονται παρεμβάσεις έτσι ώστε να εκτονωθεί και να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές Μιωνή-Φιλιππάκη. Κάπου εκεί εμπλέκεται και ο Παπαγγελόπουλος, τον οποίο ο Μιωνής κατηγορεί ως μέλος «συμμορίας» που προσπαθεί να τον εκβιάσει και να του αποσπάσει λεφτά. Και φυσικά, οι «αποκαλύψεις» Μιωνή έρχονται να …κουμπώσουν με το επιχείρημα της ΝΔ ότι η λεηλασία της NOVARTIS στη χώρα και τον λαό αποτελούν σκευωρία του «παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Παπαγγελόπουλου».

Γιατί τόση πρεμούρα να τα βρουν;

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί τόσο «ενδιαφέρον» από πλευράς των διαχειριστών του αστικού πολιτικού συστήματος να τα βρουν ένας επιχειρηματίας με έναν εκδότη; Κατ’ αρχήν θεωρούμε ότι αυτό είναι μία «φυσιολογική» συμπεριφορά των «πυλώνων» του συστήματος της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης. Αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση έχει τα δικά της σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσει και να λύσει. Το πρώτο αφορούσε και εξακολουθεί να αφορά τη συγκάλυψη όλων των συμμετεχόντων στις περιβόητες «λίστες» (Λαγκάρντ, Φαλτσιανί κ.λπ.) που είδαν το φώς της δημοσιότητας μέσα στην περίοδο των βάρβαρων μνημονίων ενάντια στον εργαζόμενο λαό. Τόσο οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όσο και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιμετώπισαν τα «τζάκια» του ντόπιου κεφαλαίου ευλαβικά και συμμετείχαν στη θεσμική τους κάλυψη για τη λεηλασία τόσων δις ευρώ και τη μεταφορά τους στις ελβετικές τράπεζες, την ίδια περίοδο που ο λαός στέναζε από τη φτώχεια και την ανεργία της αντεργατικής-αντιλαϊκής λαίλαπας. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και διαμάχες όπως αυτές των Μιωνή και Φιλιππάκη θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε «ατυχήματα» που θα προκαλούσαν ακόμη περισσότερη ζημιά στο αστικό πολιτικό σύστημα αλλά και στο ντόπιο κεφάλαιο. Από την άλλη πλευρά, πιο σημαντικό ζήτημα από αυτό της συγκάλυψης των ονομάτων που μετέφεραν τα δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία και δεν έπρεπε να εμποδιστούν ήταν η συγκρότηση του γεωστρατηγικού άξονα Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου. Η ντόπια αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό τόσο επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην προοπτική αυτού του άξονα που αποτελούσε ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, έβλεπε και τη δική της αναβάθμιση σε σχέση με την ανταγωνίστριά της τούρκικη αστική τάξη και το καθεστώς Ερντογάν. Και το κράτος-δολοφόνος του Παλαιστινιακού λαού, Ισραήλ δεν ήταν διατεθειμένο να αποδεχθεί τη διαπόμπευση μέσω δημοσιευμάτων ενός ανθρώπου για «ειδικές αποστολές», όπως ο Σάμπυ Μιωνή. Ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας, πρόεδρος του Ισραηλινο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού στην αιματοβαμμένη επίθεση στο 2010 κατά του τούρκικου πλοίου «Mavi Marmara» που έπλεε προς την αποκλεισμένη Γάζα και «ακτιβιστής» υπέρ του κράτους του Ισραήλ και του αντισημιτισμού με την κάλυψη του πρωθυπουργικού γραφείου της ισραηλινής κυβέρνησης. Οι διαχειριστές της αστικής εξουσίας στην χώρα δεν ήθελαν με τίποτα να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με το Ισραήλ και με κάθε τρόπο επιδίωκαν έναν συμβιβασμό που θα μπορούσε να κλείσει την υπόθεση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Ν. Παππάς, ο «αριστερός» υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με μεγάλη οικειότητα και άνεση συνομιλεί με τον Μιωνή για την επίλυση των διαφορών, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να αποκομίσει και κάποια οφέλη για το δικό του πολιτικό «μαγαζί» και την ενίσχυση της θέσης του στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Γιατί σήμερα οι αποκαλύψεις ;

Υπάρχει ένας προβληματισμός για τις στοχεύσεις των σημερινών αποκαλύψεων και της χρονικής περιόδου που αυτές έγιναν. Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αποτελούν μία ακόμη ενίσχυση της κυβέρνησης της ΝΔ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και στους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις στην περιοχή του Αιγαίου και της Ν.Α. Μεσογείου. Αυτή η ενίσχυση θα της δώσει ώθηση για ακόμα μεγαλύτερη συμμόρφωση στις ιμπεριαλιστικές επιταγές ΗΠΑ-ΕΕ και από την άλλη θα ενισχύσει τη θέση της απέναντι στον εργαζόμενο λαό στην αντεργατική της επίθεση για τα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, όμως, και οι «φορείς» των αποκαλύψεων φροντίζουν και να μην χαλάσουν τελείως τις σχέσεις τους και με τον άλλο «πυλώνα» του ντόπιου αστικού συστήματος. Τόσο οι δηλώσεις Μιωνή ότι δεν εκβιάστηκε από τον Παππά, αλλά κυρίως η επίσκεψη του τελευταίου στην ισραηλινή πρεσβεία την επόμενη των αποκαλύψεων για «ενημέρωση σχετικά με την επιτυχημένη επίσκεψη Μητσοτάκη» στο Ισραήλ, επιβεβαιώνει για την πρεσβεία «τη δικομματική υποστήριξη των σχέσεων των δύο χωρών». Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, απαντούν ότι η ΝΔ κινείται με αυτές τις μεθόδους για καλύψει τις ευθύνες της στην υπόθεση της Novartis και στη σημερινή οικονομική κατάσταση που εξελίσσεται όλο και προς το χειρότερο. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο Ν. Παππάς διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι «υπηρεσίες» Μιωνή προς την κυβέρνηση της ΝΔ θα έχουν σαν αντάλλαγμα την παραχώρηση -σε ποιον δεν είπε- του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Πιθανά κάτι παραπάνω να ξέρει ο συγκεκριμένος.

Συγκάλυψη μέσω… αποκαλύψεων

Είναι γεγονός ότι σε κρίσιμες περιόδους, όπως η σημερινή, για το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, φουντώνουν αντιθέσεις και ανταγωνισμοί στο εσωτερικό του και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «αποκαλύπτονται» υποθέσεις και δραστηριότητες παραγόντων του. Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται το βάθος των δεσμών, των σχέσεων και των εξαρτήσεων του πολιτικού προσωπικού με το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές επικυρίαρχους. Επίσης, μέσα στις συνθήκες αυτές οι κασέτες Μιωνή αποτελούν και ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς τα ντόπια αστικά πολιτικά επιτελεία ότι υπάρχουν «ράμματα για τη γούνα τους», που αν χρειαστεί θα έρθουν στο «φως» της δημοσιότητας. Όμως, για τον λαό αυτές οι «αποκαλύψεις» δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, καθώς εξελίσσεται με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο η επίθεση στη ζωή του, στα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, με τρόπο φανερό, ωμό και βάρβαρο. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν τον λαό στο περιθώριο, απλό θεατή των εξελίξεων και με τις εκατέρωθεν «αποκαλύψεις» να συγκαλύψουν τη δική τους πολιτική κατεύθυνση στήριξης του συστήματος της εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Σε μία περίοδο που είναι αναγκαίο να συγκροτηθούν οι εργατικές-λαϊκές δυνάμεις σε κατεύθυνση αντίστασης και διεκδίκησης, οι δήθεν αποκαλύψεις έρχονται να σπείρουν τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό με τελικό στόχο τη συγκάλυψη της δυσοσμίας του εκμεταλλευτικού συστήματος και το πέρασμα των αντιλαϊκών πολιτικών. Χωρίς να υποτιμούμε τη σημασία και το βάθος των σκοτεινών συγκρούσεων και συνεννοήσεων παραγόντων του συστήματος μέσα και έξω από τη χώρα, θεωρούμε ότι η κύρια πλευρά των ζητημάτων, για τον λαό και τη νεολαία, βρίσκονται στην ολοφάνερη πραγματικότητα του συστήματος και των επιδιώξεών του.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Πολιτική Εκδήλωση εν όψει Πολυτεχνείου
 
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org