18 ΜΑΡΤΗ 2020

Οι λαοί πληρώνουν – και εν μέσω κορονοϊού – τον συνεχιζόμενο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

Η απόφαση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να απαγορεύσει τις πτήσεις από τις χώρες της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, πέρα από την όποια υγειονομική της πλευρά ήταν κυρίως πολιτικού χαρακτήρα, καθώς εξαιρούσε αρχικά από την απαγόρευση τις πτήσεις που προέρχονταν από τη Μεγάλη Βρετανία! Η απόφαση αυτή είναι ένα ακόμα δείγμα του σκληρού και πολυεπίπεδου ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ο οποίος όχι μόνο δεν ανακόπηκε από την έλευση της επιδημίας του κορονοϊού αλλά συνεχίζεται και εντείνεται. Και στο σημείο αυτό αποκαλύπτεται η τεράστια υποκρισία των ιμπεριαλιστών και των αστών ότι δήθεν ομονοούν και αφήνουν κατά μέρος τους ανταγωνισμούς τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τον σοβαρό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο κορονοϊός. (Βέβαια, το πιο μεγάλο τους έγκλημα είναι ότι το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα που εκπροσωπούν με την πολιτική του όλα τα τελευταία χρόνια αποδόμησε τα συστήματα υγείας και δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για την επέλαση του ιού και την αδυναμία αντιμετώπισής του).

Όπως ήταν φυσικό, η απάντηση από την πλευρά τη ΕΕ δεν άργησε να έρθει. Ήδη, ανώτατος αξιωματούχος της είχε προετοιμάσει το έδαφος και είχε «αδειάσει» τον Τραμπ δηλώνοντας πως είναι ψέμα ότι για την απαγόρευση πτήσεων είχε ενημερώσει τους αρμόδιους της ΕΕ. Ο ίδιος αξιωματούχος έκφρασε εκ μέρους της ΕΕ την απογοήτευσή της για μια ακόμα μονομερή απόφαση του Τραμπ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, την Τρίτη 17 Μαρτίου, οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισαν το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ για τριάντα μέρες. Η γερμανίδα καγκελάριος μάλιστα δήλωσε ότι θα εφαρμόσει άμεσα την απόφαση ενώ η επίτροπος Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η εφαρμογή της απόφασης επαφίεται σε κάθε ξεχωριστό μέλος της ΕΕ. Ο Τραμπ, λοιπόν, πληρώνεται με το ίδιο νόμισμα.

Το γεγονός μάλιστα ότι από την απόφαση της ΕΕ εξαιρούνται οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας με το αιτιολογικό ότι οι σχέσεις Μ. Βρετανίας-ΕΕ βρίσκονται σε μεταβατική φάση, καθιστά απολύτως φανερό τον πολιτικό χαρακτήρα -και καθόλου υγειονομικής φύσης- της απόφασης της ΕΕ: τη στιγμή που ο Τζόνσον εφαρμόζει την -τουλάχιστον αμφιλεγόμενη  έως ναζιστική- «ανοσία της αγέλης» με αποτέλεσμα η διάδοση της νόσου στη χώρα να είναι εκθετική, δεν θα ήταν λογικό και επόμενο να απαγορευτεί η είσοδος και των βρετανών πολιτών; Η απάντηση είναι προφανής δείχνοντας ότι αυτοί που κυβερνούν παίζουν τα δικά τους οικονομικά, πολιτικά, γεωστρατηγικά παιχνίδια αδιαφορώντας για τη ζωή και την υγεία των λαϊκών τάξεων ή καλύτερα πάνω στις πλάτες και με θύματα τους λαούς.

Αθήνα 18-03-20    

Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ(μ-λ) 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
ΒΙΝΤΕΟ