04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2004

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν οι τελετές έναρξης και λήξης ούτε τα μετάλλια των μεταλλαγμένων αθλητών

Η αυλαία των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας έπεσε. Και άνοιξε η συζήτηση για την επόμενη μέρα. Απολογισμοί, πανηγυρισμοί, κόντρες, προβληματισμοί, γκρίνιες. Απ’ όλα βρίσκεις στις δηλώσεις των κρατούντων, στις σελίδες των εφημερίδων, αλλά και στις κουβέντες του απλού κόσμου.
Η πανάκριβη δεκαπενθήμερη φιέστα αφήνει πολλούς “ανοικτούς λογαριασμούς” και σε διάφορα επίπεδα. Θα φανεί άμεσα πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν οι τελετές έναρξης και λήξης ούτε τα μετάλλια των μεταλλαγμένων αθλητών. Θα φανεί άμεσα πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μια τεράστια επιχείρηση διαμόρφωσης όρων για ανατροπές στους συσχετισμούς ανάμεσα τους ισχυρούς της Γης, ιδιαίτερα τους Αμερικάνους, και την αστική τάξη της χώρας, ανάμεσα στους κεφαλαιοκράτες και τον κόσμο της δουλειάς. Ήταν ένα πεδίο απίστευτου ανταγωνισμού μεταξύ των πολυεθνικών που απαίτησαν το μονοπώλιο από το νερό, τα ρούχα μέχρι και τις χημικές βόμβες των μεταλλαγμένων αθλητών τους.
Αναβαθμίστηκε, λένε, ο ρόλος της χώρας και φάνηκαν οι αστείρευτες ικανότητές της. Δεν αναφέρονται προφανώς στις δυνατότητες και τα δικαιώματα του λαού μας που μόνιμα και σταθερά είναι στο περιθώριο. Είναι ο μικρομεγαλισμός των κρατούντων που έδωσαν γη και ύδωρ στους ισχυρούς για να πάρουν την ολυμπιάδα.
Την επόμενη μέρα των αγώνων αρχίζουν να εξοφλούνται οι δόσεις. Και δυστυχώς για άλλη μια φορά χρεωμένος θα είναι η εργατική τάξη, ο λαός και τα δικαιώματά του.
Η παρουσία του ΝΑΤΟ και των πάσης φύσης πρακτόρων έληξε με τη λήξη των αγώνων; Θα πάψουν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας αμερικανοί ράμπο;
Ακούσατε ότι θα ξηλωθεί το τεράστιο ηλεκτρονικό σύστημα χαφιεδισμού και παρακολούθησης; Θα μεταφερθούν οι περισσότερες από 1.000 υπερσύγχρονες (με μικρόφωνα) κάμερες, που ξηλώνονται από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στους δρόμους της Αττικής; Λέτε να έκαναν δοκιμή των δυνατοτήτων τους τότε κατά τη διάρκεια των αγώνων που παρακολουθούσαν τους τρομοκράτες διαδηλωτές;
Αναγνώρισαν οι ξένοι το λάθος τους και τώρα οι εφημερίδες τους έχουν διθυραμβικά σχόλια για την ολυμπιάδα της Αθήνας. Μάλιστα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και απόψεις για μόνιμη τέλεσή τους εδώ. Αν αφήσουμε το τελευταίο (της ανάληψης των αγώνων) που σχετίζεται με πολιτικές, γεωστρατηγικές και οικονομικές επιλογές των ισχυρών της Γης, θα λέγαμε πως καλώς και επαινούν την ντόπια ολιγαρχία. Δεν είπε ούτε ένα όχι, δεν σήκωσε σε κανένα ζήτημα ούτε καν τη φωνή, έτσι που να έχουμε χάσει τώρα το λογαριασμό και να μην ξέρουμε πόσα τρισεκατομμύρια στοίχισε στο λαό μας η ακριβότερη ολυμπιάδα όλων των εποχών.
Λέτε να είμαστε καχύποπτοι όταν εκτιμούμε ότι το κόστος της θα αποτελέσει σοβαρό άλλοθι για την κυβέρνηση να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα λιτότητας στη ΔΕΘ;
Νέες δυνατότητες και προοπτικές προβάλλουν μετά την ολυμπιάδα, φωνασκούν οι κυβερνώντες. Τι λέτε να εννοούν; Ας καταγράψουμε μερικές.
Πήραμε, λένε, το χρυσό στις συγκοινωνίες. Ας πληρώσουμε τώρα χρυσή την Αττική οδό. Την επομένη των αγώνων αύξηση από τα 2 στα 2,5 ευρώ και θα πάει 3 ευρώ.
Φτιάξαμε υπέροχα στάδια. Εχουν βέβαια μεγάλο κόστος συντήρησης. Και γίνεται ξαφνικά επίκαιρη η συζήτηση για τη μεταολυμπιακή χρήση των χρυσοπληρωμένων εγκαταστάσεων. Γιατί λέτε χαμογελούν κάποιοι ιδιώτες; Να συμμεριστούμε την καχυποψία(;) αρθρογράφου πρωινής εφημερίδας ότι φτιάχτηκαν παλατάκια μέχρι και για το αγώνισμα του πινγκ πονγκ για να πουληθούν φτηνά, κατόπιν σχεδίου;
Την επιχείρηση “πράσινη Αθήνα” την έχει αναλάβει η Ντόρα. Πώς το είπε; Να γίνει οικόπεδα το μισό Ελληνικό. Ποιο; Αυτό που το προόριζαν για το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης!!! Ας περιμένουμε λίγο να μας πει τις προτάσεις της και για τα οικόπεδα στον ιππόδρομο και στο Γουδί!
Για τα έργα στην επαρχία τι να πούμε; Μηδέν εις το πηλίκον!
Ευχαρίστησαν οι κυβερνώντες το λαό και όσους δούλεψαν στα εργοτάξια και τις εγκαταστάσεις.
Ευχαριστεί ο θύτης το θύμα. Ο καταπιεστής τον καταπιεσμένο. Ειρωνικά και με απίστευτο θράσος. Τι να λέει σε δαύτους το αίμα των νεκρών και οι σακατεμένοι στα εργοτάξια. Η δουλειά τους να γίνει. Δεν ξέρουν τίποτα για το φόνο. Ποιος υποχρέωσε με τη βία χιλιάδες εργάτες και εργαζόμενους να δουλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί; Χωρίς ωράριο. Μέρα νύχτα. Με λειψή ή καθόλου ασφάλιση. Ποιος εκμεταλλεύτηκε την ανεργία των νέων και των γυναικών και με το ιδεολόγημα του εθελοντισμού και το δόλωμα μερικών μορίων για διορισμό στο Δημόσιο αξιοποίησε την απλήρωτη δουλειά χιλιάδων;
Τι να εννοούν οι κρατούντες όταν λένε πως η εμπειρία της περιόδου των αγώνων πρέπει να αξιοποιηθεί στο άμεσο μέλλον;
Τώρα που τελείωσαν οι χοροί, κ. Σαββόπουλε, ο λαός μας θα κάνει τον δικό του απολογισμό. Η “κληρονομιά” των ολυμπιακών είναι βαριά αλλά και αφετηρία της νέας αντιπαράθεσης και των νέων αγώνων για την ειρήνη, τη δουλειά και τις ελευθερίες μας.

φ.507-508, 4/9/04

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr