12 ΜΑΡΤΗ 2004

Οι πολιτικές βάσεις του εκλογικού αποτελέσματος

Αν επιχειρούσαμε να συνοψίσουμε τις αιτίες, τους βασικούς παράγοντες στους οποίους πάτησε το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ(μ-λ), θα αναφέραμε τρεις σαν κύριους:
Α. Η ίδια η επίθεση του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού, όπως ραγδαία αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία 4 χρόνια διεθνώς και στην Ελλάδα, που αφενός συνέβαλε σε μια ευρύτερη αποκάλυψη των πραγματικών χαρακτηριστικών του συστήματος και αφετέρου γέννησε κύματα αντιστάσεων και αγώνων.
Αυτή η κατάσταση, αντικειμενικά, έφερε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαία πιο κοντά σε μια συνολικότερη αμφισβήτηση-άρνηση του συστήματος, των κυρίαρχων δυνάμεών του και των κάθε λογής παραλλαγών τους, και, ταυτόχρονα, έθεσε σ” ολάκερο αυτό το δυναμικό πιο πιεστικά τα ερωτήματα της αντίστασης και της διεξόδου από μια αγωνιστική-επαναστατική σκοπιά.
Β. Η ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα, οι πολιτικές προσεγγίσεις που το ΚΚΕ(μ-λ) έχει κατακτήσει, που δεν βρίσκονται στον αέρα αλλά ερμηνεύουν πειστικά το τι και γιατί συγκλονίζει τον πλανήτη, το τι βρίσκεται απέναντι στους λαούς και τους εργάτες στη χώρα μας και στον κόσμο. Ταυτόχρονα, η παρουσία και η δράση των δυνάμεων που αναφέρονται στο ΚΚΕ(μ-λ), από την Αθήνα μέχρι τη …Βομβάη, η λογική και η πρακτική της κοινής δράσης σε όλα τα μέτωπα της πάλης των λαών και των εργαζομένων -αν και σε μια ορισμένη κλίμακα- έδιναν το στίγμα μιας πολιτικής δύναμης που λειτουργεί σε αναφορά με το κίνημα, με τις απαιτήσεις της πάλης, με κριτήριο την ανάγκη να κινητοποιηθεί ο λαός, να οικοδομηθεί μέσα στον αγώνα και στη βάση της λογικής ενότητας και πάλης η επαναστατική Αριστερά που απαιτεί η εποχή μας.
Γ. Αυτή καθαυτή η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ(μ-λ) για ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ για ΕΙΡΗΝΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που αποτέλεσε εξάλλου το κύριο πολιτικό ζήτημα που θέσαμε σε «ψηφοφορία» στο λαό και τη νεολαία της χώρας. Πρόταση αναγκαία για τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, πρόταση που απαντάει στα προβλήματα του κινήματος και της Αριστεράς στη βάση των σημερινών δεδομένων και με φιλόδοξη προοπτική. Πρόταση που αφορά και αγκαλιάζει ευρύτερα τμήματα εργαζομένων και νεολαίας και γι” αυτό μπορεί να γκρεμίζει τα πολιτικά τείχη (αυτο)περιθωριοποίησης της ριζοσπαστικής, επαναστατικής Αριστεράς. Πρόταση που απορρίπτει τις προεκλογικές «ενότητες» που εμπορεύτηκαν δυνάμεις του ρεφορμισμού (ΣΥΝ), τη λογική των χυδαίων εκβιασμών υπέρ του … «έτοιμου» κόμματος και του «ανέτοιμου» λαού (ΚΚΕ), αλλά και των πόλων ομοειδών δυνάμεων, έξω και μακριά από τις αγωνίες και κυρίως τη δύναμη της μαζικής λαϊκής πάλης.
Σε κάθε περίπτωση, για μας είναι φανερό πως βρισκόμαστε ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ μιας νέας πορείας για την υπόθεση της λαϊκής πάλης, ότι τα πολύ περισσότερα για το λαό, για τις δυνάμεις που αναφέρονται σ” αυτόν και θέλουν να τον υπηρετούν, μέλει να γίνουν. Το πόσο γρήγορα θα διανυθεί αυτή η πορεία δεν θα εξαρτηθεί βέβαια από τη «βιασύνη» μας, αλλά από τις πολιτικές επιλογές και κατευθύνσεις που ο καθένας μας θα υιοθετήσει.

φ.497, 13/3/04

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr