05 ΜΑΡΤΗ 2021

Οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν τίποτε

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» παρουσίασε, σε διαδικτυακή εκδήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας. Με τη συμμετοχή διάφορων επιστημόνων, που έσπευσαν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός προγράμματος υγείας “ποιοτικού και χωρίς ανισότητες”, που θα υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν επανέλθει στην κυβέρνηση.

Τα κυριότερα σημεία των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν:

  • Στην αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ.
  • Στην πρόσληψη 15.000 υγειονομικών σε βάθος 3ετίας και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Στη διαμόρφωση του εισαγωγικού μισθού των γιατρών στα 1.400 περίπου ευρώ καθαρά.
  • Στην επαναλειτουργία δύο νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη (Παναγία και Φράγκων) και στο άνοιγμα νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.
  • Στην ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Στην αύξηση των ΤΟΜΥ και την εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού.
  • Στην παροχή “ποιοτικής και ισότιμης υγείας”, χωρίς να αναφέρεται αν αυτή θα είναι και δωρεάν.

Χρησιμοποιώντας σαν τυράκι κάποιες αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών, τις μονιμοποιήσεις και τις προσλήψεις προσωπικού που υπόσχεται, θέλει να συνάψει ένα “νέο κοινωνικό συμβόλαιο”, όπως λέει, με τους υγειονομικούς. Βέβαια το αντάλλαγμα που θα ζητήσει από τους εργαζόμενους στην υγεία για τη σύναψη αυτού του συμβολαίου είναι ένα ερωτηματικό, ιδίως με τους αντισυνδικαλιστικούς νόμους που ισχύουν σήμερα, ενάντια σε απεργία και συνελεύσεις καθώς και με το ζήτημα της αξιολόγησης.

Φυσικά, όπως μας ενημερώνει ο Τσίπρας, ο μεγάλος νταλκάς, είναι η εδραίωση του οικογενειακού γιατρού και των ΤΟΜΥ και η δημιουργία αυτής της πολυβασανισμένης ΠΦΥ, την οποία ευαγγελίζεται κάθε κυβέρνηση που περνάει από τη χώρα αυτή. Βέβαια, όλα γίνονται στα πρότυπα μοντέλων εμπορευματοποίησης που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε και οι δομές αυτές περισσότερο αποτελούν φραγμό στην πρόσβαση του κόσμου στην περίθαλψη παρά οτιδήποτε άλλο και μηχανισμούς μονιμοποίησης της λιτότητας στον τομέα της περίθαλψης όπως απέδειξε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας.

Επίσης, στο όλο πρόγραμμα, ενώ αναφέρεται με όλους τους τρόπους ότι θα ενισχυθεί το δημόσιο, και θα αυξηθεί η χρηματοδότηση, δεν φαίνεται πουθενά ότι θα θιγούν τα συμφέροντα του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, αφού προωθείται και η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και η επέκταση της δυνατότητας και του χώρου κίνησης του, αφού πολλά από τα στοιχεία που λέει ότι θα αναπτύξει δεν μπορούν να καλυφθούν από δημόσιες δομές ή παροχές, οπότε οι “συνεργασίες” θα είναι απαραίτητες. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως όλα θα γίνουν προς όφελος του πολίτη, χωρίς όμως να λέει ότι το όφελος του πολίτη τελειώνει εκεί που αρχίζει το κέρδος του κεφαλαίου.

Εν μέσω τρίτου κύματος της πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανιστεί υποσχόμενος μια σειρά παροχές και υιοθετώντας πολλά από τα αιτήματα των εργαζομένων. Βέβαια, τα 5 χρόνια κυβερνητικής του θητείας άλλα λένε. Τότε που η στερεότυπη απάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ήταν “εμείς θέλουμε, αλλά η τρόικα δε μας αφήνει”. Τότε που συνέχισε και υλοποίησε την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική του συστήματος και στον τομέα της περίθαλψης. Γιατί να τους πιστέψουμε σήμερα;

Έχει αποδειχτεί ότι η πάλη του λαού για ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ δεν μπορεί να γίνει μέσω προγραμμάτων και εξαγγελιών. Καμιά αστική διακυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να το ικανοποιήσει. Χρειάζεται μαζικό οργανωμένο κίνημα διεκδίκησης και πάλης. Οι αοριστολογίες του ΣΥΡΙΖΑ περί “αναδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος υγείας” υπηρετούν την αντιπολιτευτική ρητορεία του και ωραιοποιούνται με την παροχολογία για αυξήσεις, προσλήψεις και ΜΕΘ. Πράγματα, τα οποία αποτελούν και αιτήματα του κόσμου και των εργαζομένων που πρέπει να αγωνιστούν για αυτά χωρίς καμία αυταπάτη ότι θα τους χαριστούν απλόχερα από κάποια “φιλολαϊκή” κυβέρνηση.

5/3/2021

Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr