22 ΜΑΡΤΗ 2020

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται. Τα διαλυμένα από την καπιταλιστική επέλαση συστήματα υγείας δοκιμάζονται. Οι επιπτώσεις θα χτυπήσουν τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη!

Βρισκόμαστε στον 3ο μήνα από την εμφάνιση-εξάπλωση του κορωνοϊού (Covid-19). Ήδη ο Π.Ο.Υ έχει κηρύξει την εξέλιξη της μετάδοσης σαν πανδημία, πράγμα που συνηγορεί στην λήψη αυξημένων μέτρων περιορισμού των «συναθροίσεων» σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής. Αλήθεια τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα;

Τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν παρθεί κρίνονται ανεπαρκή και παγκόσμια παρατηρείται πλέον μια αλλαγή πολιτικής. Μέρα με την μέρα πληθαίνουν οι χώρες που κλείνονται ερμητικά κατεβάζοντας ρολά στα σύνορα, περισσότερο ξορκίζοντας το κακό, παρά αντιμετωπίζοντάς το. Από τη διπλανή Αλβανία που κλείνει τα σύνορα (και χερσαία!) μέχρι τη μακρινή Αργεντινή! Ακολουθεί η Τσεχία, που επιπλέον βάζει σε καραντίνα όποιον εισέλθει στη χώρα για 1 μήνα (!), ενώ πιο εντυπωσιακή ήταν η απαγόρευση των ταξιδιωτών που επέβαλαν οι ΗΠΑ κύρια προς την ΕΕ (δίνοντας συνέχεια στον εμπορικό πόλεμο), κ.ο.κ. Να διευκρινίσουμε πως σε αυτό το σημείωμα θα σταθούμε πιο πολύ στην «υγειονομική πλευρά» της εξάπλωσης του ιού και όχι τόσο στην πολιτική διάσταση και εκμετάλλευσή της, που αναλύεται σε άλλα άρθρα της ΠΣ.

 

Ποιος είναι, όμως, ο ανομολόγητος -επίσημα- φόβος για την καταφυγή σε τέτοια δραστικά μέτρα περιορισμών κίνησης;

Όλοι οι ειδικοί καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: με βάση των αριθμό των κλινών εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης, ο οποίος δεν επαρκεί, δεν μπορεί να νοσηλευτεί το σύνολο των νοσούντων και άρα θα έχουμε αυξημένο αριθμό νεκρών. Με αλλά λόγια, θα καταρρεύσει το σύστημα υγείας, όπως αρέσκονται να λένε τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η

Γιατί είναι ανεπαρκή τα συστήματα υγείας πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια;

Η απάντηση είναι εύκολη και τη βρίσκει κανείς αν ανατρέξει στις τελευταίες δεκαετίες, όταν χρόνο με τον χρόνο, υπήρξε μια ραγδαία αποδόμηση όλων όσων είχαν κατακτηθεί μετά τον Β’ Π.Π.! Είναι αυτό που πολλές φορές έχουμε αναφέρει σαν ιστορική ρεβάνς του καπιταλισμού.

Φυσικά, αυτή η κατεδάφιση υπήρξε πιο έντονη την περίοδο των μνημονίων. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα για την ΕΕ:

Σύμφωνα με στοιχεία, «από το 2011 έως το 2018 η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη-μέλη της να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία ή και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η κάθε κυβέρνηση να τα υλοποιεί, έχοντας και το «άλλοθι» της έξωθεν πίεσης!

Σε αυτή τη διαδικασία αποδιάρθρωσης των συστημάτων υγείας, «η Ελλάδα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια, αφού στα χρόνια της κρίσης (2009-2013) οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία μειώνονταν ετησίως κατά 8,7%. Στην Ισπανία, o χρόνος αναμονής για προγραμματισμένα χειρουργεία εκτοξεύτηκε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Μόνο την περίοδο 2012-2014, η Ιταλία έκοψε 4 δισ. ευρώ από τις δαπάνες Υγείας, ενώ το 2015 12,2 εκατομμύρια πολίτες της δεν είχαν πρόσβαση σε δομές Υγείας.»!

Θα μπορούσαν και μόνο αυτά τα στοιχεία να φωτίσουν επαρκώς τη μακάβρια σημερινή πραγματικότητα των εκατοντάδων νεκρών στην γείτονα χώρα. Κανείς όμως δεν αναδεικνύει την αυτονόητη ενοχή αυτών των πολιτικών και αυτών που τις εφαρμόζουν.

Φυσικά, και στην Κίνα οι ίδιοι λόγοι οδήγησαν στην εξάπλωση της ίωσης Covid-19 (από τις αρχές Δεκέμβρη 2019 που πρωτοεντοπίστηκε) και στα δρακόντεια μέτρα που πάρθηκαν τον Γενάρη.

Οι «New York Times» -η γνωστή εφημερίδα- παρουσίασαν πριν 3 χρόνια ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πώς ο καπιταλισμός κατέστρεψε το σύστημα υγείας της Κίνας». Ο παρουσιαστής εξηγούσε ότι στα χρόνια του Μάο Τσε Τουνγκ, το κράτος προσέφερε δωρεάν περίθαλψη σε όλους. Μετά τη δεκαετία του ’80, όμως, το άλμα του Τενγκ προς την καπιταλιστική ανάπτυξη ανέτρεψε τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής περιόδου, φτάνοντας σε ένα σύστημα που εκατομμύρια φτωχών πολιτών πρέπει να πληρώσουν ακριβά για να έχουν πρόσβαση, ακόμα και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη!

Ας δούμε ποιοι ήταν οι «πυλώνες» του δημόσιου συστήματος υγείας του Μάο: α) προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των εργατών, των χωρικών και των στρατιωτών, β) έμφαση στην πρόληψη και όχι τη φαρμακευτική αντιμετώπιση ασθενειών γ) ενοποίηση της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής με την τεχνογνωσία που έφτανε από τη Δύση και δ) σύνδεση του ιατρικού επαγγέλματος με ένα πλατύ λαϊκό κίνημα (ξυπόλητοι γιατροί).

Στο διάστημα 1952 με 1982, το συγκεκριμένο μοντέλο μείωσε τη βρεφική θνησιμότητα από τους 200 θανάτους (ανά 1.000 γεννήσεις) στους 34 και διπλασίασε το προσδόκιμο ζωής από τα 34 στα 68 χρόνια!

ΕΡΩΤΗΣΗ 2η

Τουλάχιστον τώρα οι ιθύνοντες (αστικές και ιμπεριαλιστικές ηγεσίες) του δυτικού κόσμου, «βάλανε μυαλό»;

Ακόμα και οι καλοπροαίρετα δύσπιστοι θα συμφωνήσουν. Όχι μόνο δεν παίρνονται μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά οι ιθύνοντες περιορίζονται στα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και μεθοδικά οχυρώνονται στη στρατηγική μετατόπισης των ευθυνών σε ατομικό επίπεδο: «εσύ θα φταις, αν θα νοσήσεις!» «εσύ θα φταις που δεν φτάνουν οι κλίνες ΜΕΘ», «εσύ θα φταις αν θα πεθάνει ο γείτονας σου!» κ.ο.κ…

Στα δικά μας πάλι και με στοιχεία «δικά τους»…

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας τον Σεπτέμβρη του 2019, μιλούσε για την καμένη γη που παρέλαβε και έδινε στο φως στοιχεία:

-4 στα 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ δηλώνουν ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών και δεν έχουν έκθεση επιτροπής λοιμώξεων.

-8 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα και 9 στα 10 νοσοκομεία ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού εργαστηριακού τομέα.

-1 στα 2 νοσοκομεία έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργίας.

Πρόσφατα το υπουργείο με ΠΝΠ εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ… Η αλήθεια, όμως, είναι η εξής:

  • Οι δυο χιλιάδες 2ετείς θέσεις εργασίας δεν αφορούν ιατρικό, αλλά μόνο νοσηλευτικό και παρα-ιατρικό προσωπικό!
  • Για να λειτουργήσουν τα πάνω από 100 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ (που έχουν ήδη εξοπλισμό αλλά όχι προσωπικό) χρειάζονται τουλάχιστον 450 νοσηλευτές και 150 γιατροί!
  • Είναι γνωστό ότι το 20% όσων νοσήσουν από τον κορωνοϊό θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, όταν ήδη, σε συνθήκες «κανονικότητας», δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται στην αναμονή για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους!

Από ό,τι φαίνεται, οι νυν κυβερνώντες είναι μανούλες στο επικοινωνιακό παιχνίδι!

Χτες εξήγγειλαν την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, όταν 3 μήνες τώρα δεν έχουν ανοίξει ούτε μια κλινική, ούτε ένα από τα νοσοκομεία που υπάρχουν κλειστά (π.χ. Λοιμωδών, στη Θεσσαλονίκη). Ο στόχος τους πλέον είναι καθαρός: Να μην υπάρξει καμία ενίσχυση του συστήματος μόνιμα για την επόμενη μέρα!

Μιλάνε οι ιθύνοντες επικριτικά για το αίσθημα εμπιστοσύνης που δεν υπάρχει, απέναντι στην κυβέρνηση, μεταξύ των πολιτών! Κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται πως αυτό οφείλεται στο ότι όλοι καταλαβαίνουν πού «πάει το πράγμα».

Γιατί αυτοί που θα πληρώσουν βαριά τις συνέπειες, θα είναι οι «μη έχοντες»: που θα δουλεύουν υπερωρίες απλήρωτες, που θα απολυθούν, που θα μείνουν χωρίς μεροκάματο, που δεν θα έχουν πρόσβαση σε νοσοκομείο για όποιο άλλο πρόβλημα υγείας, που θα μείνουν εκτός ΜΕΘ

Όλοι αυτοί έχουν κάθε λόγο να παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης απέναντι στον ιό, αλλά και μέτρα «προφύλαξης» απέναντι σε αυτή την κυβερνητική πολιτική, αυτό το σύστημα, μένοντας σε εγρήγορση, ενήμεροι κι ετοιμάζοντας τις αντιστάσεις για την επόμενη μέρα!

ΥΓ1. Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα «Μακεδονία», στην Κούβα. Το κουβανικό αντιικό φάρμακο Ιντερφερόνη Άλφα 2Β χρησιμοποιείται στην Κίνα κατά του νέου κορωνοϊού και περίπου 15 χώρες επιθυμούν να το αγοράσουν! Η Κούβα ακόμα και σήμερα, παρόλο τον αποκλεισμό, διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας στην ιατρική, απότοκο της προσπάθειας σοσιαλιστικής οικοδόμησης που υπήρξε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Χ.Γ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
ΒΙΝΤΕΟ