20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2003

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ

Πλούσια η συζήτηση, γόνιμος ο προβληματισμός και αυξημένη η αισιοδοξία όλων όσων παρακολούθησαν τη Διεθνή Σύσκεψη στα Χανιά. Η συνεισφορά όλων -είτε με κείμενα είτε με τις προφορικές τους τοποθετήσεις- επιβεβαίωσε ξανά την αξία και τη σημασία που έχει ο αγώνας ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και την παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων σε όλο τον κόσμο.
Χωρίς να θέλουμε να υποκαταστήσουμε την αναλυτική παρουσίαση των θέσεων κάθε κίνησης, ζητήσαμε από τις ξένες αντιπροσωπείες να μας απαντήσουν σύντομα σε τρεις ερωτήσεις σχετικά με τη Σύσκεψη και το ζήτημα των αμερικανικών βάσεων. Παραθέτουμε τις απαντήσεις μερικών από αυτές.Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την κίνηση που εκπροσωπείτε και τη δράση της ενάντια στον πόλεμο και τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα σας;
Ποια είναι η άποψή σας για την πρόταση δημιουργίας μιας διεθνούς κίνησης συντονισμού ενάντια στην αμερικανική εξωτερική στρατιωτική παρουσία στον κόσμο;
Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη Διεθνή Σύσκεψη αντιβασικών κινήσεων στα Χανιά;

Η Καμπάνια Ειρήνης των Γυναικών του Μένγουιθ Χιλ διαμαρτύρεται ενάντια στην τοπική βάση κλείνοντας τον κεντρικό δρόμο και κατευθύνοντας την κοινή γνώμη ενάντια σε όλες τις παρανομίες στις οποίες εμπλέκεται η βάση. Επίσης, φέρνοντας την υπόθεση σε προκατειλημμένα δικαστήρια που είναι ανίκανα να προστατέψουν το μέλλον.
Μια διεθνής καμπάνια που θα ενώσει τη συλλογική μας απόφαση να είμαστε ελεύθεροι από τις βάσεις στις ίδιες μας τις χώρες, θα αποδειχθεί τόσο ισχυρή που θα είναι αδύνατον να αγνοηθεί από τη συνωμοτική κυβέρνησή μας και την αμερικανική διοίκηση.
Αυτή η Σύσκεψη είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό και ενίσχυσε την αισιοδοξία όλων όσων την παρακολούθησαν. Μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο ασφαλέστερο για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών των ΗΠΑ οι οποίοι έχουν πολλά να κερδίσουν φέρνοντας πίσω τους άντρες τους, τους γιους τους και τα αδέλφια τους, προτού εγκληματήσουν σε μελλοντικούς παράνομους πολέμους για την κυριαρχία του κόσμου και τον έλεγχο των παγκόσμιων φυσικών πόρων.
Ελεν Τζον
Αντιπρόεδρος του CND
(Καμπάνια για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό -
Campaign for the Nuclear Disarmament)

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε όλα τα αγγλικά και αμερικανικά όπλα μαζικής καταστροφής, μέσω ενημερωτικής δουλειάς, διαδηλώσεων, άσκησης πίεσης στο κοινοβούλιο και σε βουλευτές, καθώς και μέσω μη βίαιης άμεσης δράσης.
Στηρίζουμε πλήρως αυτή την πρόταση και καλωσορίζουμε θερμά την ενότητα όλων όσων αντιτίθενται στην παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων σε άλλες χώρες.
Έχω πολύ καλές και θετικές εντυπώσεις από αυτή τη Σύσκεψη και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους ήταν υπεύθυνοι για την πραγματοποίησή της και ιδιαίτερα τους Χανιώτες που μας φιλοξένησαν. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικά δημιουργικό και σημαντικό στάδιο στο μακρύ αγώνα για την απαλλαγή από τις αμερικανικές βάσεις και την ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΟΙ ΛΑΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!
Mπράιαν Κουέιλ
Εκπρόσωπος του Σκοτσέζικου CND
(Καμπάνια για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό -
Campaign for the Nuclear Disarmament)

Η Λαϊκή Συμμαχία της Κορδιλιέρα παλεύει για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ιθαγενών πληθυσμών, για τη γη των προγόνων μας και την αυτοδιάθεση η οποία είναι κομμάτι του αγώνα του λαού των Φιλιππίνων για ανεξάρτητες δημοκρατικές Φιλιππίνες.
Με ενεργό τρόπο συμβάλλουμε στην εθνική και διεθνή καμπάνια ενάντια στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις μέσα από την πρωτοβουλία και το συντονισμό του ΒΑΥΑΝ, μιας εθνικής ομοσπονδίας προοδευτικών και αγωνιστικών οργανώσεων. Παρέχουμε ενημέρωση σχετικά με τον ιμπεριαλισμό και τις αμερικανικές βάσεις.
Καλωσορίζουμε κάθε σχηματισμό που έχει ως στόχο την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και θα στηρίξουμε τέτοιες πρωτοβουλίες.
Είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από τα ισχυρά αισθήματα που τρέφουν οι λαοί σε πολλές χώρες ενάντια στις αμερικανικές βάσεις, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι περισσότερο με εντυπωσίασαν τα αισθήματα αυτά σε Ελλάδα και Τουρκία. Χαιρετίζουμε τους διοργανωτές που διάλεξαν το κατάλληλο μέρος για τη Σύσκεψη και την Οργανωτική Επιτροπή που ήταν επικεφαλής.
Ευχαριστώ
Ρόντα Νταλάνγκ
Λαϊκή Συμμαχία της Κορντιλιέρα
(Cordillera Peoples Alliance)

Συμμετείχαμε σε αυτή τη Σύσκεψη ως εκπρόσωποι του ΑΤΙΚ. Το ΑΤΙΚ συγκροτήθηκε το 1986. Εχει δραστηριότητες σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Γαλλία και η Αγγλία.
Πιστεύουμε ότι ο συντονισμός που επετεύχθη ενάντια στις αμερικανικές βάσεις είναι πολύ σημαντικός. Πιστεύουμε ότι η καμπάνια που ξεκίνησε από το ILPS θα δυναμώσει διότι σήμερα δυναμώνει και η αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και ιδιαίτερα τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
Το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη Σύσκεψη ήταν η ενότητα κάποιων δυνάμεων ενάντια στις αμερικανικές βάσεις σε διεθνές επίπεδο. Στα Χανιά έγινε μια νέα αρχή.
Μετίν Ατάκ
Πρόεδρος της ΑΤΙΚ
(Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη)
www.atik-online.org

Στην Τουρκία, εμείς ως Σωματείο Δέρματος της Τούζλα έχουμε συμμετάσχει σε δραστηριότητες ενάντια στην κατοχή και τις βάσεις· τυπώσαμε αφίσες, στείλαμε ανακοινώσεις στον Τύπο και κάναμε συναντήσεις. Εξαιτίας αυτών των δραστηριοτήτων το κράτος άνοιξε φακέλους εναντίον μας.
Εξαιτίας αυτής της ??συγκρότησης??, στη χώρα μας το αντιπολεμικό και αντιβασικό κίνημα συζητήθηκε. Ιδιαίτερα ενάντια στις ΗΠΑ, η αντίσταση του λαού μεγαλώνει. Ξέρουμε ότι αυτή η σύσκεψη είναι πολύ σημαντική.
Ξέρουμε ότι σήμερα τα καθήκοντά μας αυξάνονται. Οι λαοί αισθάνονται άβολα με την ύπαρξη των βάσεων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κινητοποιήσουμε τις μάζες ενάντια σε τέτοιου είδους επικίνδυνα κατεστημένα, αλλά γνωρίζουμε ότι για να πετύχουμε κάτι τέτοιο πρέπει να προωθήσουμε τον αγώνα μας περισσότερο. Αυτή η σύσκεψη έχει μεγάλη σημασία στο να έλθουν οι λαοί κοντά και να ενωθούν.
ΖΗΤΩ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!
Χασάν Σόνκαγια
Πρόεδρος του Σωματείου Δέρματος της Τούζλα

Εμείς, ως Tουρκικός Tομέας του ILPS, έχουμε συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και ειδικά ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στην Τουρκία. Επίσης, το Μάιο του 2003 κάναμε μια καμπάνια υπογραφών ενάντια στις βάσεις, την οποία του τουρκικό κράτος προσπάθησε να παρεμποδίσει.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει τέτοια καμπάνια σε διεθνές επίπεδο, διότι μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα και τον αγώνα ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ.
Αυτή η Διεθνής Σύσκεψη ήταν ένα από τα πρώτα αλλά σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της Διεθνούς Καμπάνιας για το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων. Αυτή η διεθνής διασύνδεση θα ήταν πολύ σημαντική.
Τουρκικός Τομέας του ILPS

Αναζήτηση
Πολιτική εκδήλωση: Ο λαός στην πρώτη γραμμή!
Πολιτική εκδήλωση για την πανδημία
Σποτάκι νεολαίας για την πανδημία
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
Βίντεο