16 ΟΚΤΩΒΡΗ 2017

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Πλεόνασμα φτώχειας, εξαθλίωσης και εξαπάτησης

Είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων”. Με τη δήλωση αυτή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 στη βουλή. Η δημαγωγία συνεχίστηκε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο να προαναγγέλλει διανομή “κοινωνικού μερίσματος” στα τέλη του χρόνου, λόγω υπέρβασης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού εντάσσεται και αυτό στο κυβερνητικό σχέδιο εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του λαού για το τέλος των μνημονίων που έρχεται. Όμως το success story των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που αποτυπώνεται στον νέο προϋπολογισμό. Δε μπορεί να κρυφτεί, ότι η “επιστροφή στην ανάπτυξη” δεν είναι τίποτα άλλο παρά το προκάλυμμα μιας αντιλαϊκής πολιτικής που μέσα στο 2018 θα κλιμακωθεί.

Το κράτος έχει τη συνέχεια του, έτσι στον προϋπολογισμό του 2018 ενσωματώνονται όλα τα μέτρα των τριών μνημονίων, συν αυτά που ψηφίστηκαν το Μάιο του 2017 και ό,τι έχει καταγραφεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής (2018-2021), σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας. Και σίγουρα το προσχέδιο μέχρι να πάρει την τελική του μορφή, για να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο μέσα στον Δεκέμβρη, θα τροποποιηθεί με την προσθήκη νέων μέτρων, μετά την έλευση των δανειστών για την “3η αξιολόγηση”.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί ακόμα ένα εργαλείο αναδιανομής των λαϊκών εισοδημάτων. Ένα μέσο μεταφοράς πλούτου από κάτω προς τα πάνω και έξω από τη χώρα. Τον αφαιρεί από το λαό, για να τον παραδώσει στους ιμπεριαλιστές δανειστές, στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Έτσι, στο σκέλος των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται κονδύλι ύψους 1,15 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα μοιραστούν οι “από πάνω” διαμορφώνονται σε 6,75 δισ., από τα οποία το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και 5,75 δισ. από τα κονδύλια στήριξης (ΕΣΠΑ κ.ά.) από την ΕΕ. Όσο για τους “απ έξω” θα συνεχίζουν να εισπράττουν, καθώς το δημόσιο χρέος συνεχίζει την αυξητική του πορεία. Το 2017 είναι στα 317,8 δισ. ευρώ -από 314,9 δισ. το 2016-, ενώ για το 2018 προβλέπεται νέα αύξηση στα 327,9 δισ.

Πόροι βρίσκονται και δίνονται στους ληστές και στα αρπακτικά του τόπου μας, ενώ νέοι και παλιοί φόροι στραγγίζουν τα εισοδήματα των εργατολαϊκών στρωμάτων. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων θα φτάσει το 2018 το 1 δισ. ευρώ -και βλέπουμε-, καθώς η υστέρηση εσόδων για το 2017 (απόκλιση κατά 1,86 δις. ή 3,6% έναντι του στόχου) και η άφιξη της τρόικας μπορεί να ανεβάσει το ποσό. Οι άμεσοι φόροι αυξάνονται πάνω από 400 εκατ., στα 20,8 δισ. ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι θα φτάσουν σε 27,65 δισ. (από 27,1 δισ. φέτος), με νέα διόγκωση ύψους 550 εκατ. ευρώ. Καταργείται η μείωση του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες και η έκπτωση κατά 1,5% στην φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ποσά αντιστρόφως ανάλογα οι φόροι με τις δαπάνες. Αυξάνονται οι φόροι μειώνονται οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά 500 εκατ. ευρώ στα 55,6 δισ. (από 56,1 δισ. Φέτος). Η μείωση αυτή γίνεται κύρια στα κονδύλια που αφορούν ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία, που “πέφτουν” στα 19,49 δισ. από 20 δισ. φέτος, δηλαδή μείον 500 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται νέα περιστολή δαπανών υγείας (φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες κ.ά.) κατά 188 εκατ., ενώ και στα κοινωνικά επιδόματα προβλέπεται μείωση κατά 900 εκατ. ευρώ φτάνοντας στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος. Ειδικότερα, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων θα περικοπεί κατά 240 εκ 80 εκατ. ευρώ (από 320 εκατ. φέτος), ενώ προβλέπεται η “εξαφάνισή” του το 2020. Για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θεσπίζεται ανώτατο όριο δαπάνης και προβλέπονται μόνο 58 εκατ. ευρώ, από 105 εκατ. φέτος- μείωση κατά 45%.

Η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, η συντριβή των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ο εργασιακός μεσαίωνας φέρνουν “αποτελέσματα”. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσουν το τρέχον έτος πλεόνασμα (!) 378 εκατ. ευρώ, αντί ελλείμματος ύψους 1,314 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν. Δεν έτυχε, πέτυχε, καθώς φέτος έκαναν περικοπές κατά 1,076 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου. Περικόπτονται οι κύριες συντάξεις κατά 446 εκατ. ευρώ, οι επικουρικές κατά 115 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιπες δαπάνες κατά 515 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, “ομολογείται” στο προσχέδιο, είναι η αιτία που ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσει πλεόνασμα 444 εκατ. ευρώ. Το 2015 νομοθετήθηκε εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις (από 0%) και αύξηση της εισφοράς στο 6% (από 4%) στις κύριες συντάξεις. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και ο ΟΑΕΔ, που εμφανίζει πλεόνασμα 659 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις παροχές του κατά 220 εκατ. ευρώ. Τη στιγμή που περίπου μόνο το 10% των ανέργων παίρνουν τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας. Άλλωστε προβλέπεται τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας να “πέσουν” στο 20,8% (από 22%).

Τα πάλαι ποτέ “ματωμένα” πλεονάσματα, που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, προέκυψαν και συνεχίζουν να προκύπτουν από το “αίμα” του λαού μας. Το “πρωτογενές πλεόνασμα” για το 2018 προβλέπεται να φτάσει τα 6,67 δισ. ευρώ (3,57% του ΑΕΠ), οριακά πάνω από τον στόχο (3,5%), έναντι 3,98 δισ. (2,21% του ΑΕΠ που αναμένεται να κλείσει φέτος). Με βάση αυτό, προαναγγέλλουν διανομή “κοινωνικού μερίσματος” στο τέλος του χρόνου για “τη στοχευμένη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών, την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και την προστασία της πρώτης κατοικίας”! Χωρίς τσίπα, την ίδια στιγμή που κατακαίγουν τη ζωή του λαού μας, τάζουν λάδι, την ίδια στιγμή που οργανώνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μιλούν για προστασία της κατοικίας, όπως πέρυσι πανηγύριζαν για τη 13η σύνταξη, όταν πετσόκοβαν τις υπόλοιπες 12.

Προϋπολογίζουν φτώχεια και εξαθλίωση. Ο λαός μας είναι ανάγκη να κάνει τους δικούς του υπολογισμούς, να αντισταθεί, να διεκδικήσει, να αναμετρηθεί με αυτή την πολιτική και τους φορείς της, για να τη σταματήσει και να την ανατρέψει.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr