07 ΙΟΥΛΗ 2003

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία διεθνούς κίνησης εναντίον των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ

Οι αγώνες των λαών για να διώξουν τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ από κάθε χώρα και περιοχή του κόσμου, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, αποκτούν ξεχωριστή σημασία. Η άγρια επιθετικότητα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών για την παγκόσμια κυριαρχία, οι συχνές στρατιωτικές τους επεμβάσεις σε μια σειρά χώρες και περιοχές που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντά τους και κυρίως η πρόσφατη επιδρομή και κατοχή στο Ιράκ, έθεσαν το ζήτημα της πάλης εναντίον των αμερικάνικων βάσεων με μεγαλύτερη οξύτητα.
Είναι πλέον ολοφάνερο στους λαούς ότι οι βάσεις χρησιμοποιούνται σαν ορμητήρια εξαπόλυσης των ιμπεριαλιστικών πολέμων για να καταλαμβάνουν χώρες και περιοχές και να επιβάλλουν σε αυτές την απόλυτη κυριαρχία τους. Επίσης χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ τις στρατιωτικές τους βάσεις για να εξαρτούν οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά τις χώρες που έχουν εγκαταστήσει τις βάσεις τους και να οδηγούν την κάθε χώρα μέσω της ντόπιας αστικής τάξης σε μεγαλύτερη υποτέλεια και υποταγή και βεβαίως να την κάνουν πρόθυμη να ενταχθεί στους γενικότερους αμερικάνικους σχεδιασμούς.
Μετά την 11η Σεπτέμβρη οι ΗΠΑ ενισχύουν πιο πολύ την στρατιωτική τους παρουσία και την εγκατάσταση βάσεων σε περιοχές που θεωρούν στρατηγικές όπως η ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, η κεντρική και δυτική Ασία (Μέση Ανατολή).
Στη βάση αυτών των αντιλαϊκών και αντιδραστικών εξελίξεων και ιδιαίτερα λόγω των μεγάλων κινδύνων που απειλούν την ανθρωπότητα από την ξέφρενη επιθετικότητα των αμερικάνων είναι ολοφάνερη η ανάγκη της κοινής δράσης της πάλης των λαών για να φύγουν οι αμερικάνικες βάσεις από κάθε χώρα και περιοχή, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκληρωτική συντριβή του ιμπεριαλισμού. Η πάλη εναντίον των βάσεων, αποτελεί συστατικό στοιχείο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και σπουδαίο παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει την ήττα στους αμερικάνους και να φέρει ελπίδες και νίκες στη πάλη των λαών.
Η εγκατάσταση των αμερικάνικων βάσεων και η στρατιωτική τους παρουσία, διαμορφώνουν στο εσωτερικό της κάθε χώρας ένα άκρως αντιδραστικό πολιτικό κλίμα που δυναμώνει την ξενόδουλη αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό στο να ασκεί την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της. Από αυτή την άποψη, η πάλη εναντίον των βάσεων, είναι την ίδια στιγμή και πάλη ενάντια στην αστική τάξη, είναι πάλη για την ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων για την λύση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων τους.
Το τεράστιο σε όγκο και διάρκεια αντιπολεμικό κύμα που εκδηλώθηκε πρόσφατα σε κάθε γωνιά του πλανήτη εναντίον των ΗΠΑ, φανερώνει τη μεγάλη οργή των λαών και τη διάθεσή τους να αγωνιστούν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Η μεγάλη επιθυμία των λαών είναι να ζήσουν ειρηνικά και αδελφωμένοι, χωρίς τη φρίκη του πολέμου, χωρίς εκμεταλλευτές και καταπιεστές.
Όλα τα παραπάνω ζητήματα και μια σειρά ακόμη θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού της διεθνούς συνάντησης που θα γίνει στην Ελλάδα στις 20-21-22 του Σεπτέμβρη του 2003. Στόχος της σύσκεψης αυτής είναι να συμβάλλει και να εξετάσει τις δυνατότητες συγκρότησης μιας παγκόσμιας κίνησης εναντίον των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και αντίστοιχες συγκροτήσεις και σε περιφερειακό επίπεδο.
Τη σύσκεψη και την πρωτοβουλία για τη Διεθνή Καμπάνια για το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων υποστηρίζει η Διεθνής Ένωση Λαϊκού αγώνα (ILPS), μια συμμαχία 230 μαζικών οργανώσεων από 40 χώρες, που δημιουργήθηκε το 2001. Η επιτροπή πρωτοβουλίας αποτελείται από πλατειές οργανώσεις από την Τουρκία, την Ελλάδα και τις Φιλιππίνες, οι οποίες παλεύουν ενάντια στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα τους. Όλες οι οργανώσεις, επιτροπές, κινήσεις που παλεύουν ενάντια στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις καλούνται να συμμετάσχουν για τη δημιουργία της διεθνούς καμπάνιας.

Χανιά, Ιούλης 2003

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: books@ektostonteixon.org

 
ΒΙΝΤΕΟ