20 ΙΟΥΝΗ 2019

Στήλη γραμμής (2)

Ασυναρτησίες με νόημα

Με βασικό σύνθημα την «αυτοδύναμη Ελλάδα» πορεύεται η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη στις επερχόμενες εκλογές. Παράλληλα, ο υπέρτατος και διαχρονικός στόχος της ΝΔ (αλλά και συνολικά του πολιτικού συστήματος καμιά 30 χρόνια τώρα), είναι η  «προσελκύσει ξένων επενδύσεων» που είναι το άλλο βασικό προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ. Τώρα, αν βάλουμε σε μια πρόταση τα δυο αυτά συνθήματα μαζί προκύπτει ο απόλυτος παραλογισμός:   Αυτοδύναμη Ελλάδα με ξένες επενδύσεις! Και φυσικά με τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η «αυτοδύναμη Ελλάδα» αντεπιτίθεται 

Μητσοτάκης: Επιβεβλημένο Ελλάδα και Κύπρος να ζητήσουν από την ΕΕ επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Κατρούγκαλος: Η ΕΕ να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Και η «αυτοδύναμη Ελλάδα» όμως έχει τα όριά της.

Επιτιθέμενοι και αμυνόμενοι

Προκλητικές και παράνομες είναι μόνο οι ενέργειες της Τουρκίας. Ευγενικές και νόμιμες είναι μόνο οι ενέργειες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Ισραήλ και φυσικά της Ελλάδας. Τι στο καλό συμβαίνει και μαζεύτηκαν όλοι οι «προκλητικοί και παράνομοι» στην Τουρκία; Ενώ στον υπόλοιπο κόσμο (στον δυτικό κόσμο, τουλάχιστον) έχει μονάχα νόμιμους και ευγενικούς ανθρώπους; Θα φταίει μάλλον ο γεωμαγνητισμός.

Ευρωπαϊκά τα σύνορα της Ελλάδας

…εξίσου και η ΑΟΖ μίας χώρας της ΕΕ που είναι και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας που αγωνιά για την κυπριακή ΑΟΖ. Ε, τότε έχει κάθε δικαίωμα η ΕΕ να εκμεταλλεύεται την κυπριακή ΑΟΖ και να επιβάλλει μνημόνια στα… σύνορά της. Τέτοιο δικαίωμα προφανώς δεν έχει η Τουρκία ακόμη και αν ήταν μέλος της ΕΕ.

Υψίπεδα με «καλό» όνομα

Έναν νέο κατοχικό εποικισμό στα Υψίπεδα του Γκολάν εγκαινίασε ο Νετανιάχου δίνοντας την ονομασία «Υψίπεδα Τραμπ». Η «συγκινητική» (και αιματοβαμμένη) χειρονομία του Νετανιάχου προς τον Τραμπ έρχεται μετά την αναγνώριση την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν από τις ΗΠΑ μετά από 52 χρόνια.

Το Ισραήλ κατέλαβε τα Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία μετά από αιφνιδιαστική επιδρομή το ‘67 (που ονομάστηκε… προς τιμή του Ισραήλ «πόλεμος των Έξι Ημερών») και προσάρτησε επίσημα την περιοχή το 1981, χωρίς την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας. Ακόμη και σήμερα τα Υψίπεδα του Γκολάν θεωρούνται κατεχόμενη περιοχή και ο εποικισμό του Ισραήλ παράνομη ενέργεια με βάση το διεθνές δίκαιο.

Όμως, αλίμονο! Τώρα το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ (και όχι μόνο από την Τουρκία) με την ανοχή και… καταδίκη της διεθνούς κοινότητας. Φαίνεται όμως ότι ούτε παράνομο, ούτε προκλητικό είναι, ούτε παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αν ο κατακτητής δίνει στις κατακτήσεις του το όνομά του. Εξάλλου, με τον ίδιο τρόπο ολόκληρες χώρες απέκτησαν όνομα. Μεταξύ αυτών και η Αμερική.

Στην εποχή των παγετώνων 

«Πάγωμα» προσλήψεων λόγω εκλογών. Κι εμείς που νομίζαμε ότι το «πάγωμα» των προσλήψεων γίνεται λόγω μνημονίων. Και μάλιστα εδώ και 10 χρόνια! Ευτυχώς δηλαδή που θα τελειώσουν κάποια στιγμή οι εκλογές και θα «βρέξει» προσλήψεις. Και είναι να εύχεσαι μην ξαναγίνουν ποτέ βουλευτικές εκλογές αν δημιουργούν τόσο μεγάλο πρόβλημα στις προσλήψεις.

Σκάνδαλο οι ευρωεκλογές

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών προκάλεσαν βουλευτικές εκλογές! Αυτό δήθεν επιβεβαιώνει τη μεγάλη σημασία που έχουν οι ευρωεκλογές για το λαό! Το σκάνδαλο όμως είναι μεγάλο. Αφού «πιστέψαμε και ψηφίσαμε» όπως μας έλεγαν για την Ευρώπη και όχι για την αυριανή κυβέρνηση της χώρας. Λέτε να ξανάρχονται εκείνες οι «παλιές καλές» εποχές όπου τα σκάνδαλα προκαλούσαν βουλευτικές εκλογές; Τότε επιβάλλεται στην Αριστερά εκτός από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές να συμμετέχει και στη σκανδαλολογία (αυτό μάλιστα συνέβη το… «βρώμικο ’89»). Αφού το να προκαλείς εκλογές (να πάει ο κόσμος να ψηφίσει, βρε αδερφέ) είναι οπωσδήποτε μια προοδευτική διαδικασία και προκαλεί πολιτικές εξελίξεις. Τις πολιτικές εξελίξεις που επιθυμούν οι κυρίαρχοι.

Σκάνδαλο και η ευρωβουλή

Πάντως, το ρόλο που ενδεχομένως μπορούν να έχουν οι κομμουνιστές στη βουλή μπορούμε έστω να τον φανταστούμε (τέτοιος ρόλος έχει άλλωστε υπάρξει στο παρελθόν). Αντίθετα, οι «κομμουνιστές» ευρωβουλευτές μια συγκεκριμένης χώρας τι ακριβώς ρόλο μπορούν να έχουν σε μια καθαρά ευρωγραφειοκρατική διαδικασία που εξωραΐζει τη λήψη μέτρων εις βάρος μιας άλλης από τη δική τους χώρας-μέλους της ΕΕ; Έναν ρόλο καταγγελίας αυτών των μέτρων; Κι αλήθεια, από πού προκύπτει αυτό το «προνόμιο» των ευρωβουλευτών να επικυρώνουν μέτρα εις βάρος μιας άλλης χώρας από αυτήν που εκλέχτηκαν. Αυτά δεν είναι «προνόμια» αστικού κοινοβουλίου. Αυτά είναι «προνόμια» του ιμπεριαλισμού και συγκεκριμένα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ (και πιο συγκεκριμένα των ιμπεριαλιστικών κρατών που έφτιαξαν την ΕΕ).

Τι είναι πατρίδα; Τι είναι το brand;

«Πρέπει να υποστηρίξουμε το brand Ελλάδα και την ελληνική σημαία και στον πρωτογενή τομέα. Και να το συνδέσουμε με την ποιότητα. Και να πούμε βέβαια και μία ιστορία για αυτά διότι πολλά από τα πολύ επιτυχημένα brands, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ποιότητα του προϊόντος. Γι” αυτό και η σύνδεση των προϊόντων μας με τον πολιτισμό έχει τόσο μεγάλη αξία.». Αυτά δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης καθώς περιόδευε στο brand της «Αρτας». Είναι φανερό ότι η ΝΔ είναι (η μόνη) πατριωτική παράταξη που σέβεται και τον πολιτισμό της χώρας. Γι’ αυτό τα έχει μετατρέψει και τα δυο σε ιδιωτική εταιρία.

Στο brand «Άρτα» δεν υπάρχει μέλλον για τον αγρότη

«Θα στηρίξουμε τον αγρότη, θα στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα, θα μειώσουμε τους φόρους για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άρτα. Κι εδώ στις αγροτικές ιδιωτικές επιχειρήσεις αναφέρονταν και όχι στους φτωχομεσαίους αγρότες τους οποίους άλλωστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκλήριζαν για δεκαετίες.

 

Και στη συνέχεια αξιολόγηση… παντού

«Δυστυχώς οι αγρότες μας δεν έχουν σήμερα την πρόσβαση στη συμπληρωματική εκπαίδευση που θα τους χρειαστεί για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε ένα παραγωγικό περιβάλλον το οποίο αλλάζει γρήγορα». Γι’ αυτό άλλωστε είναι με τις αγροτικές ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στην συμπληρωματική εκπαίδευση και αξιολογούνται. Αξιολόγηση παντού!

Ταξικός ο ΣΥΡΙΖΑ, ταξική και η ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε… ταξική φορολογική πολιτική, υπερφορολογώντας τα μεσαία στρώματα για να μπορέσει να ανακουφίσει τους πολύ φτωχούς, σύμφωνα με δήλωση του Τσακαλώτου που τώρα ενδιαφέρεται για την ποιότητα της ζωής των μεσαίων στρωμάτων. Η ΝΔ θα κάνει… ταξική φορολογική πολιτική ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων που θα ευνοήσει όλους αδιακρίτως τους Έλληνες.  Ευτυχώς δηλαδή που δεν υπάρχει εργατική τάξη στην Ελλάδα!

Λαφαζάνης ο… Ρώσος

Για τον κίνδυνο να έχουμε έναν Αττίλα-3 στην ΑΟΖ της Κύπρου, προειδοποίησε ο Π. Λαφαζάνης επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα επειγόντως μια ριζική αλλαγή, στην ουσία ανατροπή, για νέες πολυδιάστατες διεθνείς πολιτικές, οικονομικές και αμυντικές σχέσεις και ειδικότερα για μια νέα αναβαθμισμένη σχέση με την Ρωσία». Χρειαζόμαστε δηλαδή επειγόντως έναν Ρώσο… Σαμψών.

Σιγά τα διλήμματα

Να ζητήσω αύξηση από το αφεντικό ή θα βρει αφορμή να με απολύσει; Να οργανωθώ στο σωματείο ή θα μπω στο μάτι του αφεντικού; Αυτά είναι διλήμματα και όχι αυτά περί προόδου ή συντήρηση, στασιμότητα ή αλλαγή πολιτικής των Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr