01 ΙΟΥΛΗ 2019

Στήλη γραμμής (3)

 Ασφάλεια… πολέμων

«Ασφαλείς είναι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες» λέει και ξαναλέει ο Τσίπρας αναφορικά με τις εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο. Ποιοι είναι οι εγγυητές αυτής της «ασφάλειας»; Μα … τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, της Γαλλίας που έχουν γεμίσει την περιοχή. Και οπωσδήποτε οι –κατά αμερικάνικη παραγγελία- άξονες με Ισραήλ και Αίγυπτο. Αυτές είναι οι –κατά Τσίπρα- «ισχυρότερες από ποτέ συμμαχίες της χώρας». Βάλτε στο λογαριασμό της «ασφάλειας» και τη διαρκώς επεκτεινόμενη και επιχειρησιακά αναβαθμιζόμενη αμερικάνικη βάση της Σούδας, και θα έχετε μια σχετικά πλήρη εικόνα. Της «ασφάλειας» που εγγυάται η κυβέρνηση κάνοντας τη χώρα όργανο υπηρεσίας των εκβιασμών που ασκούν και των πολέμων που σχεδιάζουν οι ιμπεριαλιστές!

«Εθνική» γραμμή

Να κάνουν κουμάντο στη χώρα και στην περιοχή οι εμπρηστές των πολέμων, αυτή είναι η «ασφάλεια» του λαού! Αυτή είναι η «εθνική», δηλαδή της αστικής τάξης η γραμμή! Για αυτό για όλα τα παραπάνω αλληλοσυγχαίρονται εν μέσω προεκλογικής περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, διαγκωνιζόμενοι για το ποιος τα ξεκίνησε και ποιος τα προώθησε περισσότερο! Εξάλλου η συνάντηση Μητσοτάκη –Παιατ έδωσε ήδη αποτελέσματα. Η ΝΔ δεσμεύτηκε ως κυβέρνηση να επιτηρεί τη σωστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Δηλαδή τη συμφωνία που ήταν «εθνικά επιζήμια» έως και «προδοτική» όπως τα στελέχη της έλεγαν λίγους μήνες πριν.

Δεν μπορούν μόνοι τους

Έχει  λοιπόν τα –ταξικά- δίκια της η αστική τάξη όταν απέναντι σε κάθε φωνή εναντίωσης στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στις ΗΠΑ, επαναλαμβάνει μονότονα: Δεν μπορούμε μόνοι μας. Δεν μπορεί πράγματι, μόνη της, χωρίς προστάτες. Το 1940-50 χρειάστηκε το Σκόμπυ και τις αμερικάνικες ναπάλμ στο Γράμμο, για να πάρει (να της δώσουν) την εξουσία. Τώρα χρειάζεται την επιτροπεία της ΕΕ και τα ΕΣΠΑ για να διαχειρίζεται τη χώρα. Και προφανώς δεν μπορεί ούτε ρόλους  να ονειρεύεται στην περιοχή, ούτε μπίζνες να βρίσκει, χωρίς προστάτες. Να τώρα χρειάστηκε  να  πάρουν από 40% η αμερικάνικη Exxon Mobil και η γαλλική  Total για να πάρει και ο πρόσκοπος (ΕΛΠΕ) το 20%. Θα μπορούσαν και να γίνουν οι έρευνες για κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης χωρίς … τους ιμπεριαλιστικούς στόλους; Χωρίς τα γεωπολιτικά σχέδια των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν και τους λαούς της περιοχής;

Δεν μπορούμε μόνοι μας

Εμείς όμως είμαστε με το ταξικό δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού μας. Που και αυτός δεν μπορεί μόνος του. Έτσι όπως τον έχουν τώρα δηλαδή. Μαντρωμένο στους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς και στα σχέδια των Αμερικάνων! Απομονωμένο και «εχθρό» με όλους τους λαούς της περιοχής.  Από τα Βαλκάνια ως την Τουρκία, τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. «Φίλο» του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ, του Νετανιάχου, του σφαγέα δικτάτορα Αλ Σίσι. «Συνομιλητή» του καθεστώτος Ερντογαν, του Ζαεφ, των οπλαρχηγών της CIA τύπου Θάτσι…   Γι αυτό επιμένουμε αταλάντευτα στην αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική πάλη. Για να συναντήσουμε τους φίλους μας. Τους γείτονες λαούς που τους έχουν και αυτούς απομονώσει. Γι αυτό παλεύουμε σταθερά στην κατεύθυνση «Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ-ΕΕ» , «Έξω ΗΠΑ και βάσεις» . Για να μην μείνει ο λαός μόνος του, έρμαιο των ιμπεριαλιστών και των τυχοδιωκτισμών της αστικής τάξης.

Μαγικά …

Τα μάθατε; Εξαφανίστηκαν τα ΤΕΙ! Στα μηχανογραφικά των υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν από φέτος μόνο ΑΕΙ! Έτσι τα βάφτισαν όλα τα τμήματα και «έλυσαν» το πρόβλημα της ταξικότητας στην εκπαίδευση! Βέβαια μαζί με την εξαφάνιση των ΤΕΙ έχουμε και την εμφάνιση 60 και περισσότερων τμημάτων «διετών σπουδών» (λέγε με κατάρτιση και προετοιμασία ευέλικτου εργαζόμενου)  για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα  των πανελληνίων που με τα φετινά θέματα δικαιολόγησαν ξανά το χαρακτηρισμό τους ως σφαγείο. Πχ στη χημεία κάτω από τη βάση έγραψε το 42,1% των υποψηφίων από το 26.25% πέρσι! Για πόσους και για ποιους θα είναι λοιπόν τα τμήματα «υψηλής ζήτησης» στο νέο σύστημα εισαγωγής που ψήφισε η κυβέρνηση;

…ή ταξικά;

Έχουμε ακόμα  τη γραμμή Γαβρόγλου  που με τις «12 πρωτοβουλίες για την επόμενη 4ετία» ανακοίνωσε από ενοίκιο στις φοιτητικές εστίες μέχρι κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος! Έχουμε τη γραμμή Μητσοτάκη για κατάργηση του άρθρου 16 και ότι έχει απομείνει από το Άσυλο. Έχουμε με δύο λόγια τη γραμμή του συστήματος για κατάργηση του δικαιώματος στις σπουδές και στις ελευθερίες για τα παιδιά των εργατών και του λαού!

Μήπως λοιπόν τα «μαγικά» των επίδοξων κυβερνητών δεν είναι και τόσο μαγικά, αλλά απλώς πολύ πιο ταξικά;

Έξω (…οι καημένοι) οι ξένοι

Νέα σύσκεψη –εν μέσω προεκλογικής περιόδου- για το προσφυγικό στη Σάμο. Και το ΚΚΕ κατακεραυνώνει όλου στους άλλους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλους (ακρο) δεξιούς που μαζί τους έκανε την «απεργία» της 7/2/19. Γιατί λέει «κοροϊδεύουν» και δεν εννοούν τη θέση τους. Ποια θέση ; Αυτή του «απεγκλωβισμού». Έχει δίκιο το ΚΚΕ. Τα κόμματα και οι παράγοντες του συστήματος δεσμεύονται από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Το μόνο που ήθελαν στη συνεργασία που έκανε μαζί τους ήταν μια δύναμη από αριστερά να φωνάζει μαζί τους ότι οι πρόσφυγες είναι βάρος και κίνδυνος για το λαό και ότι πρέπει να φύγουν. Και όσο δεν μπορεί να φύγουν «πρέπει» να μένουν σε στρατόπεδα- κολαστήρια. Αυτή την υπηρεσία τους την πρόσφερε το ΚΚΕ. Υπηρέτησε τη γραμμή του συστήματος «οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαιώματα», αρνήθηκε ακόμα και τη σκέψη να προβληθεί η θέση της κοινής πάλης λαού-προσφύγων. Και τώρα έμεινε μόνο του, χωρίς τους συμμάχους του. Με τη θέση «Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών απ’ το νησί και τη χώρα». Πιο απλά θα μπορούσε να λέει «έξω οι … καημένοι οι ξένοι».

5/7/15 Επέτειος

Του δημοψηφίσματος. Δεν πρέπει να ξεχαστεί, πριν από όλα από το λαό. Γιατί διδάσκει πολλά για τα πραγματικά προβλήματα του κινήματος. Για το βάθος των ζητημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ξέρουμε βέβαια πως σχεδόν όλοι δεν θέλουν να το θυμούνται. Τους είναι τουλάχιστον άβολη η διαχείριση του. Και όχι μόνο ούτε και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός πια δεν χρειάζεται τέτοια κόλπα, βρίσκεται αλλού. Τα «πέρασε τα μαθήματα» που έλεγε και ο Μεϊμαράκης.

Για τη στάση του  ΚΚΕ(μ-λ) στο δημοψήφισμα θα αρκεστούμε σε ένα μικρό απόσπασμα της ανακοίνωσης του εκείνων των ημερών: «Το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για εμάς, για το ΚΚΕ(μ-λ) είναι ν’ απευθυνθούμε στο λαό που θα δοκιμαστεί ακόμη περισσότερο και να παλέψουμε. Και σαν πρώτο βήμα τον καλούμε ν’ αντισταθεί με την αποχή του από το δημοψήφισμα. Να αντισταθεί τόσο στην κυβερνητική προσπάθεια να του φορτώσει τα αδιέξοδα της δικής της, χρεοκοπημένης πολιτικής όσο και στην τεράστια εκστρατεία της αντίδρασης που θέλει να τον πείσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον μονόδρομο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της υποταγής στους ιμπεριαλιστές και στην καπιταλιστική επίθεση. Εκστρατεία που τροφοδοτείται τόσο από τα αδιέξοδα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τον αφοπλισμό του εργατικού και λαϊκού κινήματος, τον οποίο -πέρα απ’ όλα τ’ άλλα-επιδίωξε και προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ.»

«Δικαιωμένη» η ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Έτσι  είπαν οι εκπρόσωποι της στη συνέντευξη που έδωσαν ενόψει εκλογών! Δικαιωμένη για όλα. Για τη συνάντηση της με τον Τσίπρα όταν αυτός πήρε τη διερευνητική εντολή στις εκλογές του 2012, για τα κυβερνητικά της σχέδια , για την κορύφωση των αυταπατών της στο δημοψήφισμα. Μάλιστα οι αναλύσεις στην «παντιέρα» μιλάνε για το δημοψήφισμα και το χαρακτηρίζουν «ώριμη μάχη»!! Πέρασαν τέσσερα χρόνια. Θα έπρεπε να είναι αρκετά για να αντιληφθούν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι η Αριστερά δεν δικαιώνεται όταν σύρεται πίσω από τα αδιέξοδα του συστήματος και τα κόλπα των κυβερνητών του. Ότι το δημοψήφισμα όχι μόνο δεν ήταν μια «ώριμη μάχη» του λαού (στην οποία ο λαός «νίκησε» με 63% αλλά αμέσως μετά του επέβαλλαν το τρίτο μνημόνιο και όλα όσα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια….) αλλά δεν ήταν καν μάχη του λαού!

Η προκλητική λοιπόν επιμονή στη «δικαίωση»- και ενώ εκκρεμεί και η πολιτική αυτοκριτική για το «κακό αποτέλεσμα» στις ευρωεκλογές όπως οι ίδιοι το χαρακτήρισαν- δύο μόνο συμπεράσματα παράγει. Πρώτον, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπορεί χωρίς κυβερνητισμό! Ακόμα και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει φαντασιώσεις «μεταβατικών κυβερνήσεων» που θα «ανοίξουνε το δρόμο», η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν κάνει αυτοκριτική για όλα τα προηγούμενα χρόνια γιατί παραμένει στην ίδια γραμμή.

Ισχυρή η σφραγίδα

Και πως λύνεται το πρόβλημα της πολιτικής γραμμής που είναι στον αέρα όταν αυτό δεν αναγνωρίζεται από τους φορείς της και η γραμμή δεν αλλάζει; Πολύ απλά: Με τη θέση «ένα είναι το κόμμα»! Αυτό δίδαξε επί δεκαετίες η ηγεσία του ΚΚΕ, τόμαθαν και τα στελέχη του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διατυμπανίζουν σε όλους τους τόνους ότι η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπάρχει» και μάλιστα έχει ενσωματώσει «όλα τα επαναστατικά ρεύματα από το 1950 εντός της»! Και αφού υπάρχει, μη δίνεται σημασία σε τίποτα «στραβές» που γίνονται. Είναι οι «αναθεωρητές» που …πέφτουν από τον ουρανό αλλά υπάρχει επαγρύπνηση και τους διώχνουν! Ακριβώς όπως τα έλεγε και η ηγεσία του ΚΚΕ για Δαμανάκη, Ανδρουλάκη και λοιπούς …ουρανόπεμπτους! Το δεύτερο λοιπόν συμπέρασμα είναι πως είναι πολύ ισχυρή η σφραγίδα της μήτρας που γέννησε τις δυνάμεις αυτές.

Επέτειος ασφαλιστικού    

Τα ζητήματα –και τα δύσκολα- είναι βέβαια μπροστά μας. Για παράδειγμα τώρα που ξαναγίνονται «αναλογιστικές μελέτες» και το σύστημα ετοιμάζεται να αποδείξει ξανά ότι τα «ταμεία βουλιάζουν», τώρα που η ΝΔ βγάζει σχέδια κατάργησης της επικουρικής σύνταξης ας θυμηθούμε και την «επέτειο» του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε το Μάη του 2016. Ψηφίστηκε με παρωδίες κινητοποιήσεων καθώς ΓΣΣΕ-ΑΔΕΔΥ –ΠΑΜΕ «απειλούσαν» από τον Οκτώβρη  του 2015 με τη «μητέρα των μαχών» όταν  θα κατατίθονταν το νομοσχέδιο. Αλλά τελικά η «πονηρή» κυβέρνηση το κατέβασε μέσα στις διακοπές του Πάσχα, «μας αιφνιδίασε» και η… μάχη δεν δόθηκε ποτέ! Υπάρχουν συμπεράσματα –όχι μόνο για τους εργατοπατέρες και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ- από αυτή την κατάσταση; Μπορούν οι μεγαλοστομίες και οι βερμπαλισμοί να κρύψουν τα πραγματικά ζητούμενα για το εργατικό και λαϊκό κίνημα; Θα πάμε την επομένη των εκλογών σε βήματα απάντησης αυτής της κατάστασης; Και με ποια γραμμή θα πάμε; Με αυτή που μας «δίνει» το σύστημα περί «βουλιάγματος των ταμείων»; Και άρα αναζητώντας προτάσεις διαχείρισης τους με «εργατικό έλεγχο» εντός του καπιταλισμού;  Ή με τη γραμμή ότι η σύνταξη και η ασφάλιση είναι ταξικό δικαίωμα που οι εργάτες και ο λαός δεν το αντλούν και δεν το θεμελιώνουν στους λογαριασμούς για τα ταμεία που το σύστημα  παρουσιάζει; Με τη γραμμή δηλαδή της αντίστασης και της διεκδίκησης;

Κρεβάτι εκστρατείας

Φτάσαμε στις τελευταίες προεκλογικές μέρες. Οι σταυροφόροι απειλούν  και λυσάνε. Ο Μητσοτάκης το είπε καθαρά. Θα ψηφίζετε και το δεκαπενταύγουστο αν χρειαστεί για να βγει κυβέρνηση αξιόμαχη. Για το σύστημα. Το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές. Λογαριάζουν να μας σταυρώσουν –όλο το λαό-μετά τις εκλογές. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία η προεκλογική μάχη. Για να υπερασπίσουμε και να συγκροτήσουμε το πολιτικό δυναμικό των αγώνων. Που θα παλέψει στις πιο δύσκολες συνθήκες της επόμενης μέρας, για να υπάρξουν αγώνες. Δεν θα μας τους φέρουν έτοιμους.

«Είναι το κρεβάτι μας, ένα κρεβάτι εκστρατείας». Έτσι είναι, όπως το είπε ο Χικμέτ. Και ως τις 7 Ιούλη και ακόμα περισσότερο από τις 8 και μετά.

 

 

 

 

 

 

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr