12 ΝΟΕΜΒΡΗ 2017

Στο Λένινγκραντ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ(μ-λ) για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Στο Λένινγκραντ βρέθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ(μ-λ) για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Μαζί με συντρόφους από το ΚΚ Τουρκίας/ΜΛ και με κοινό πανό με το σύνθημα “100 χρόνια μετά η προοπτική για την εργατική τάξη και τους λαούς βρίσκεται στην επανάσταση και στο σοσιαλισμό” πήρε μέρος στη διαδήλωση το βράδυ της 7 Νοέμβρη, στην οποία συμμετείχαν πολλά κομμουνιστικά κόμματα και οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Λένιν μπροστά από το Φινλανδικό σταθμό των τραίνων, στην οποία ο Λένιν είχε απευθυνθεί στους εργάτες της Πετρούπολης στις 3 (16 με το παλιό ημερολόγιο) Απριλίου 1917 λόγο κατά την επιστροφή του από την εξορία. Στη συνέχεια η πορεία, πέρασε τη γέφυρα Σαμπσόνιεβσκι και κατέληξε στο καταδρομικό Αβρόρα, που είναι αγκυροβολημένο στις όχθες του ποταμού Νέβα και το οποίο το βράδυ της 25 Οκτώβρη (7 Νοέμβρη) 1917 είχε ρίξει κανονιοβολισμό από το μπροστινό κανόνι του, δίνοντας το σήμα για την επιδρομή στα χειμερινά ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης και σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία.

Η αντιπροσωπεία παραβρέθηκε επίσης σε άλλες εκδηλώσεις και δρώμενα καθώς και συναντήθηκε με εκπροσώπους από πολλές κομμουνιστικές οργανώσεις και κόμματα και ενημερώθηκε για την κατάσταση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στον κόσμο και ιδιαίτερα στη Ρωσία.

Παρά το εορταστικό κλίμα των εκδηλώσεων είναι φανερό και δεν μπορεί να κρυφτεί η αποκαρδιωτική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα το κίνημα. Μπορεί οι επίσημες αρχές της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας να αναφέρονται -ως ένα βαθμό πάντα- στα ιστορικά σύμβολα και πρόσωπα της εποχής της εφόδου στον ουρανό και της ΕΣΣΔ, με σκοπό την επίδειξη δύναμης στο εξωτερικό και το φούσκωμα του πατριωτικού αισθήματος στο εσωτερικό, αλλά προσπαθούν να αναχαιτίσουν και να καταστείλουν την κάθε ουσιαστική προσπάθεια χρήσης τους σε αγωνιστική κατεύθυνση. Προσπαθούν να τα απογυμνώσουν από το όποιο ανατρεπτικό και επαναστατικό περιεχόμενο έχουν. Τα κόμματα της ρεφορμιστικής αριστεράς με πρωτοστάτη το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας βαδίζουν στα ακίνδυνα για το σύστημα καθεστωτικά μονοπάτια και από την άλλη οι όποιες άλλες οργανώσεις έχουν μικρές δυνάμεις και αναγκάζονται να δρουν σε συνθήκες ημιπαρανομίας και πολιτικής ήττας του κινήματος.

Όμως η καταπίεση, η εκμετάλλευση και η επίθεση δεν μπορούν να μην βρουν απάντηση από τις λαϊκές μάζες και την εργατική τάξη. Όσο προχωράει η επίθεση θα προχωράει και η ταξική πάλη και οι απαντήσεις των λαών θα οικοδομούνται στην κίνησή τους. Σε αυτές τις απαντήσεις και στα καινούργια κινήματα που θα ξεπηδήσουν, θα βρίσκει νόημα η επέτειος της Οκτωβριανής επανάστασης, η οποία δεν χάνεται καθόλου εύκολα από την ιστορική μνήμη των λαών και της εργατικής τάξης.

Αναζήτηση
Κανάλι στο YouTube
Κατηγορίες
Βιβλιοπωλείο-Καφέ

Γραβιάς 10-12 - Εξάρχεια
Τηλ. 210-3303348
E-mail: ett.books@yahoo.gr